Brugge heen en terug

Dit weekend. Ik moet naar Brugge. En dan neem ik de trein. Ik rij namelijk niet graag rond in een stad die ik niet zo goed ken. Om dan veel te veel parkeergeld te betalen.

Ik wil een ticketje kopen, want ik ben geen zwartrijder.

De rijen aan het loket zijn me wat te lang, dus ik begeef me naar een betaalautomaat. Ik geef alles in (geen korting) en kom uit op 10,20 euro. Het betaalsysteem weigert alle dienst, dus ik begeef me toch maar naar het loket. “Brugge, heen en terug”. “Weekendje Brugge? Da’s dan 5,8 euro.” Dankzij de vriendelijke dame van het loket maak ik dus maar liefst een winst 4,4 euro!

Datzelfde weekend, twee mensen die ik ken bij me op de trein. Zij komen van Brussel (ook naar Brugge) en hebben beiden een ticket gekocht online. Op de online versie kan je kiezen wat voor ticket je wil, met welke korting. Dan moet je uiteraard op de hoogte zijn van al die kortingen. Of je kan ze allemaal gaan uitpluizen.
Alleszins, persoon A was op de hoogte en bestelt een web birthday ticket. Ze betaalt zo maar 5 euro heen en terug. Persoon B denkt dat hij geen recht heeft op korting en betaalt het volle pond. 22,8 euro! Oft 17,8 euro te veel!

Ik ben vóór het gebruik van nieuwe technologieën als het de gebruiker ten goede komt. Er zijn zo veel verschillende tarieven bij de NMBS, je kan van de modale reiziger niet verwachten dat hij die allemaal kent of die allemaal wil gaan uitpluizen. Het moet toch perfect mogelijk zijn om (op basis van een aantal criteria) automatisch het goedkoopste ticket voor iemand aan te maken! In het weekend altijd een weekendbiljet, van het ene gewest naar het andere een birthday-ticket…

Nu is het echt een soep, je kan op een weekdag aanduiden dat je een weekendbiljet wil en pas daarna geeft het systeem aan dat het een foutieve datum is. Gebruiksvriendelijkheid kan en moet beter!

Werk aan de winkel voor de IT’ers van de NMBS. Inmiddels begeef ik me naar het loket en vraag ik naar het goedkoopste tarief.

Volgen! Delen!

2 gedachten over “Brugge heen en terug”

  1. dan moet je maar s nagaan wat je foutief betaalt bij GSM operatoren …hoeveel verschillende tarrieven je daar hebt … en dan maken ze het zo ingewikkeld ddat je niet meer weet wat te kiezen…

Reacties zijn gesloten.