ING Stadsloop Gent

(Ik heb gewoon de tekst voor Gent.blogt overgenomen…)


Een stadsloop in Gent, daar moest uw trouwe reporter en loper aan deelnemen…

De ING Stadsloop Gent is de vierde manche van de “Partena Run Classics Vlaanderen“, het belangrijkste regelmatigsheidscriterium in België. En gisteren was het dus zover. Een tweeduizendtal lopers en hun aanhang verzamelden zich aan de Vrijdagsmarkt. Samen met de dagjesmensen en toeristen was dit plein zelfs te klein aan het worden.

Iets na half drie gaf Schepen Van Sport en voormalig gastblogger Christophe Peeters het startschot en konden we vertrekken. Nu ja, het is te zeggen. Als je bij de mindere lopers hoort zoals ik en dus meer achteraan start, hoor je ergens in de verte een startschot. Het duurt dan zeker nog een minuut of drie voor je aan de eigenlijke start komt. Doorlopen zit er dan nog niet in, de eerste kilometer blijft het altijd een zenuwachtig gedoe en een gevecht voor een plaatsje. Tegen een letterlijk stootje moet je dan wel kunnen.

Via de Veldstraat, Volderstraat en Reep kwamen we aan de het water van de Voorhoutkaai en van daar af had iedereen voldoende ruimte. Zeer indrukwekkend om de snelle lopers al aan de overkant te zien lopen en de hele sliert mensen die nog voor (en gelukkig ook nog achter) ons kwamen. Dan terug richting centrum, langs de Brabantdam, waar we water kregen.
We waren halverwege, maar het lastigste kwam nog: de Sint-Pietersnieuwstraat! Vele lopers gingen hier aan het stappen, maar uw reporter haalde in een rustige cadans de top. Via de Blandijnberg ging het terug steil naar beneden. Mijn loopmaatje was wat overmoedig geworden en kreeg daardoor haar klop, waardoor ik alleen verder moest.
Nog een stukje Coupure en via de Lindelei en de Predikherenlei kwamen we aan de Korenmarkt en Lange Munt. Daar stond massa’s volk en daar had de organisatie iets meer moeite mogen doen om het parcours af te bakenen, want de dagjesmensen en de supporters liepen dwars over het parcours, waardoor botsingen soms moeilijk te vermijden waren. Maar dan eindelijk: de Vrijdagsmarkt.
Voor de geïnteresseerden: mijn tijd was me niet helemaal duidelijk, vergeten timen en vergeten naar de klok kijken maar mijn effectieve tijd (zonder startvertraging) moet rond de 57 min gelegen hebben. Geen toptijd of persoonlijk record, maar voldoende voor mijn beperkte capaciteiten.

De winnaars waren er uiteraard al lang tegen dat uw reporter arriveerde. Gelukkig had ik gezorgd voor een back-up reporter annex-fotograaf.

Bij de mannen ging Guy Fays als eerste over de streep. In een lange spurt klopte hij Rik Ceulemans, huidig leider in het klassement. Vorige week was Fays ook al de eerste in Dwars door Brugge.


Bij de vrouwen triomfeerde de Stax-loopster Nathalie Devos (zie foto). Ze won voor eigen publiek in een tijd van 32:43 (niet vergelijken met de tijd van uw reporter) en liet daarmee Anja Smolders en Catherine Lallemand achter zich. Ze neemt hiermee ook de leiding in het klassement.

Samengevat was het parcours lastig maar mooi: veel kasseien en dus hobbelig, veel bochten en een paar stevige klimmetjes met de Sint-Pietersnieuwstraat als absolute uitschieter. Gelukkig waren er ook mooie stukken langs het water en de historische binnenstad.
De organisatie verliep zeer vlot al mocht er, gezien het warme weer ook water voorzien worden bij de aankomst. Zo’n zoet klevend AA-drankje lest de dorst namelijk niet echt. En is de inschrijvingsprijs iets te hoog (9 euro bij voorinschrijving, 11,5 euro ter plaatse. Al zouden Gentenaren korting krijgen maar daar heb ik niets van gemerkt)

Top-10 mannen
1. Guy Fays, 10 km in 29:03
2. Rik Ceulemans, 29:07
3. Lambert Nadaykeza (Bur) 29:33
4. Pascal Ntahokaraya (Bur) 29:37
5. Pedro Rens 29:39
6. Christian Nemeth 29:49
7. Nabil Karimi (Mar) 29:51
8. Oleg Othmakov 30:00
9. Vladimir Tonchinsky (Oek) 30:31
10. Philippe Devel 30:35

Top-5 vrouwen
1. Nathalie Devos 32:43
2. Anja Smolders 32:51
3. Catherine Lallemand 32:54
4. Isabelle Sluysmans 33:52
5. Kim Offergeld 34:23

Partena Run Classics, top-10 mannen na 4 proeven
1. Rik Ceulemans 70 p.
2. Pedro Rens 54 p.
3. Guy Fays 50 p.
4. Stefaan Van Den Broek 43 p.
5. Kris Moernaut 34 p.
6. Oleg Othmakov 33 p.
7. Frederik Colpaert 23 p.
8. Hans Janssens 15 p.
9. Tom Van Hooste 15 p.
10. Christian Nemeth 15 p.

Partena Run Classics, top-5 vrouwen na 4 proeven
1. Nathalie Devos 52 p.
2. Marleen Renders 40 p.
3. Kim Offergeld 40 p.
4. Anja Smolders 30 p.
5. Corinne Debaets 18 p.


(bron uitslagen: Running

Meer over lopen op Lena

Volgen! Delen!

7 gedachten over “ING Stadsloop Gent”

  1. ik had het nooit durven dromen een lopertje in huis te hebben,alhoewel als ons lena iets in haar koppeke heeft dan gaat ze ervoor!Opgepast voor gescheurde gewrichtsbanden of andere rare letsels want uw trouwschoenen staan klaar hé.Trouwens met trouwjurk en schoenen op krukken is als een kikker op stelten!!!Daaaaag

  2. Het was mooi, we hebben het toch maar weer gehad ! En weer een beetje geleerd hoe het niet moet, hoort er ook bij !

  3. En nog een reactie : je vindt alle uitslagen terug op http://www.assaronse.be, alleen jammer dat volgens hen de stadsloop slechts 9,7 km lang was, daar gaan onze “goede” tijden …

Reacties zijn gesloten.