Nieuw inschrijvingssysteem Gentse scholen

Janne is vorige week net één jaar geworden, maar toch moet ik al denken aan haar school. Beetje raar wel, als je bedenkt dat het wellicht nog twee jaar zal duren vooraleer ze echt naar school zal gaan. Dus was ik al eens aan het rondkijken gegaan. Op de website van De Stap vind je veel informatie. Ik wil Janne naar een school in de buurt sturen en dat moet wel lukken: er zijn zowat 8 scholen in de buurt. Maar welke dan? Je kan vanalles lezen, maar het beste is natuurlijk een bezoekje brengen aan de school. De opendeurdagen zijn al een tijdje achter de rug, maar op eenvoudige vraag aan de directie zou je een rondleiding kunnen krijgen. Sommige buurtwerkingen organiseren ook een gezamelijke rondleiding in de scholen in de buurt. In de gaten houden!

Maar wat met het inschrijvingssysteem? Wordt het weer kamperen? Vanavond was er -tegelijkertijd met de gemeenteraad- een vergadering van het LOP. Daarin werd een nieuw inschrijvingssysteem goedgekeurd. En toevallig had ik daar vanavond een aantal vraagjes over die dan meteen beantwoord werden.

Voorafgaand aan inschrijvingsperiode 2 en 3 (inschrijvingsperiode 1 is voor de broertjes/zusjes) wordt een aanmeldingsperiode ingebouwd. Binnen deze aanmeldingsperiode kunnen leerlingen bij meer dan één school of vestigingsplaats aangemeld worden.

De aanmeldingen worden opgenomen in een centraal aanmeldingsregister dat onder toezicht staat van het LOP. De toegang tot het centraal aanmeldingsregister gebeurt via een speciaal daartoe aangemaakte website die zo is opgebouwd dat de vrije schoolkeuze ten volle gewaarborgd wordt.

Deze centrale registratie zal mogelijk zijn:

 • online vanuit de school waar een leerling aangemeld wordt
 • online door tussenkomst van organisaties zoals Kompas, Integratiedienst, ING)
 • online door de ouders zelf, via particuliere of publieke internettoegang
 • online door tussenkomst van de persoon die door het LOP als ‘aanspreekpunt’ aangewezen werd.

Het fysiek kamperen is dus vervangen door elektronisch kamperen.

Na elke aanmeldingsperiode volgt een bevestigingsperiode. In die periode moeten ouders de inschrijving officialiseren.

Enkel in scholen of vestigingsplaatsen waar een capaciteitsprobleem is wordt, voor de inschrijving het criterium ‘afstand thuis-school’ gebruikt om een volgorde te bepalen.

De inschrijvingsperiodes zijn:
1. Broers-zussen
1-15 december 2008
2. GOK of niet-GOK (afhankelijk van de school)
aanmeldingen: 6-19 januari 2009
inschrijvingen: 20 januari tot 19 februari 2009
bevestigen: 20 januari tot 2 februari 2009
3. Reguliere inschrijvingen
aanmeldingen: 3-16 maart 2009
inschrijvingen: 17 maart tot …
bevestigen: 17 maart tot 30 maart 2009

Alle ouders met kindjes geboren in 2007 zullen hiervan per brief op de hoogte gebracht worden.


De originele vraag

In het Waalse Court-Saint-Etienne werden onlangs vijf ongeboren kinderen ingeschreven in een lagere school voor het schooljaar 2011-2012. Dat kan gelukkig bij ons niet. Maar toch. Het cliché luidt dat het allemaal zo snel gaat en dat is ook zo. Net zat je nog met een baby in je armen en nu moet je al nadenken over een school. En ze zijn amper één jaar geworden! Het is september, het schooljaar komt op gang en je eurocent valt. In de krant las ik dat er op 18 september kampeerders gesignaleerd werden aan een kleuterschool in Petegem om een kind in te schrijven. Vanaf januari 2009 moet ik mijn kind inschrijven in een school. Maar in welke school?

Gelukkig is er De Stap (Studieadviespunt Gent). Je kan op de website veel informatie terugvinden en via de adressenbank kan je gemakkelijk de scholen in jouw buurt terugvinden.

Je verdiept je in de soorten onderwijs en de verschillende scholen maar toch krijg je er geen echt duidelijk idee van. Een bezoekje aan de school kan veel zeggen maar helaas, de opendeurdagen waren in mei en juni…

 • Bestaat er nog een georganiseerde mogelijkheid om de scholen te bezoeken?
 • Krijgen buurtkinderen nu voorrang in de scholen? In de tweede of de derde inschrijvingsronde?
 • Wanneer vinden die inschrijvingsrondes plaats voor 2009?
 • Worden er nu in Gent maatregelen genomen tegen het kamperen? Zal er gewerkt worden met telefonische inschrijvingen? Hoe zal dat in zijn werk gaan?
Volgen! Delen!

22 gedachten over “Nieuw inschrijvingssysteem Gentse scholen”

 1. bedankt voor de info Lien! ik moet maar ver eens mijn zoontje gaan inschrijven en terwijl de meeste mensen het vanzelfsprekend vinden dat ik letterlijk de school vanachter de hoek kies wil ik toch nog even rondkijken.

 2. Hier in Australië worden de kinderen ingeschreven in de pre-school (een soort crèche, waar de kinderen tot hun 5de naartoe gaan) vanaf ze geboren zijn.
  In de lagere school kan je kind niet geweigerd worden in de Public School in jouw buurt, als je binnen een bepaalde cirkel van die school woont. In de privé scholen geldt het principe: wie eerst komt, heeft plaats. Op dit moment schrijven ouders hun kinderen in voor de Privé Middelbare school als ze in het 5de leerjaar zitten. En als er geen plaats meer is, pech, op de wachtlijst of ergens anders heen! Hier wordt dus ook niet gekampeerd.

 3. ik weet dat dit een heel complexe materie is, maar is het nu niet nog ingewikkelder? En wat met ouders die vrij ver van de school wonen, maar wel in de buurt van de school werken? Ik zou niet graag in de schoenen staan van de mensen die een oplossing moeten zoeken hiervoor…

 4. Ingewikkelder, maar wel rechtvaardiger. Niet iedereen kan zomaar gaan kamperen.
  Er zijn maar in een beperkt aantal scholen in Gent capaciteitsproblemen, dus enkel daar geldt die afstandsregel. Voor de meeste scholen zal dit dus geen problemen opleveren voor de ouders. Maar ouders die nu in de buurt van de school wonen zullen nu misschien geen school veel verder meer moeten kiezen… Want dat is ook een probleem!

 5. Zoals je zei, een schooltje zoeken voor Tristan lijkt ver-van-mijn-bed-show, maar het komt onrustwekkend dichtbij. Merci voor de info. Nu nog eens uitzoeken welke school het dichtst aanleunt bij onze opvattingen/levensvisie/overtuiging,… Moeilijk!

 6. Excuseer! 8-o
  Ik kan me niet voorstellen dat ik Ilah (11 maand) al ga inschrijven in een school… ook helemaal geen idee hoe het zit met de capaciteit van de scholen in Aalst maar dat is nu eerlijk gezegd niet iets waar ik al aan zou denken.
  Het wordt gekker met de dag…

 7. Ergens wel logisch, hé. Ze worden ingeschreven voor het schooljaar 2009-2010. Kindjes geboren begin 2007 gaan in 2009-2010 al naar school.
  Je kan altijd contact opnemen met de LOP-verantwoordelijke voor jouw gemeente. Klik hier.

 8. Ik heb Johannes en Elisabeth reeds ingeschreven toen ze amper geboren waren (Elisabeth was een week of twee, denk ik) ;-)
  Twaalf jaar geleden was er nog geen sprake van een vaste inschrijvingsperiode, wel wachtlijsten, en we kwamen toch regelmatig op school voor de oudsten. En dan moesten we daar vooral niet meer aan denken.

 9. misschien niet zo rechtvaardig voor mensen zonder internetverbinding?
  Het lijkt me erg ingewikkeld. Gelukkig hebben wij in Gent een school gevonden waar we zeer tevreden over zijn, en waar er niet gekampeerd wordt, dat maakt de keuze voor ons tweede kindje al een stuk gemakkelijker en minder stresserend.

 10. Hmm. Heb je de verschillende manieren voor inschrijving bekeken? Mogelijkheden zat dus… Met assistentie zelfs. Dat is toch voor iedereen haalbaar, denk ik?

 11. Een vraagje Lien: hoe zou het in dit geval gaan? Wij hebben 3 scholen op wandelafstand van ons huis (minder dan 1 km). De ene is de school van onze voorkeur, maar heeft tot nu toe altijd kampeerders gehad. De tweede bevalt ons ook wel, maar had ook steeds kampeerders… En de derde is een school waarvan we de visie volledig niet mee delen. Nu is de laatste school toch enkele 100’den meters dichter dan de 2 andere scholen van onze voorkeur.

  Stel dat we net niet binnengeraken op de school van onze voorkeur, worden we dan niet gedwongen die school die niet bij ons past te kiezen?

  Of denk je dat er aan die kampeerscholen voorheen zoveel ouders kampeerden die NIET in de buurt woonden. Zoals ik steeds hoorde waren dit net wel ouders uit de buurt die dus terecht wilden verzekeren dat hun kind in de buurt naar school kon. Nu valt die eigen controle wel wat weg. En geef je je over aan een centraal systeem. Of kan ik er terecht op vertrouwen dat dit systeem nu echt buurtbewoners voorrang geeft?

 12. Er wordt een rangorde opgesteld die rekening houdt met de voorkeur van de ouders en de afstand thuis-school. Als die scholen in je buurt inderdaad scholen zijn waar een capaciteitsprobleem was, waar er gekampeerd werd, dan zal het criterium afstand school-thuis gebruikt worden. Indien je dan dichter woont dan de andere kinderen op de lijst zul je voorrang krijgen. Je wordt nooit gedwongen om een bepaalde school te kiezen.

  Ik zou niet durven zeggen dat de kampeerders vroeger allemaal mensen waren uit de buurt hoor…

  Het lijkt mij alleszins een eerlijker systeem. Want niet iedereen kan een week verlof nemen om te gaan kamperen. Of erger nog, mensen inhuren om voor hen te gaan kamperen. En nu zullen kinderen die het dichtst bij de school wonen voorrang krijgen.

 13. Ik lees hier een aantal keren over de “visie” van een bepaalde school. Och, bij heel wat scholen is die visie een verplicht nummertje op papier. Ga eens na bij de leerkrachten van een school of ze wel weten waar hun school precies voor staat. Je zal verschieten hoe weinig je te horen krijgt ! Wat van belang is, is of je kind bij een lieve juf of meester terecht komt die oog heeft voor eventuele problemen.
  Zowiezo moet elke school dezelfde eindtermen bereiken door degelijk onderwijs te verstrekken en opvoeding en waarden bijbrengen blijft nog altijd in de eerste plaats de taak van het gezin.

 14. @Lien: een stap voorwaarts inderdaad, maar moeilijk om te beoordelen hoe rechtvaardig het systeem is. Niet iedereen heeft Internettoegang bijvoorbeeld. OK, ze kunnen wel voorinschrijven via de school, maar is het daar dan niet opnieuw wachten geblazen? En wat als iemand kiest voor de school die het dichtste bij zijn/haar deur ligt, maar er nog mensen zijn die voor die school kiezen en nog net iets dichter wonen? Dan moeten ze alsnog uitkijken naar een andere school. Wellicht zijn dit de uitzonderingen, maar de media hebben het probleem indertijd mee opgeklopt, met alle gevolgen vandien. Ik besef wel dat een oplossing zoeken voor dit probleem allesbehalve evident is, dus hopelijk lukt het op deze manier.

 15. Dat niet iedereen toegang heeft tot het internet is toch echt geen probleem. Het kan op verschillende plaatsen, onder begeleiding, gedurende een aameldingsperiode. Anders dan nu, waar iedereen op hetzelfde moment moet inschrijven. Dus wachten is niet nodig. En wat gebeurt er nu met de mensen die dicht bij een school wonen en er geen plaats meer hebben? Nu krijgen ze op zijn minst voorrang. Geef het systeem toch een kans, het is alleszins veel rechtvaardiger dan het kampeersysteem nu. Of vond je dat dan wel ok?

 16. nee, het kampeersysteem is zeker niet OK, dus dit is een stap voorwaarts. Het enige waar ik voor vrees is dat de minst geïnformeerden weer uit de boot zullen vallen en dat de frustraties – kamperen of niet – bij mensen die geen plaats hebben, nog altijd zullen bestaan. Maar nogmaals: ik hoop dat het zo lukt.

 17. Brrr…zo vroeg jong.
  Ik zit hier nog volop in de tandjes-fase :)
  Ik stuur haar waarschijnlijk naar school bij onze oudste, op het Crombeen, een heel gezellige,kleinschalige school op een kwartier stapafstand. Geen sprake van wachtlijsten, maar wel een super-school!
  (het systeem doet mijn angstvallig denken aan onze zoektocht naar een crèche)

 18. Even nagekeken: de kleuterschool van onze voorkeur aanvaard inschrijvingen vanaf 2jaar (en X maanden), nog even tijd dus.. Bovendien kan je toch nog niet weten of ze al op 2,5 of op 3 jaar naar een klasje gaan? Maakt in ons geval wel een schooljaar verschil.
  Nuja, in Aalst zijn ook geen kampeerders of wachttijden.

 19. Dat is waar, maar uiteindelijk komen ze wel in hetzelfde klasje terecht hé. Klassen worden gevuld per geboortejaar, niet per schooljaar. Dus moeten ze weten hoeveel kinderen ze mogen aannemen vooraleer het klasje gevuld is. Bij Janne zal het een twijfelgeval zijn: 2,5 jaar met Pasen is misschien snel maar 3 jaar in september. We zien nog wel. Maar ondertussen wel al inschrijven!

 20. Heel veel – maar wel terechte – heisa voor dat beperkt aantal scholen waar er een capaciteitsprobleem is en waar er dus gekampeerd (of nu ingschreven) zou moeten worden. Lien, heb je zicht over hoeveel scholen exact het gaat? En of dit allemaal methodescholen (genre freinet, steiner, dalton, …) zijn?

 21. Een tiental scholen van de 127-vestigingsplaatsen. Het betreft dus inderdaad een beperkt aantal scholen. Ik heb niet onmiddellijk zicht op het soort scholen, maar dacht dat het vooral Freinetscholen betrof.

Reacties zijn gesloten.