Parijs dan

Na het stadscongres naar Parijs vertrokken. Ongelooflijk, hoe rap de Thalys gaat. Om 15:40u vertrokken in Brussel, om 17:00u stond ik in Parijs. Een uurtje later was ik verenigd met de andere Stax-lopers op een leuk terras in de buurt van Montmartre. Parijs is iets zuidelijker dan Brussel en dat was zowaar te merken aan de temperatuur. Tot 22u buiten gezeten en lekker gegeten. Crème Bruléé!! Op terugweg nog ernstig mis gereden met de RER waardoor we pas om half één in ons bed lagen. Hmm, misschien allemaal niet de ideale voorbereiding op een wedstrijd.
Parijs_03.jpg

Op zondagmorgen al om half zeven opgestaan. Aaw. Om half tien begon de wedstrijd. Eerst nog 20 minuten staan aanschuiven aan het toilet. Om dan een Franse WC te vinden. Iek. En dan mijn gewoonlijke existentiële crisis: wie ben ik, waar ben ik, wat doe ik hier, hoe kan ik vluchten. Te weinig opwarmingstijd, die bestond eigenlijk enkel uit het ons naar de start haasten.

Start! Op het gemak vertrokken, uiteraard met Lieve. Al heb ik nu wel de concurrentie gekregen van Filip. Maar die hebben we op 5 km alleen laten verder lopen. Lieve en ik lopen zodanig op hetzelfde niveau dat zelf onze hartslag bijna hetzelfde was. Neen, geen interferentie, Polar is gecodeerd.

Parijs_01.jpg

Snel gelopen, goed gelopen. Bergop en zo. Maar het werd me al snel duidelijk dat de wedstrijd meer dan 10 kilometer was. Dus toch nog niet alles gegeven de laatste kilometer. Hoewel. Doordat de wedstrijd wat langer was slaagden we er net niet in om onder het uur te blijven. Nog een stevige eindsprint en 1:02:40 op de klok gezet. 208ste vrouw op 240. Alweer niet de laatste, joepie!

Achteraf hevige discussies gehouden over de precieze afstand. Volgens mijn uurwerk was het 10,850 km. Voor diegenen die het niet meer weten: mijn argumenten

 • Uurwerk geeft aan iedere kilometer een piepje. Dat kwam overeen met de kilometerborden langs de kant van de weg.
 • Polar-uurwerken zijn vrij accuraat. 99% heb ik al gelezen. M.a.w. het kan wel 100 meter schelen, maar geen 800.
 • Laatste-kilometer-bord stond 150 meter voor het 10-kilometerbord. Neen, dat bord was niet voor de halve marathon bedoeld.
 • Iets voorbij de start van de 5 kilometer stond het bord van de 6 km. Een kleine 6 km + 5 km is een kleine 11 km.
 • Hun halve marathon zal wel exact geweest zijn. Is de hoofdwedstrijd. De 10 km was dat dus niet.
 • Het wedstrijdparcours zelf dan. Het is niet in Parijs zelf, maar in Vitry. Eén van de voorsteden waar in de herfst veel rellen waren. Serieus deprimerend. Zoveel mogelijk woontorens op zo weinig mogelijk plaats. Met ertussen zo weinig mogelijk groen, speelruimte. Als je het in het echt ziet is het toch altijd veel erger dan op televisie. Het parcours liep tussen woonblokken en industriële zones aan de Seine waardoor er af en toe een serieuze vlaag stank passeerde. Brrr. Voor het mooie parcours moet je dus niet meelopen. Wel voor de uitstap.

  Wedstrijd verder wel prima georganiseerd. Kilometeraanduiding. Een blauwe lijn op het parcours, die moest je volgen. Gecentreerde T-shirts voor dames.

  Maar als tragere loper heb je het ook daar wel weer gehad. Je mag niet meer aan de appelsientjes en bananen komen, want die zijn voor de halve marathonlopers (gelukkig kregen we er een beetje verder wel). De S en M maten T-shirts waren uiteraard op.

  Maar bon, iedereen was tevreden van zijn/haar prestatie. Dus we konden weer Parijs in. Nog eens naar La Defense geweest, toch één van mijn favoriete plaatsen in Parijs. Mooi weer gehad, maar om 17u begon het te gieten. Maar toen vertrokken we net naar huis. Doodop was ik. Maar wel een beestig wijs weekend gehad!

  Bedankt Jos voor de foto’s!
  Bedankt Walter voor de organisatie! En tot op de Sint-Rembert Corrida op 12 mei!

  Volgen! Delen!

  8 gedachten over “Parijs dan”

  1. Beste Lien,
   Ik las met grote aandacht je blog van Parijs.Ik ben blij dat je mij bedankt maar vind toch dat je wat te kritisch bent. Ik vind het fantastisch dat je met de TGV bent gekomen maar had je met je Stax-vrienden kunnen meerijden dan had je wellicht een schoner weekend gehad.Als je pas zondagmorgen in bed was dan is dit wel de fout van jullie zelf die in de metro niet alle info qua stopplaatsen hebt gelezen. Dit zal je zeker geen tweede maal gebeuren.Wat de juiste afstand van de 10 km betreft sla je zeker de bal mis.Als de afstand een kilometer meer bedraagt dan liepen de eersten hier wereldrecords op de tien kilometer. Onze beste loper Henk Vanthourenhout liep hier 34.35. In 2004 liep hij, beter voorbereid, 34.05 op de juist tien kilometer van de Sint-Rembertcorrida. Ik heb dit jaar nogmaals de corrida hermeten tevoet en met een geëikt landmeterswieltje. Ik kwam uit op juist 10.004 meter. Op 12 mei zal je dus je exacte tijd ( plus één seconde voor die vier meter teveel ))op de 10 kilometer kennen.
   Met sportieve groeten en tot 12 mei op onze fraaie receptie!

  2. Hmm, en wat met al mijn andere argumenten dan? Een 5 kilometer die start na 6 kilometer lopen? Het bord van de 10 kilometer? Mijn uurwerk die iedere keer een piepje gaf als we aan een km-bord passeerden, wat wil zeggen dat mijn uurwerk correct meet?

   Thalys vond ik alweer een hele belevenis, dus ik begrijp niet wat dat er mee te maken heeft. Het misrijden met de RER heeft hilarische taferelen opgeleverd dus ook dat vond ik niet erg. Misschien heb je het verkeerd begrepen: ik heb een fantastisch weekend beleefd maar ik had enkele bedenkingen…

  3. Knap gelopen Lien! En ik heb ook vaak mijn bedenkingen aangaande de correctheid van afstanden. Als het echt een “officiële” wedstrijd is, d.w.z. door een organisatie die serieus gezichtsverlies kan leiden als de afstand niet juist is, en waar ook echte toppers aan de start komen (en vaak zelfs betaald worden om er te komen meelopen), mag je er wel vanuit gaan dat hun afstand juist is. Ik weet niet hoe het met die 10 km-loop in Parijs zat, maar maakt dat niet deel uit van de marathon van Parijs? Misschien stonden een paar bordjes fout, dat heb ik ook al meegemaakt.
   In ieder geval: uit wat ik kan opmaken is het op zich niet zo’n interessante 10 km-wedstrijd, dus die zet ik al niet op mijn “droomlijstje” :-)

  4. Hmm, zijn er geen leukere wedstrijden in Parijs? En wat een strenge begeleiding daar ook precies :-( Anders, toch proficiat met de scherpe wedstrijdtijd.

   Misschien toch je Footpod nog eens opnieuw calibreren, misschien dat die door omstandigheden een afwijking heeft opgelopen. Ook meteen de calibratie-index noteren en erop letten dat je de footpod steeds op dezelfde manier op je schoen plaatst (je laat hem er beter op staan), want bij verplaatsing of verschuiving kan je de calibratie best opnieuw doen.

  5. Parijs ? Super!
   En mijn nieuwe NooN GINITY is ook super.
   Sanguis sudor lacrimae et vincere

  6. NooN GINITY?

   De max hé.. Ik heb er één gekregen van mijn ventje.
   Ben zot van die nieuwe Noon reeks.

   BELGIUM RULES!!! OOK IN DE UURWERKEN
   groetjes,
   Anke

  Reacties zijn gesloten.