Janne wordt een wortel

Vanmorgen naar de kinderarts geweest. De buikloop is zo goed als gestopt. Het is te zeggen: ik vind haar niet meer tot onder haar oksels in de kak, zoals eerder deze week. Maar eten doet ze nog altijd niet. Volgens de kinderarts nog altijd buikloop al is er een staaltje ontlasting binnen voor verder onderzoek. Kindje op de weegschaal gezet: 7935 gram. Dat is minder gewicht verloren dan gedacht, maar toch te veel om goed te zijn, aldus de kinderarts. Dus we moeten haar terug aan het eten krijgen. Mijn pogingen van vandaag:

 • 180 ml Nan AR 2: ze heeft er 100 ml van gedronken en de rest resoluut geweigerd.
 • Water: vanmorgen 50 ml of zo.
 • Bambixkoek: ze heeft de oren van de beer gebeten en dan de rest laten liggen.
 • Boterham: niet naar gekeken.
 • Wortelpap (2/3wortel, 1/3 aardappel): vanmorgen ongeveer 50 gram (een restje van gisteren).

 • Daarna een fles (120 cc) aangeboden met de nieuwe dieetmelk van de kinderarts: resoluut geweigerd.
 • Geraspte appel met banaan (op aanraden van de kinderarts): resoluut geweigerd. Tut er in doppen, geeft als resultaat dat ze de tut niet meer wil.
 • Soparyx-zakjes in water: iets als ORS, maar zou beter smaken. Ze zou toch minstens 200 ml daarvan moeten drinken, maar ze wil niet. Het heeft als bijkomend negatief effect dat ze de Soparyx-fles niet kan onderscheiden van de gewone fles water en nu ook geen gewoon water meer wil.
 • Dan maar weer wortelpap. Er al het water ingelaten zodat ze genoeg vocht zou binnenkrijgen. Veel wortelpap. Ik had een hele Babycook volgepropt en daar schiet amper iets van over…

Het kind overleeft dus op wortelpap. Ze blijft vrij vrolijk, zeker als ze wortelpap gekregen heeft. Maar ze moet toch ook andere dingen eten, ze kan daar toch niet op blijven overleven? De woorden van de kinderarts blijven door mijn hoofd spoken: “Voorlopig moeten we haar niet opnemen, maar ze moet wel beginnen eten…”.

Volgen! Delen!

16 gedachten over “Janne wordt een wortel”

 1. Probeer je niet teveel zorgen te maken Lien. Moeilijk, ik weet het. Maar je kan het eten of drinken er niet in forceren, dus je zorgen maken helpt echt niet. Integendeel: je wordt gespannen, en Janneke voelt dat en gaat nog meer weigerachtig staan tegenover eten.

  Probeer maar rustig aan te doen. Sterkte hoor!

 2. Ik weet hoe je je voelt. Wij hebben een dergelijk scenqrio ook enkele keren met Henri meegemaakt. Geduldig blijven, het komt wel in orde. Voldoende vocht binnenkrijgen is het belangrijkste. Melk is niet zo ideaal, dus niet erg als ze dat niet drinkt. Soprayx is ideaal, maar zals ze het niet lust, moet je op zoek naar andere dingen. Beter vocht met elektrolieten, suikers, dat langer binnen wordt gehouden. Rijstwater is ook een optie. Verdund appelsap? Afgekoelde thee met wat suiker? Als ze nog goed natte pampers heeft is er geen probleem. En als je een huidplooitje tussen twee vingers neemt mag het niet blijven staan, het moet zeer snel verstrijken. Veel beterschap, en doe zo voort, je bent goed bezig!

 3. Rijstwater kregen wij er bij zo een toestand niet in, maar met wat suiker lukte het wel. Geen idee of je dat al geprobeerd hebt… in ieder geval heel veel sterkte en beterschap ginder!

 4. Ja, Janneke is altijd zeer gretig om een stukje van mijn eten mee op te peuzelen en nu mag ik van alles uithalen, de juf kijkt ernaar maar eet niet meer mee!
  Dierf ik vorige weken een sandwich uithalen of een boterham dan was alles hm..hm..lekker!
  Ja niet forceren maar dikke hoop koesteren dat ze zelf weer zin krijgt in eten..

 5. Wortel is, naast rijstwater, een zeer verstandig begin wanneer je na een buikgriepaanval terug begint te eten. Ik heb dat ergens gelezen toen ik zelf herstellende was (en erg ongerust of ik wel voldoende voedingsbestanddelen binnenkreeg met mijn 8 maand zwangere buik). Sinaasappels zijn dat vreemd genoeg ook – ondanks hun slechte reputatie! Goed voor het herstel van de darmflora omdat er veel kalium (?) inzat dacht ik mij te herinneren.
  Janne weet gewoon zelf wat het beste voor haar is!

 6. Hier ook al meerdere buikgriepjes meegemaakt. Wortels zijn inderdaad goed en het kan geen kwaad dat ze alleen op wortels leeft hoor. Als onze maag niet goed is, dan hebben we ook geen zin om vanalles te eten. Wat wel belangrijk is volgens onze kinderarts is na enkele dagen mager eten, terug voldoende vet geven. Dat hebben de darmen blijkbaar nodig om zich te herstellen. Dus na een dag of 4, deed ik in de wortelpap veel olijfolie.

 7. Volledig akkoord met Els. En laat ze zoveel mogelijk eten wat ze graag lust, ook al is dat exclusief wortels, krijgt ze nog mooie oogjes en een bruin velleke van ook, schijnt. :-) Nog klein tipje misschien: die van ons lusten graag venkelthee met honing en/of rietsuiker erin. Goed voor de buik ook nog! Succes!

 8. Probeer ook maar eens “platte” Cola te geven. Dat houdt het suikergehalte in evenwicht én stopt nog even op ook. En ik ken geen enkel kind dat Cola weigert.

 9. Hohoh, déjà-vu in ’t kwadraat…

  Onze pediater raadde ons (in geval van uiterste weigering van eten en drinken) eens aan om één of ander smaakje van Aquarius aan te bieden, zou babietjes wel bevallen en er zit daar ook wat suiker in enzo… misschien het proberen waard.

  Succes alleszins! Dit kan enorm frustrerend zijn zoiets.

 10. Hè ja Isabel, nu jé ’t zegt, Aquarius heb ik mijn kinderen ook nog gegeven. Eén van de voordelen ervan is dat het snel opgenomen wordt.

 11. hier een soortgelijk scenario. Ben zelfs gisteren naar spoed geweest omdat hij al twee uur aan het krijsen was; keelonsteking en maag-en darminfectie. En hij wilt dan geen water drinken en amper zijn melk want drinken en eten doet pijn. Stante pede aan antibiotica begonnen en de grote koortsaanvallen blijven nu toch weg. Alleen zijn pijn is er nog. En naast perdolan/junifen kun je weinig doen :-/
  sterkte lien! dat ons kindjes maar rap terug blij en gezond zijn hé…een mens wordt er zowaar down van als je kindje zich zo slecht voelt en huilt van de pijn.
  klein janneke toch. Geef haar een voorzichtige knuffel van me.

 12. Nog een ORS-variante is : GES.
  Heb dit staan. Geef maar seintje als ik het dit weekend brengen moet.

  In dergelijke tijdingen gaan hier de brikjes van bambix met koekjesmeel soms nog binnen… (soms ook appelsap)

  Niet leuk. Sterkte.
  Bij twijfel moet je ze bloed laten prikken. Aan bloedspiegel zien ze of cruciaal punt overschreden is of niet, en dan heb je zekerheid.

  Brrrr, als ik terug denk aan de infuustijd van Lander… maar één ding is dan alvast zeker : als het zover komt zijn ze wel in goede handen en is het ergste voorbij. Ons kaarsken brandt dat het zover niet moet komen natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.