Gentse stadsloop

Op 16 mei (Pinkstermaandag) is er weer de Gentse Stadsloop. Vorige jaren zag ik die vaak passeren en schudde ik meewarig mijn hoofd: “Goed zot om daar aan mee te doen. 10 km lopen!”. Maar dit jaar kan ik er als Loperke en als trotse Gentenaar uiteraard niet wegblijven. Ik ben zelf al ingeschreven.
Starten en aankomen op de Vrijdagsmarkt, mooi mooi. Ik kan gewoon thuis gaan douchen, is toch amper een paar 100 meter!
Zowat heel Stax zal er aan meedoen denk ik. En ik ga mijn supporters optrommelen. Wil luidkeels aangemoedigd over de streep komen. :-)
En uiteraard verwacht ik mijn collega-loopbloggers er ook. Heb al gezien dat Boston er zal zijn en Koen Vansteenkiste. Ben er allicht nog vergeten. Wie komt er nog?

Bij deze een oproep aan al mijn supporters: zet maandag 16 mei alvast in je agenda! Van 14:30 tot pakweg 15:30 zal er een kudde lopers door de Gentse straten passeren (onder andere Stadhuis, Belfort, Vooruit, Veldstraat, Graslei, Lange Munt,…)

Start-2-Run

Dit stukje schreef ik maandag voor Gent.blogt, maar nu mag het ook op mijn blog.

Wil je er nog wat winterkilo’s afkrijgen? Die dijen terug wat strakker krijgen? Of gewoon een beetje aan de conditie werken? Dat kan!
Binnenkort kun je in Gent weer volop beginnen Start-2-Runnen!

Wat is Start-2-Run:
Joggen voor beginners. Iedereen kan meedoen! Er wordt een schema gevolgd en na 10 weken kan iedereen 5 kilometer lopen (of na zes weken 3 kilometer). Meer op de site van de Vlaamse Atletiek Liga.
Waarom lopen?
* Het is een eenvoudige en goedkope sport
* Het is een gezonde buitensport
* Het is een ideale gezinssport
* Het is zeer goed om je te ontspannen
* Het kan een onderdeel zijn van een dieet
* Je kan overal en op elk moment van de dag joggen
* Je voelt je conditie snel verbeteren

Een overzicht:
Stax
Objectief: Na zes weken 3 km lopen
Start: 12/04/2005
Waar& Wanneer: Dinsdag en donderdag om 19 uur (Jan Yoens plein Dracenastraat Gent). Zondag morgen 10.30u (Blaarmeersen)
Prijs: 15 euro/ voor 18 trainingen/met jogbegeleider en verzekering van de VAL en T-shirt Stax
Inschrijvingen: Per fax 09/245.30.45 of bij eerste training. Dinsdag 12/04/2005 vanaf 18.30
Info: Guy Vanhaverbeke 09/230.38.19 of François Mortier 0473 23 23 44

KAAG
Start : Zondag 10 april 2005 om 9.30 uur.
Waar : Atletiekpiste – Blaarmeersen, Watersportbaan – Gent.
Wanneer : Elke zondagvoormiddag om 10.00 uur op de Blaarmeersen.
Op dinsdag en donderdag om 18.30 uur, zelfde locatie.
Wie : Iedereen die aan haar of zijn conditie wil werken.
Info : Leen Van den Bergh leen.vdb@pi.be
Prijs: Niet bekend

RCG
Waar: atletiekpiste Racing Club Gent Atletiek vzw, Emanuel Hielstraat 108 te 9050 Gentbrugge
Wanneer: Elke maandag, woensdag en vrijdag te 19.30 uur
Wie: voor iedereen die zijn of haar conditie wil verbeteren
Prijs: € 20 voor 10 weken, begeleiding door VTS trainer 3 x per week, T-shirt + verzekering

Paasloop Bellem

Waar dient een Paasmaandag anders voor dan om te lopen?
Gisteren dus samen met Katrien en Lieve naar de Paasloop in Bellem getrokken. Er bleken nog een aantal Stax’ers op afgekomen zijn: Luc (10,7 km), Corinne (die ik nog niet kende: 3,7 km) en een paar die aan het trainen zijn voor de marathon: Edwin, Anniek (neen, niet Yannick) en Arnold (of zo) voor de 21 km. Wij zouden een toerke lopen van 3,7 km en dan één van 7 km, goed voor 10,7 km dus.

We waren er veel te vroeg en werden overladen met flyerkes voor joggings. In de maanden april, mei en juli kun je ongeveer dagelijks 2 joggings doen. We begonnen al meteen te plannen, er zal al vlug geen weekend meer overschieten!
Het weer viel wat tegen, we waren meer gewoon de laatste dagen.

Om twintig na twee vertrokken. Al van bij de eerste honderden meters voelde ik dat het lastig ging worden. Lieve nam me op sleeptouw en dat was nodig. Na twee kilometer kreeg ik dan nog pijn in mijn enkel, de pijn die ik voelde vrijdag na de 15 km. Beetje overbelasting of zo? We kregen wel veel assistentie: Annick (ongetwijfeld schrijf ik het nu verkeerd) kwam ons vestjes oppikken na drie kilometer want het was toch al te warm voor een vestje dan. Zijn vrouw Martine (ja! Annick is een man!) hield de vestjes voor ons bij en moedigde ons hard aan. Van hun twee kinderen (Angelo (14 jaar) en Aurelio (10 jaar)) kregen we begeleiding met de fiets en die moedigden ons de hele tijd aan! Echt lief! En ik had het nodig ook hoor. Ja, zo’n escorte tijdens het lopen is echt wel wijs! We kregen bovendien nog goede tips ook, want ze hebben zelf ook loopervaring. Zo leerden we dat we in het naar beneden onze hielen eerst moesten zetten. En dat we een bekertje moeten dichtknijpen, zodanig dat we uit het teutje konden drinken. Ze gingen zelf het water halen voor ons. Ja, je zou het gemakkelijk gewoon worden zo twee assistenten. Ik ga ze de volgende keer inhuren denk ik! :-)

Uiteindelijk heb ik het toch gehaald en ben samen met Lieve over de streep gekomen in 1:02:38. Da’s 10,25 km per uur. Vorige week in de Blaarmeersenloop liep ik veel gemakkelijker en toen liep ik 10,62 km per uur. Ofte 11 seconden per km rapper. Hoewel ik nog een beetje twijfels heb of die Blaarmeersenloop echt wel 10 km was. Katrien deed de Bellemse Paasloop in amper 56 min, proficiat!
Waarom ik het zo lastig had? Bloedgeven zal er wellicht wel voor iets tussen gezeten hebben… Kan kloppen, 10% minder… Zal ongeveer dat geweest zijn. Plasma geven is wellicht beter, dan krijg je de bloedcellen immers terug. Zal toch maar niet te veel risico meer nemen voor eind mei!

Ons zakje “prijzen” opgehaald (was wel de moeite deze keer), gedouched (er was maar één douche maar gelukkig wel een goeie), nog een beetje gesupporterd voor de andere clubgenootjes die de 21 km liepen, ne warme choco gedronken en naar huis.

Vandaag een beetje rusten, donderdag pas opnieuw lopen.

Ach ja, ik had mijn hartslagmeter aan. Gemiddelde hartslag 184, maximum 195. Wat moet ik daar nu weer van denken? Bij die 15 km heb ik veel beter op mijn hartslag gelet, vandaar ook veel trager. Ga me toch eens laten testen denk ik!

Een dagje staking

Waar een dagje staking al niet allemaal goed voor is. De Vlaamse Gemeenschap staakte op vrijdag en we konden het gebouw niet binnen. We konden kiezen: meestaken, naar Brussel komen en buiten blijven staan of verlof nemen. Bloed geven, in mijn geval. Daar krijgen we ook een dagje verlof voor en zo doe ik nog iets goed voor de Vlaamse Gezondheidszorg.

’s Morgens eerst 15 kilometer gaan lopen. U leest het goed, 15 km. Loperke heeft zichzelf weer overtroffen. Ok, over de tijd (1:37:12) gaan we niet naar huis schrijven, maar bon, ik heb het uitgelopen. Ik was echt wel kapot achteraf, ik zal dus nog veel mogen trainen voor Brussel! Mijn knieën en enkels heb ik toch de rest van de dag gevoeld.
Hoewel het behoorlijk vroeg was toen ik vertrok (half 10) was het al heel mooi weer. Met mijn snoet in de zon lopen vind ik zalig. En de zomersproetjes erna in mijn gezicht vind ik nog veel leuker!

In de namiddag bloed gaan geven bij het Rode Kruis. Of dat goed is voor een loper weet ik niet, maar het is alleszins goed voor mijn medemens die bloed nodig heeft. Maar het zou gezond zijn, je maakt er makkelijker bloed mee aan.
Ik heb al veel bloed gegeven, maar af en toe gaat het eens volledig fout, dan slaan mijn aders dicht of zo. Gisteren was het weer van dat, maar na lang sukkelen (en prutsen aan de naald, brrr!) is het me toch gelukt het zakje vol te krijgen. Tot overmaat van ramp komt de verpleegster er na het afkoppelen van de naald achter dat ze een buisje vergeten vullen was. Nog eens geprikt aan de andere arm dus. Gelukkig is het niet iedere keer zo erg! :-)

Dan nog geshopt. CD’s (de nieuwe Admiral Freebee! Gabriel Rios!), boek (Loopgids voor vrouwen, ik kon het laatste exemplaartje bemachtigen in de Fnac!), kleren!

’s Avonds nog naar de uitreiking van de Toni Fakkel ward geweest, met Nic Balthazar. Meer hierover op Gent.blogt.

Sportkledij

Lopen is op zich een goedkope sport, ware het niet dat een mens er zelf dan een beetje gefatsoeneerd bij wil lopen en dus wat extra investeert in loopkledij. De meeste sporttfabrikanten plakken nogal dure prijskaartjes op hun high-tech kledij. Het heeft dan ook meestal sjieke, ronkende namen als Dry-fit (Nike), Cool Max (Adidas). Een loopjasje van 150 euro is geen uitzondering. Aangezien Lena een nogal dure smaak heeft en verder nog een paar projectjes te bekostigen heeft dit jaar zet Lena een aantal tips op een rij om te besparen op sportkledij.

Hoe besparen op sportkledij?
* Leer iemand kennen die bij Nike werkt en alles aan de helft van de prijs of minder krijgt. Ga in het weekend passen en mail hem op maandag uw bestelling door. Zo koop je een broek voor 20 euro die in de winkel 50 euro kost. Een echte aanrader!
* Wees eens content met wat minder: Di-sport (Zonnestraat, Gent) heeft hele leuke T-shirtjes voor 5 euro.
* Twee keer per jaar kun je zowel in de Aldi als in de Lidl loopkledij verkrijgen aan zeer democratische prijzen. Stuur uw schoonmoeder naar de winkel zodat je zelf geen verlof meer moet nemen. Dinsdag en woensdag is het weer zover! Persoonlijk was ik heel tevreden van de winter-loopcollectie van Aldi. Ze werken wel met Duitse maten, dus kies ze niet te groot!

Nog tips? Vertel het me!

Intervallen

Zondag had ik goed gestretched na de wedstrijd dus had ik gelukkig geen last van stijve spieren. Dat wil echter niet zeggen dat je gerecupeerd bent. En dan is intervallen misschien niet zo’n goed idee. En dat heb ik gemerkt..

100-150-200-300-200-150-100 en dat nog een keer. AFGEZIEN! En telkens de laatste geëindigd!

Maar allez. We hebben het toch maar weer gedaan, hé.

Mijn blauwe teennagel die ik vorig jaar opgelopen heb bij de Dodentocht is inmiddels half uitgegroeid maar de bovenste helft is nu bijna losgescheurd. Ik probeer één en ander bijeen te houden door middel van een pleister, want lopen zonder teennagel vind ik maar pijnlijk. Dat heb ik gemerkt met mijn andere teennagel! Een mens zijn voeten zien toch af van het lopen, hoor. Bleinen, hamertenen, blauwe nagels, …

Maandag ga ik – op aanraden van Luc – nog een loopje meedoen van 10,7 km. Paasloop van Bellem. Naast Luc gaan ook Lieve en Katrien me begeleiden. Fijn!

Slim

Nog in de krant vanmorgen: “Slimme mannen trouwen, slimme vrouwen niet”.
De huwelijkskansen van een vrouw met een hoog IQ zouden aanzienlijk lager liggen dan die van een vrouw met een hoog IQ.
Ik ben dus zelf niet zo slim, maar ik trouw wel met ne slimme vent! :-)

Aantal lopers verdubbelt bijna

De Morgen bericht vandaag dat het aantal lopers in Vlaanderen bijna verdubbelt.

“Het aantal lopers dat aangesloten is bij een atletiekclub is de voorbije vier jaar gestegen van 17.724 naar 31.478. Het gaat bijna om een verdubbeling,” zegt Paula Vanhoovels, sportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga. Bij de volwassenen stijgt het aantal lopers van 7530 leden in 2000 naar 18.832 in 2004.

Er zouden drie belangrijke redenen zijn waardoor het aantal lopers spectaculair toeneemt:
* het Kim Gevaert-effect, al mag ook de rol van de immer sympathieke Cedric Van Branteghem niet onderschat worden. (Cedric is trouwens de beroemste loper bij Stax, maar ik ben hem nog niet tegengekomen, helaas…)
* Het aantrekkelijke jeugdaanbod, waarbij “Ateletiek al spelend” blijkbaar veel jongeren onder de dertien aanspreekt.
* En uiteraard het Start-2-Run-programma, waarmee volwassenen na een tiental weken probleemloos 5 km kunnen lopen. Ook Stax begint binnenkort weer met een Start-2-Run reeks.

Verder stond er ook nog een stukje in over misverstanden bij het lopen. Meteen uit je bed springen en gaan joggen is blijkbaar geen goed idee. Het ideale tijdstip om te gaan lopen zou tussen 16 en 19 uur zijn. Ik vind op zondagmorgen gaan lopen juist super! Strectchen voor het lopen is geen goed idee, koffie drinken voor het lopen zou dan weer geen kwaad kunnen (zij het in beperkte mate), wandelen en praten tijdens het lopen mag wel.

Jammer dat ze met geen woord gerept hebben over de populariteit van loopblogs, want er zijn er ondertussen toch al heel wat (zie mijn lijstje links, is nog maar een selectie, wie nog een loopblog heeft en een link wil, laat het me weten!)

Er is trouwens ook nog een nieuw boek uit, “Loopgids voor vrouwen“, dat zich zeer binnenkort ook in mijn bibliotheek zal bevinden!

Blaarmeersenloop

Ik heb woord gehouden en de avond ervoor behoorlijk kalm geweest! Alleen wat aperitief mee gedronken. OK, ik heb niet echt “sportvoeding” gegeten, maar ja, ik blijf een amateurke, hé en genieten van het leven MOET!
‘k Zat wel behoorlijk laat in mijn bed (3 uur) dus om half 9 er uit deed een beetje pijn. Maar het mooie weertje maakte alles goed. Inschrijven ging vlot en ook de weg naar de start vinden was opmerkelijk gemakkelijk. Ik was uiteraard weer zenuwachtig, belachelijk eigenlijk! :-)


Eén keer het startschot klonk en we 100 meter verder waren was dat al allemaal over. Mooi parcours gelopen op het domein van de Blaarmeersen. Hoewel er veel deelnemers waren liep ik na drie kilometer moederziel alleen en begon ik lichtjes paniekerig te worden, ik dacht echt dat ik de laatste was. Na 5 kilometer terug op de piste nog eens iemand kunnen voorbijlopen en toen zag ik ook dat er nog mensen achter mij waren, oef! Dan weer de hele tijd alleen gelopen tot ik vanaf de 8 kilometer de één achter de ander kon voorbijsteken. Blijkbaar was hun brandstoftankje leeg en het mijne niet. Als ik de meet ruik begin ik altijd te vlammen, hé! :-) Over de meet gekomen in 56:30. Onder het uur gebleven en dat was mijn bedoeling, dat is dus ruimschoots gelukt.

Het weer was werkelijk fantastisch. Zonnetje, lekker warm. Toch veel meer mijn weertype dan dat koude, natte, donkere weer. Deed echt deugd, dat eerste zonnetje op mijn smoel!

De organisatie was echt tot in de puntjes verzorgd! Heel veel vrijwilligers die de banen afsloten voor ons en ook nog voor de nodige aanmoedingen zorgden. Water werd er ook voorzien (maar hoe drink je nu eigenlijk uit een bekertje als je aan het lopen bent? Alle tips welkom, ik ben er in geslaagd één slok binnen te krijgen). Eén minpuntje: aan de meet is een sportdrankje echt wel welkom vind ik… Een beetje suikers…

Andere prestaties:
Ruben, de blinde loper wou per sé 10 kilometer lopen. Dat is hem gelukt ook. Hij heeft afgezien maar haalde de meet in iets meer dan een uur. Proficiat!
Dirk liep voor het eerst in zijn leven 15 kilometer en deed dat probleemloos in ongeveer 1 uur en 17 minuten. Ook proficiat!
Van de andere Staxers weet ik niet zoveel, het merendeel zat trouwens in Spa om daar een wedstrijdje mee te lopen.

Foto’s van de Blaarmeersenloop kan je zien bij Fotograaf Herregodts. Ik sta er ook tussen, zij het met een niet zo flatterende foto! :-) Je kan er ook een foto zien van Ruben en zijn begeleider. En nog veel meer. Bovenstaande foto is ook van Fotograaf Herregodts, en ik sta er tussen, jawel!