1 jaar!

Loperke bestaat één jaar!

Op één jaar heeft Loperke al een verhuis achter de rug, hoewel ik dringend nog een aantal maanden moet verhuizen.

Voor de rest kan ik alleen maar tevreden zijn. Ik hou het lopen nog steeds vol, al is het soms wat moeilijker dan anders. Maar mijn eerste 20 kilometer staan voor de deur en ik ben er gerust in. Ik zal die uitlopen, zonder stappen, da’s mijn belangrijkste doel.

Hoeveel kilometer ik op een jaar gelopen heb, is me volstrekt onduidelijk. Wel heb ik al een heel aantal wedstrijdjes achter de rug (om precies te zijn: 9) en volgen er in de eerste 5 weken nog een stuk of zes wedstrijdjes.

Mijn echte “loopverjaardag” is pas woensdag. Dat “vier” ik dan met een joggingske in Lovendegem!

Flauw excuus

Ik ging dus gisteren lopen. Ik had er bijzonder veel zin in want het werd weer mooi weer, geen regen en zo. Tot ik in de fietsenstalling kwam en mijn fiets zonder zadel ontdekte. Mijn goede humeur was meteen volledig om zeep! Snel naar de fietsenmaker, weer 36 euro betaald omdat iemand het weer op mijn fiets gemunt had, maar ik kon tenminste weer verder fietsen.
De beveiligde fietsenstalling gaat binnenkort trouwens terug open, en dan kan ik mijn velooke weer in iets veiliger omstandigheden achterlaten. (Meer)

Mijn goede humeur en een dik half uur verloren en ik had er geen zin meer in, in dat lopen. Flauw excuus, ik weet het. Shame on me. Maar ik ga vanavond lopen. Niet te lang, want ik moet nog naar een toneelke. En vanmorgen opgestaan met keel- en hoofdpijn dus da’s ook niet echt bevorderlijk voor een zeer intensieve training. En morgen weer lopen want ik ga hoogstwaarschijnlijk toch lopen in Torhout morgenavond. Vervoersprobleem is opgelost.

Laatste dagje werken, dan een week verlof. Vanaf morgen komen ze nieuwe raampjes steken in ons huis en ik mag dus meubels verschuiven en beschermen en vooral vloer beschermen. En daarna kuisen, hé, kuisen. Ofte cross-training zeker?

Gazet van Antwerpen

Vandaag heb ik als geboren Gentenaar de Gazet van Antwerpen gekocht, en dat alleen maar om de uitslagen van de 10 miles een dagje eerder te hebben!
Dirk: plaats 3384 => 1:42:13
Ikke: plaats 3670 => 1:48:32 (klopt dus exact met wat ik voorspeld had)
Dirk heeft dus zo eventjes op een goeie 5 km een kleine 300 mensen ingehaald en een dikke minuut per km sneller gelopen dan ik. Van een fameuze eindsprint gesproken!
Er zijn3894 deelnemers aangekomen, dus er waren er nog 224 achter mij, woehoe! En de opgaves staan er nog niet eens bij!
Nathalie Devos won dus de 5 km in 16:18.

Ga vanavond allicht niet naar Stax, ben nog beetje stijf en voel me niet te best vandaag. Zal morgen en vrijdag trainen (Torhout gaat niet door, allez, niet voor mij) en dan zondag Ekiden.

10 miles Antwerpen

Gisteren was er de 10 miles Antwerpen. Ondanks alle voorspellingen was het
schitterend weer en dat bracht een hoop volk tot ginder! Inschrijven ging gelukkig vlot, een laatste plasje voor de wedstrijd duurde iets langer wegens de ongelooflijk lange wachtrijen. Maar tijdig aan de start geraakt. Nou ja, aan de start… We stonden zo’n 200 meter verder ongeveer. Wel geweldig om te zien, drommen mensen die staan te wachten om te vertrekken.

Ergens in de verte klonk een startschot om 15.00u. Niet dat we daardoor meteen weg waren. Het duurde welgeteld nog 2’42” vooraleer we aan de echte start waren. Ik heb mijn chrono daar pas ingedrukt. In het begin was het zeer traag lopen, want voorbijsteken was quasi onmogelijk. Maar op het gemakske starten is wel aangewezen en dat kon de zenuwen bij mij direct weer wat bedwingen!
Een eerste kippevelmoment was bij het binnenlopen van de Waaslandtunnel. Al dat volk dat aan twee kanten van de tunnel staat te brullen… Echt geweldig. De Waaslandtunnel was ook super. De lopers die begonnen te roepen en te zingen voor het echo-effect. Nog leuker werd het als de eerste lopers al begonnen terug te komen. Ze kregen van de lopers een waanzinnig applaus en aanmoedigingen. Moet voor hen toch ook wel echt geweldig geweest zijn denk ik. En voor ons ook. Supersfeer!

Heb de hele tijd echt mijn eigen tempo gelopen omdat ik van bij het begin wat vermoeide benen had. Vergezeld door Dirk, die veel sneller kon maar die het allemaal wel best gezellig vond. Vooraleer we het goed en wel beseften waren we halverwege. Waanzinnig leuk, want door het goede weer stond er overal héél veel volk. Op de Groenplaats, de Grote Markt, de Meir. Echt leuk! Minder leuk was dat de bekertjes water aan het Stadhuis bijna op waren toen wij er passeerden. Er waren nog een paar bekertjes maar ze lieten de lopers al volop drinken van grote twee-literflessen water. Ik hoop dat de laatsten nog drinken hadden.
Vanaf de 10 kilometer begonnen de lopers te vallen gelijk vliegen. Veel ongeoefende lopers doen hier aan mee en de eerste 10 kilometer lukken dan nog wel, maar daarna gaat het licht vaak uit. Wandelen, stukje lopen, wandelen. Ze halen u twee, drie keer in en omgekeerd en dan zie je ze niet meer terug. Want ik maak er een erezaak van om niet te wandelen.

Dan de tweede keer Waaslandtunnel. Had daar verschrikkelijke verhalen van gehoord, maar vond dat dat allemaal best meeviel. Serieus tempo lopend naar beneden, en dan naar boven op het gemakske. We waren toen al aan 11 km ongeveer en Dirk ging er toen alleen voor. Heeft dan de laatste 5 km massa’s volk voorbijgestoken en is geëindigd in 1u42min ongeveer (-2:42 aan de start is eigenijl 1:39 of zo). Toen ik uit de Waaslandtunnel kwam hoorde ik plots: “Allez Lien, go!”. Vree tof, bleek er een collega van me afgekomen te zijn. Vorig jaar had zij meegelopen en ze wist dat ik ging meedoen. Vond da echt super!

En dan de laatste kilometers. De laatste 2 km had ik last van mijn linkerknie, zal die helling geweest zijn. Alleszins, nu niks last meer, dus zal wel meevallen. De laatste km ben ik er nog een hoop voorbijgespurt, de laatste paar 100 meter vergezeld door Dirk die een eindje teruggekeerd was. Mijn netto-tijd was 1:45:50. De officiële uitslag zal wel een minuut of drie meer aangeven. Geen supertijd, maar gewoon kalm uitgelopen. Medailleke in ontvangst genomen en druivesuiker en trots gelijk iets naar huis gekeerd.

Toch ontgoocheld in Teletekst en Sporza, want gisterenavond vruchteloos gezocht naar een winnaar, maar niks te vinden. Heb het mijne vent (die van dienst was) goed ingepeperd, maar ja, Luik-Bastenaken-Luik en de voetbal waren weer veel belangrijker. Nochthans, de eersten zijn gearriveerd voor 16u, en dan was de koers er nog lang niet. En in de week voor Antwerpen hadden ze er wel al artikels opgezet naar aanleiding van de 10 Miles Antwerpen. Teletekst is wakker geworden en heeft het er vandaag wel opgezet, op Sporza nog steeds niks te zien.

Vanmorgen dan maar eens rondgesnold op het internet en gezien dat Rik Ceulemans gewonnen heeft. In 47:53, dus exact een uurtje sneller dan mij!
Ook ontdekt dat Dirk en ik niet de enige Stax’ers waren in Antwerpen. Nathalie Devos deed mee aan de short run (5 km) en heeft die zelf gewonnen. Proficiat, Nathalie!

Gemiddelde hartslag was 175, wat voor mij zelfs laag is tijdens een wedstrijd. Wel een indrukwekkend maximum van 230. Oftewel tijdens de klim (hoewel ik dat niet zo lastig vond), oftwel interferentie van andere hartslagmeters!

Ruthje heb ik niet gezien, heb wel het Roparun-tentje gezien aan de start maar daarin niemand die ik als Ruthje kon herkennen. Was je er, Ruthje?

En om te besluiten: Antwerp 10 miles was de tofste wedstrijd die ik tot nog toe meegelopen heb. Tot volgend jaar!

Huwelijksreis


Voila, ons huwelijksreis is geboekt zie. Wat zijn de plannen? Vliegen op Rome, een dag of 5, 6 Rome en dan een autootje huren en nog twee weken rondtrekken in Toscane en Umbrië. Firenze gaan we zeker nog eens bezoeken, al was het maar uit nostalgie, want dat was onze eerste reis samen. Maar daar gaan we niet te heel lang blijven, daar zijn we toen 7 dagen geweest. Siena staat zeker ook nog eens op ons programma. Voor de rest ben ik de Trotter nog aan het uitpluizen op dit moment.

Als iemand nog leuke, betaalbare slaapgelegenheden weet zijn in de streek: laat maar weten! Italië is namelijk een pak duurder dan Andalusië. Of andere aanraders: laat maar komen!

Hoewel we gezworen hadden nooit meer met Ryanair te vliegen, zijn we toch geplooid voor hun aanlokkelijke prijzen. Heen en terug voor twee personen: 135 euro, terwijl Virgin en SN Airlines ons niets goedkoper konden bieden dan een goeie 360 euro! Meer dan 200 euro verschil… De kans op zo’n dichte mist zal in augustus wel een beetje kleiner zijn dan december zeker?

Parcoursverkenning Ekiden Evergem

Gisteren ook nog parcoursverkenning gedaan voor Ekiden Evergem. Kwestie van goed voorbereid te zijn. Het is wel in Ertvelde te doen, kwestie van een beetje verwarring te veroorzaken.
Het is een mooi, landelijk parcours dat geurt naar de koeienstront. Ik was wel niet zo in form, ben duidelijk niet echt gemaakt om twee dagen na elkaar te lopen! Had op het eind zelf een beetje kramp in mijn kuitspier en heb dan iets voortijdiger afgehaakt en een beetje gestretched. Vanavond maar niet lopen, morgen misschien nog een kort toerke en dan zondag, hé!

Schreeuwen

Volgens De Morgen leven schreeuwende vrouwen langer dan hun niet schreeuwende soortgenoten. Voor de man zit er niks anders op dan ondergaan, want als ie ook begint te schreewen heeft die een verhoogde kans op een beroerte. Het schreeuwen ondergaan is voor de man anderzijds ook niet zo goed voor diens gezondheid want die heeft een verhoogd risico op hartkwalen. (meer)

Ach mannen, ze lopen misschien wel sneller dan de vrouwen, maar ze blijven toch het zwakke geslacht, hé! :-)

We hebben ook nog gelopen gisteren

Mijn trouwe lezers gaven me gisteren wat commentaar omdat ik vorige week een halve week niks gepost heb, vandaar vandaag twee berichten, om het goed te maken.

We hebben dus ook nog gelopen gisteren. De opwarming mét GSM in de hand (tot groot jolijt van Lieve), ik moest immers weten wie de nieuwe paus werd, actualiteitsfreak dat ik ben.

Mijn benen waren nog ietwat stijf, die 19 kilometer waren toch zwaar genoeg om een paar dagen voor nodig te hebben om te verteren. Die intervaltraining kon me dus (alweer) gestolen worden, zeker als bleek dat er een interessant bendeke klaarstond om een toerke buiten te gaan lopen.
Voor één keer niet tot aan kasteel van Claeys-Bouuaert (ik weet hoe het geschreven wordt!!) maar tot aan de molen. Schoon toerke, alleen in de zomer te doen, want er is niet overal verlichting.

Met het warmere weer (hoewel) komen de beesten (insecten) natuurlijk terug. Het is nog niet voorgevallen dit jaar, maar het is een kwestie van tijd tot er weer een beest in mijn ogen of mond vliegt. Gelukkig is er dan Lieve. Lieve heeft altijd een iets sterker verhaal klaar, waardoor ik met telkens weer beter voel, zo van “oef, zo erg heb ik het nog niet meegemaakt”. Zo hoorde ik gisteren dat ze eens een dikke bromvlieg binnen gekregen heeft (voelde als een knikker, naar het schijnt), dat ze eens verdwaald is in een wedstrijd en dat ze al twee keer een appelflauwte kreeg na een wedstrijd waardoor ze moest opgevangen worden door de plaatselijke hulpdiensten.

Bij ons toch ook een sterk verhaal gisteren: Eric werd aangevallen door een hond. Het beestje liep nochthans aan de leiband maar het baasje had het effect van een kudde lopers op zijn viervoeter een beetje onderschat. Eric heeft er wel een blauwe muilafdruk van de hond in zijn dijbeen aan overgehouden.

En verder wil ik Geertje nog eens bedanken voor de sublieme quiche en broodpudding die ze gebakken had voor haar verjaardag. Proficiat!

Habemus Papam

Met welke woorden moet ik anders beginnen vandaag?
Amai, wat een snelle pausverkiezing. Ik had graag een beetje meer drama en spektakel gezien, met stokoude kardinalen die uitgeput afgevoerd werden uit de Sixtijnse kapel en zo.
In deze moderne tijden vol communicatiemiddelen nog met witte of zwarte rook en wat klokken communiceren, je ziet ze het enkel in het Vaticaan doen. En dan slagen ze er nog niet in om dat duidelijk te doen, waardoor alle TV-zenders 10 minuten niets anders konden zeggen dan: “zou het nu wel? Of toch maar niet?”. Normaal zou het Vaticaan een meester zijn in het regisseren van zulke evenementen, maar gisteren gingen ze flagrant de mist in. Ach wat, het was al lang geleden dat ze nog eens zo’n pausverkiezing mochten organiseren.
Zo’n snelle pausverkiezing kon niets anders betekenen dan dat de oerconservatieve favoriet Ratzinger gewonnen had. Alweer een weddenschap gewonnen, eindelijk een etentje bij Dirk.
De kans dat ze snel weer een pausverkiezing mogen organiseren is bijzonder groot, Benedictus heeft de rijpe leeftijd van 78 jaar. In Vlaanderen is de gemiddelde leeftijd voor mannen bij de geboorte 76 jaar, dus hij heeft het gemiddelde hiermee al overschreden. Misschien dat Duitsers een nog sterker ras zijn, hé.

Het lijkt erop dat ze in het Vaticaan landen als België en Nederland duidelijk opgegeven hebben. Geen redden meer aan, we behoren tot de hopeloze gevallen. En zelfs de Duitsers lijken niet zo blij met zo’n conservatieve paus. Zoals i probeert te voorspellen (dat doet ze zelfs met het weer ook tegenwoordig) zou het kunnen dat ze het boeltje hier binnenkort kunnen opdoeken. Bijna iedereen is hier die wereldvreemde uitspraken uit het Vaticaan wel beu.
Maar zou een progressieve paus zoveel beter geweest zijn? Ongetwijfeld, de conservatieve landen zouden de progressievere paus wel gevolgd zijn, daar zou geen probleem geweest zijn. Maar zou de Kerk weer opbloeien in pakweg Vlaanderen als er een progressieve paus geweest zou zijn? OK, als het Danneels zou geweest zijn, dan was er ongetwijfeld een stormloop geweest op de kerken. Maar een andere progressieve paus? Ik weet het niet, ik heb er zo mijn twijfels over. We zullen het nooit weten, tenzij er snel een nieuwe pausverkiezing komt…
Toch vind ik het een gemiste kans.