De Eeklose frietkramen

Iets helemaal anders nu: de Eeklose frietkramen. Ze worden beroemd tegenwoordig. Wat is het probleem? Er staan twee frietkoten op de markt en het schepencollege wil die weg. Wegens dat de terrasjes er last zouden van hebben.

De frietkoten staan er al sedert de jaren 20, het belfort is maar gebouwd in 1932. OK, de frietkoten nu zijn vernieuwd en lelijk, maar daar valt aan te verhelpen, toch? Er was zelfs een strak ontwerp gemaakt op maat van de vernieuwde Eeklose markt. Maar nu moeten ze toch weg.

Zelf in Eeklo opgegroeid heb ik vaak frietjes gegeten op de markt. Ik heb zelf jarenlang vakantiejobs gedaan in de Café Leffe. Rechtover het rode frietkot. OK, soms moest ik mensen er op wijzen dat frietjes van het frietkot eten op ons terras niet mocht, wegens dat ze er zelf frietjes (en meer) konden bestellen. Maar een probleem was dat toch niet.
Een Eeklose markt zonder frietkoten is als een café zonder bier.

Dus teken nu de petitie! De frietkoten moeten blijven!

Voila, en bij deze heb ik me zelf gemoeid in de Eeklose politiek! En zo ben ik het voor één keer eens met de LDD. :-)

Lees meer bij Studio Muscle en San

Volgen! Delen!

10 gedachten over “De Eeklose frietkramen”

 1. Op Place Jourdan in Bxl worden de frieteters vriendelijk uitgenodigd om hun frietjes in één van de omliggende cafés te nuttigen. Een prachtige symbiose…

 2. Direct getekend zie! In Dendermonde hebben ze dat trouwens ook in hun hoofd gekregen, dat de frietkoten daar weg moeten. En dat terwijl die frietkoten net typisch zijn voor onze contreien, behoren tot ons cultureel erfgoed en zijn een ware charme. Niets heerlijker dan een frietje van ’t kot kopen en buiten opeten.

  Dat doet me trouwens denken aan Kopenhagen, waar je ook op elke hoek van de straat wel een kraam vindt met Pølser worsten (hotdog-achtige dinges). Moesten ze daar een gelijkaardige beslissing nemen als hier met de frietkoten, Kopenhagen zou ook direct een deel van zijn erfgoed en charmes verliezen.

 3. Gek, zaterdag reden we nog door Eeklo om mijn nichtje thuis af te zetten, en viel het ons op hoeveel frietkoten er daar wel zijn. Kijk, een frietkot. Kijk, nog een frietkot! En daar zijn er nog twee! Maar die twee laatste moeten dus verdwijnen? Jammer.

 4. In het historische Brugge staan er vlak voor het Belfort sinds jaar en dag twee groene fietkoten. Nooit anders geweten. Ze zijn als het ware vergoeid met de stad. Waar zit Eeklo met zijn historisch erfgoed daarbij vergeleken. Trouwens het is niet het voltallige schepencollege die voor de vedwijning staat. Er zal nog wat water naar de zee vloeien vooraleer ze verdwijnen. Inkt en papier is er in overvloed en wij mensen weten nu tenminste waarover te bakkeleien. Het brengt leven in de brouwerij, met de nodige humor.

 5. ik vind ook dat zoiets moet blijven en ik zal de petitie zeker tekenen! ook al is het van jouw plechtige communie geleden dat ik nog eens in eeklo was…
  in brugge was er ook een hele heisa rond hé! de westvlamingen zijn eruit geraakt , nu nog kijken hoe de oostvlamingen het doen….

 6. Persoonlijk stoort het me geenszins maar indien men er toch niet wenst van af te wijken dan zou een tussenoplossing gewenst zijn:
  Voorlopig behoud van de frietkoten tot de uitbaters er voor kiezen om van een welverdiend pensioen te genieten.

 7. Persoonlijk stoort het me geenszins maar indien men er toch niet wenst van af te wijken dan zou een tussenoplossing gewenst zijn:
  Voorlopig behoud van de frietkoten tot de uitbaters er voor kiezen om van een welverdiend pensioen te genieten

Reacties zijn gesloten.