Parking Ramen en abonnementen

Vraag gesteld op 5/03/2007 op het vragenuurtje

De parking Ramen is bijna klaar. De opening is voorzien voor het voorjaar 2007.
Is er al een concrete datum voor de opening?
Veel bewoners zullen een zucht van opluchting slaken. De parkeerdruk in die buurt is immers enorm. Voor veel bewoners lijkt een abonnement op de parking dan ook een goede oplossing, zelfs al zijn er geen plaatsen voorbehouden voor de abonnementen.
Voor bewoners zijn er twee tarieven van abonnementen die in aanmerking komen:

 • 7 dagen op 7, 24 op 24 uur: 100 euro (maand) of 1100 euro (jaar);
 • 7 dagen op 7, van 18 tot 9 uur, plus overdag op de zon- en feestdagen: 25 euro (maand) of 275 euro (jaar).

Het eerste abonnement is natuurlijk het meest geschikt maar ontzettend duur. Voor veel mensen is dat een maandloon alleen al om hun auto te parkeren.

Het tweede abonnement is voor de mensen met kantooruren ook vrij geschikt en zeer betaalbaar. Het abonnement begint pas om 18 uur ’s avonds, wat voor sommige mensen een probleem kan zijn. Ik denk aan mensen die vroeger beginnen en eindigen met werken om de files te vermijden, maar ik denk vooral aan moeders/vaders met kinderen. Zij stoppen vaak vroeger met werken, gaan de kinderen ophalen van school. Afhankelijk van de afstand komen ze thuis rond 16.30 uur-17 uur en kunnen dan nog niet de parking in.

 • Is er al eerder vraag geweest naar flexibelere vormen van abonnementen?
 • Zijn deze flexibelere abonnementen mogelijk? Eventueel mits een kleine meerprijs?
 • Deze vraag gaat niet alleen over Ramen, maar over alle parkings van het Parkeerbedrijf.

Mevrouw Karin Temmerman, schepen van Stadsontwikkeling, Mobiliteit en Wonen
Er is nog geen concrete datum voor de opening van parking Ramen voorzien. Pas vorige week heeft het college beslist in te gaan op de vraag van de aannemer om de uitvoeringstermijn te verlengen tot 11 mei 2007. Over deze beslissing wordt trouwens eerstdaags een persnota verspreid. Het zal iets later zijn dan gepland, maar omdat we nu nog niet goed weten wat er nog allemaal te gebeuren staat, hebben we nog geen definitieve datum vastgelegd. Het kan hoogstens een maand langer zijn.

Na de datum van de verlenging van de uitvoeringstermijn heeft de aannemer nog 15 dagen de tijd om de opleveringen aan te vragen. Daarna zal het Parkeerbedrijf nog een aantal uitrustingswerken uitvoeren in de parking, zoals het plaatsen van de controle- en betaalapparatuur (leveren en plaatsen: 80 kalenderdagen), het beeldregistratiesysteem en de interfonieapparatuur (leveren en plaatsen: 50 kalenderdagen).

Deze werken zullen door verschillende aannemers uitgevoerd worden en ongeveer gelijktijdig verlopen. Deze werken zullen in de loop van de zomer 2007 klaar zijn.

Ondertussen zal de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen de riolering in Ramen en de wegenis in de Brouwersstraat en Ramen vernieuwen. Dit is ook heel belangrijk voor de bewoners. Het is bijgevolg niet mogelijk om nu reeds de juiste openingsdatum voorop te stellen.

De tarieven zullen in de vorm van een retributiereglement aan deze gemeenteraad voorgelegd worden tijdens de zitting van juni 2007. Dat zal in de aard zijn van de andere parkings die we nu aan de Stad hebben.

U verwijst naar de bestaande tarieven voor de andere parkeergarages. U vermeldt een tarief van 25 euro per maand of 275 euro per jaar. Dit zijn de tarieven die van toepassing zijn voor avond-, nacht- en zondagparkeren voor de niet-bewoners. Er bestaat een nog gunstiger tarief voor de bewoners van 22 euro per maand of 242 euro per jaar. In die zin is uw verwijzing enigszins foutief.

Ik wens echter sterk tegen te spreken dat de tarieven ‘ontzettend duur’ zouden zijn. Op dagbasis kost een abonnement voor een bewoner slechts 2,23 euro. Voor een nachtabonnement is dit slechts 0,66 euro per nacht. Deze tarieven zijn in vergelijking met andere steden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Oostende) zeker niet duur! De tarieven in de stedelijke parkings zijn trouwens een stuk lager dan deze van de privé-exploitanten. Deze laatsten stellen trouwens dat onze tarieven niet marktconform zijn.

Tot op heden kreeg het Parkeerbedrijf nog geen vragen tot uitbreiding van de geldigheidsuren van de nachtabonnementen. Dit zou kunnen worden overwogen, allicht mits een meerprijs. We moeten wel zien dat we het in categorieën kunnen indelen, want we moeten het hoe dan ook in een retributiereglement kunnen inbouwen. Op zich is er geen probleem. We zullen eens navragen bij een aantal mensen wat er precies gewenst wordt en of we dit dan kunnen inpassen in het retributiereglement.

Mevrouw Lien Braeckevelt, gemeenteraadslid
Bedankt voor uw antwoord. Een rechtzetting, het abonnement voor nachtparkeren vind ik ook helemaal niet te duur. Ik heb de tarieven van de website gehaald, daarop staat er 275 euro. Als het iets minder is nog beter.

Mensen die er een uur vroeger in moeten zijn verplicht om het volledige abonnement te nemen. Dan is het 1100 euro/jaar (volgens de website). Dat vond ik wel duur.

Volgen! Delen!

2 gedachten over “Parking Ramen en abonnementen”

 1. HoiHoi
  Hebben project fire vandaar dat ik reageer
  weet iemand mischien wat de huid voor je doet??

  thnx alvast
  Sacha

 2. HoiHoi
  Hebben project fire vandaar dat ik reageer
  weet iemand mischien wat de huid voor je doet??

  thnx alvast
  Sacha

Reacties zijn gesloten.