Herbruikbare luiers

Een tijdje geleden was er discussie opgelaaid op Gentblogt over herbruikbare luiers. De stad Gent zal het gebruik van herbruikbare luiers aanmoedigen door middel van een premie van 100 euro. Fantastisch natuurlijk, want wegwerpluiers veroorzaken een hoop afval.

Hier geen herbruikbare luiers. Niet dat ik daar tegen ben, hoe zou een mens daar nu ooit tegen kunnen zijn? Het heeft niks te maken met afkeer voor de kaka en de pipi, zoals sommigen in de reacties op Gentblogt lijken te suggereren.
Ik heb de mogelijkheid wel degelijk onderzocht maar besloten dat het voor ons niet echt mogelijk is. Drie grote redenen:

1. Mensen die er ervaring mee hebben hebben me gezegd dat je er nogal wat extra tijd moet in investeren. Meer wassen vooral. Laat tijd nu net iets zijn wat we niet op overschot hebben. Niet dat we geen tijd maken voor ons dochter. Ik blijf minstens één dag per week voor haar thuis. Maar die dag besteed ik dan liever aan andere dingen dan aan luiers uitwassen.
Bovendien is wassen ook niet zo mijn ding. Mijn wasmachine staat beneden en dan moet ik Janne altijd alleen laten als ik de was ga insteken. Bovendien heb ik een speciale wasmachine: was- en droogmachine ineen. Een raar ding, naar het schijnt kan je ze zelfs niet meer kopen. Het was ideaal voor ons appartement: daar hadden we weinig plaats. Het heeft een kleinere trommel, dus sneller gevuld. Maar je kan maar één ding tegelijkertijd: wassen of drogen. Ik heb nu al het gevoel dat ik continu bezig ben met was, daar moeten echt niet nog een hoop luiers bijkomen.

2. Praktisch: het vraagt nogal wat oefening. ’s Avonds tijdens de commissies komen er nog al wat verschillende babysits en niet iedereen heeft ervaring met baby’s. Aan iedereen gaan tonen hoe dat alles allemaal marcheert zie ik echt niet zitten, want het is naar het schijnt niet echt gemakkelijk. Ik ken een koppel waar zij herbruikbare luiers gebruikt en hij wegwerpluiers omwille van die praktische reden. Dat zou bij ons ook zo zijn. :-)

3. De aankoop is naar het schijnt vooral interessant als je meerdere kleine kinderen op de wereld plant te zetten. Maar daar bestaat nog niet echt eensgezindheid over. :-)

Bovendien vraag ik me dan altijd af of al dat extra water en energie wel zo proper is. Maar daar bestaan studies over die zeggen dat herbruikbare luiers beter zijn, dus dat zal dan wel zo zijn.

Dus als het in jouw situatie te doen is: doen! En vraag die premie aan. Maar hier zag ik het echt niet zitten.

Volgen! Delen!

22 gedachten over “Herbruikbare luiers”

 1. Mooi alternatief zijn niet gebleekte wegwerp-luiers van Moltex. Te verkrijgen bij Bioplanet. Even duur als pampers, maar zeer degelijk. Als ik zelf pampers moet kopen (mijn schoonmoeder sponsort door voor ons altijd pampers aan te kopen op haar werk), koop ik ze altijd. Ik bestel online en dan worden ze netjes in de Colruyt geleverd. Moltex-OKO dus, de andere luiers van de Bioplanet vind ik niet zo goed van kwaliteit.

 2. Bij onze eerste een jaar fanatiek wasbare luiers gebruikt, met het systeem bambino mio. Toen kwam de rota, en was de ‘lol’ er af. Toen werden de hoeveelheden kaka’s zo groot dat die niet meer te absorberen vielen met katoen.
  Toen kwam nummer 2, en bleken de overbroekjes te gaan lekken. We hadden dan eens een goeie slaper, die dan wakker werd door natte luiers.
  Sindsdien voor ons ook Moltex pampers. Geen geïrriteerde billen meer, en ze absorberen als de beste.

 3. De overbroekjes zijn niet eeuwig bruikbaar, als ze beginnen te lekken, moet je gewoon nieuwe aanschaffen.
  Dus zeker ook nooit tweedehands aanschaffen.

  Wij zijn wel fanatieke katoenen luiers gebruikers.
  Nog geen seconde spijt van gehad.
  En ik heb het nog aan niemand uitgelegd die op onze kleine gelet hebben.
  Als ze een broek kunnen uitdoen, kunnen ze ze gewoon ook terug aan doen zeker ;)

 4. Ook hier geen herbruikbare luiers, want wij hebben ook zo’n wasmachine en droogkast ineen. Het ding heeft een trommel van 6 kg, maar er mag maar 3 kilo in om te drogen, anders komt de was er wak en verkreukeld uit. Bovendien kan je maar om de vier uur een nieuwe was insteken. Leek me reden genoeg om toch maar wegwerpluiers te gebruiken…

 5. Ik heb nog niet veel goeds gehoord over die herbruikbare luiers.
  Het zou enorm veel was met zich meebrengen en vooral: ze veroorzaken lekken, met als gevolg nog meer was!
  Ik ben ook verschoten van de prijs.
  Wel mooi dat er in Gent een premie wordt gegeven!

 6. In het jaar 83 heb ik mijn ma zien klooien met katoenen/flanellen luiers bij mijn broer…

  Wat ik herinner : emmers vol luiers die staan te weken, kak afschrepen, wassen, wassen, wassen, wassen, plooien, wassen, wassen, wassen, en vooral : het ging soms overal behalve in de gedraaide katoenen doek tussen de benen.

  Detail : mijn ma werkte van thuis uit… Ik zou het als buitenhuiswerkende er ook niet meer willen bijnemen. Mijn groene ziel is dan misschien niet groen genoeg, maar ik wil inderdaad de water en zeep inpakt ook wel eens weten.
  Vanuit mijn vorig werk weet ik bvb dat glazen flessen in belgie ook niet milieuvriendelijk zijn als gedacht (verpakking weegt teveel, kan minder van in een kamion en die verbruiken te veel voor de korte afstanden. Enfin, ik wil hier geen levencyclusanalyse uit de doeken doen. maar wil maar zeggen dat groen-minded zijn niet altijd hoeft te betekenen dat je op blote voeten moet lopen en in de natuur moet kakken :-)

 7. Aan alle schrijvers hierboven.

  Ik gebruik katoenen luiers en ik heb de indruk dat iedereen zijn mening er over heeft, maar niemand weet hoe het eigenlijk in mekaar zit.

  Je neemt een katoenen luier (ziet er doorgaans uit als een wegwerpvariant, maar dan met velcro’s)
  Je legt daar eventueel een cellulosevelletje in.
  Dat kan uitgewassen worden of op de composthoop terecht komen.
  Doel ? Grote brokken opvangen.
  Over je luier doe je een overbroekje om lekken te voorkomen.
  Als je overbroekje goed is aangebracht, dit wil zeggen geen katoen meer te zien is, dan lekt dat niet.

  Ik heb niet meer werk dan iemand met zijn wegwerpzooi.
  ‘k Moet niet om de x dagen naar de winkel, moet geen vuilniszakken dicht plakken, geen vuilnisemmers vol steken enz …

  Doen jullie maar vrolijk verder zou ik zeggen met je wegwerptoestanden.
  Diegene die wel geinteresseerd is, mag altijd meer info vragen.
  Het is absoluut de moeite waard en je kind is doorgaans sneller zindelijk.
  (En dan heb ik het nog niet gehad over de financiële en ecologische kant)
  Ik weet niet hoe groot de premie is in Gent, maar ik krijg 150 euro terug.

 8. Hier ook een combi was-droogtrommel maar de droogtrommel gebruiken we eigenlijk weinig want was wordt buiten gehangen. Maar nu over de luiers: hier ook wegwerpluiers vooral omdat beide oma’s katoenen luiers gebruikt hebben en niets anders gedaan dan me afgeraden hebben deze te gebruiken. Voornaamste reden: constant wassen. Nu ik nog thuis ben gaat dat nog misschien maar terug aan het werk? Hier in Aalst hebben we wel 2 gratis rollen pampervuilzakken gekregen en van andere sponsoring is geen sprake.

 9. Toen ik baby was, was het constant wassen omdat je niet alleen die luiers had, maar ook nog eens kleertjes, beddegoed etc …

  Wat zijn nu 12 luiers in een wasmachine steken ?
  Idem toch als ze in de vuilnisbak steken ?

 10. Nicole: als ik ze in de vuilbak steek moet ik ze er niet meer uithalen. :-) Plus niet meer drogen en opvouwen. En écht ik vraag me af of dat wel zo ecologisch is, al dat wassen en drogen. Ik respecteer je keuze, echt waar, maar je moet begrijpen dat het niet voor iedereen haalbaar is.

 11. Ik reageeer alleen maar op het feit dat mensen er niets over weten hoor ;)

  Heb in feite nog maar twee goede argumenten gehoord in alle discussies.
  Geen wasmachine hebben (of variant daarop) …

  Iedereen schijnt een mening te hebben, maar uit vele reacties, ook hierboven, blijkt gewoon dat ze niet weten hoe het in zijn werk gaat.

  Ik ben er echt van overtuigd dat de totaalbalans op ecologisch gebied nog altijd in het voordeel is van katoenen luiers.
  Indien geinteresseerd, zoek ik de info daarover wel op.
  Ik was bovendien enkel met Ecover waspoeder en als je nog verder wil gaan, kan je nog altijd wasbollen gebruiken.
  En mijn wasmachine is binnenkort aangesloten op regenwater.

 12. Maar ik heb me wel degelijk geïnformeerd, bij mensen die ze gebruiken. Zij waren er genuanceerd over, gaven toe dat het wel extra werk betekent en dat het niet zo eenvoudig is in gebruik. Jij denkt er blijkbaar anders over, ook goed natuurlijk.
  Ik zou mijn wasmachine ook graag aansluiten op regenwater trouwens. Dat is hier waarschijnlijk niet mogelijk (ik kan niet zomaar een put graven en er een regenput in steken). Maar later dit jaar, als de garagevloer herlegd moet worden, zal dat zeker onderzocht worden.

 13. Over het hebben van meerdere kinderen bestaat nog geen één-s-gezin-sheid

  :-)

 14. Ik twijfel momenteel of ik bij de geboorte van onze baby wegwerpluiers of herbruikbare ga gebruiken
  Om de katoenen luiers te gebruiken heb ik wel wat extra werk over en wil ik dit graag proberen.
  Van de ecologische voordelen en de kostprijs hoef ik ook niet overtuigd te worden.

  Wel zit ik nog met enkele bedenkingen:
  Zijn de herbruikbare luiers handig als je een dagje op stap gaat?
  Kan je ze volledig proper krijgen en blijven ze zacht na een aantal wasbeurten?
  Zijn ze compact aan de poep of zijn ze dikker dan de wegwerpluiers?
  Ik veronderstel dat de katoenen luiers ook natter aanvoelen. Is dit comfortabel voor de baby?
  Tot welke leeftijd zijn ze te gebruiken? Als de baby loopt is dit misschien niet meer zo handig omdat ze wat dikker zijn dan wegwerpluiers.

 15. na het lezen van jullie reakties toch ook even mijn bedenkingen neerpennen

  men twee eerste kinderen zijn steeds geluierd in wegwerpluiers, met als gevolg een boel afval
  in die periode was dat geen punt we dachten er niet over na en de vuilniszakken waren niet eens zo duur

  maar tegen de tijd dat ik zwanger was van ons derde kindje ,kregen we geen gratis vuilniszakken meer voor kinderen onder drie, ging de prijs de hoogte in van diezelfde vuilniszakken en gingen we toch even nadenken over het gebruik van katoen

  ons prematuurtje paste in geen enkele katoenen luier dus ik heb zelf genaaid voor hem, en ook de zo verfoeide vouwluiers gebruikt , en dat viel heel erg goed mee, na die periode een allegaartje aan katoen gebruikt, hennepluiers uitgetest noem het maar
  ik moet zeggen dat ik ook nog veel heb uitgespaard door tweedehands te kopen, wat met een wegwerpluier niet echt mogelijk is

  diezelfde luiers zijn ook weer gebruikt voor ons vierde kindje , hier en daar een nieuw velcro stripje eraan en de luiers konden weer een hele periode mee.

  veel werk is het niet he aangezien luiers niet hoeven gestreken te worden, en milieubelastend al dat wassen , wetende dat urine steriel is bij het verlaten van het lichaam en dat voor de komende vierentwintig uur, maakt dat de meeste plasluiers op veertig graden compleet schoon worden, ze vragen ook minder wasmiddel , om te voorkomen dat er resten wasmiddel in de luier blijft zitten.

  wij drogen als het kan buiten aan de lijn en wanneer het weer het niet toelaat in een gaswasdroger , die niet alleen in de helft van de tijd droogt maar ook nog eens een stuk minder verbruik heeft tegenover een klassieke wasdroger. ( ong 100 euro per jaar aan gas en electriciteit )

  je wast je eigen kleren toch ook en eigenlijk kunnen die luiers bij gelijk welke was mee doorgewassen worden, alleen poepluiers , ja die gaan op zestig graden, maar zo heb je der na de eerste borstvoedingsperiode ( wat ook niet voor iedereen van toepassing is) ook geen vijf per dag.

  al bij al denk ik dat je voor je de beslissing neemt, je goed moet laten informeren door ervaringsdeskundigen en niet door oma’s en opa’s die de luxematerialen en oplossingen van deze tijd niet hebben kunnen ervaren.

 16. Beste mensen,

  Leuk dat dit geen “groene” site is waar iedereen al overtuigd is om herbruikbare luiers te gebruiken. Vandaar nog even deze info. Zelf nog geen ervaring, de baby is nog op komst. Maar de keuze is al gemaakt, zolang alles een beetje normaal zal verlopen.

  Recent naar een luieravond geweest die gegeven wordt door de Gentse Milieu advies winkel. Daar komt iemand de volledige theorie (soorten, kostprijs, ecologische impact…) uitleggen én zijn er een aantal mama’s aanwezig die herbruikbare luiers gebruiken. Wees gerust, zij hebben evenveel pro’s en contra’s over dit of dat merk, als andere mensen over wegwerp dan wel herbuikluiers. Er is tegenwoordig zo’n keuze in verschillende modellen (van de simpele doek zoals vroeger, tot de alles-in-één pamaper die je nauwelijks kan onderscheiden van een wegwerp), dat iedereen wel kan vinden waarbij hij/zij zich goed voelt.

  En de feiten over de herbruikbare luiers?
  – goedkoper (zelfs zonder premies)
  – nog goedkoper indien je wast met regenwater
  – baby sneller zindelijk
  – nog goedkoper bij tweede baby
  – lekken is meestal door verkeerd gebruik
  – zeep en waterverbruik hebben veel minder impact dan wegwerpluiers
  – 1 ton wegwerpluiers zijn zeer belastend bij zowel productie als verwerking nadien
  – meer organisatie om te wassen en drogen
  – minder organisatie om 1 ton pampers aan te kopen, minder vuilniszakken…
  – minder kans op allergische reacties bij de baby

  Aan ons de keuze

  Groetjes

 17. waaw. ’t is weer een man die het over kinderzaken zeggen kan .. en hoe !
  bedankt claude om de feiten gewoon ns klaar en duidelijk op een rij te zetten;
  Beste iedereen met het hart op de juiste plaats voor onze kinderen en daarmee ook voor hun toekomst ergo onze planeet :

  U kunt onze luiers allemaal proper gewassen (mèt ecover natuuurlijk) g r a t i s komen halen : strikluiers en ademende popolino overbroekskes.
  Ons kind intussen 31/2 gebruikt sedert enige weken wegens omstandigheden ’s nachts een Moltex met uitwasbare doek ( v. oud laken) en dat gaat heel goed -3xminder afval.
  Wij wonen in ’t waasland buurt StNiklaas.
  037440552
  Allergroenste groeten voor een gezonde ademteug
  Familie buys-meyts

 18. Voor ons eerste kindje hebben wij altijd katoenen luiers gebruikt ( na 2 jaar en 1 maand was zij uit de luiers, de maand nadien ook ’s nachts)en nu er een 2de op komst is hebben wij daar geen seconde over getwijfeld om dat opnieuw te doen!
  Wanneer je katoenen luiers op de juiste manier gebruikt zal je niet meer lekken hebben dan bij wegwerpluiers! Echt waar!
  Het klein beetje meer moeite en tijd dat je steekt in de luier omdoen is een kwestie van gewoonte, en een wasmachine vullen duurt toch ook echt niet lang.
  Je laat de luiers het beste gewoon aan de lucht drogen want door het drogen in de droogkast verminderd de absorbtie ervan.
  Wanneer je denkt dat het gebruik van wasbare luiers stres zal brengen in je gezin kan je dit oplossen door een pak wegwerpluiers aan te schaffen voor stress-momenten op te vangen bvb: buikloop bij je kindje, luiers niet op tijd droog, wanneer je enkele dagen weg gaat,…
  Het gebruik van katoenen luiers heb ik nooit hinderlijk, lastig of onpraktisch gevonden en ik ben van mening dat dit een gebruiksvriendelijk product is, voor iedereen toegankelijk! Het is vooral een kwestie van instelling en mentaliteit!

  Een klein beetje moeite voor de natuur lijkt mij niet te veel gevraagd, vooral als je bedenkt dat het onze kinderen en kleinkinderen zijn die ook nog willen spelen en ravotten in het groen!

 19. Wij zijn voor onze dochter van 7 weken ook serieus aan het overwegen om herbruikbare luiers aan te schaffen (reeds van voor de geboorte) maar ik vind het moeilijk om door de bomen het bos te zien: welke soort is het beste (hangt waarschijnlijk af van het kind ook), is het inderdaad lastig te combineren met borstvoeding (te vloeibare kaka – al paar keer gehoord als tegenargument) enz.

  Kortom, als er hier mensen tips hebben voor ons laat maar komen – op ademolder[at]yahoo.com!

  Wij zijn na 7 weken de afvalberg meer dan moe.

Reacties zijn gesloten.