Zindelijkheid (1)

*waarschuwing: pies- en kakpost*

Vrijdag ben ik begonnen met de zindelijkheidstrainingen. “Ze” zeggen dat ge daar pas mee moogt beginnen als ge denkt dat uw kind daar klaar voor is. Ik vind dat allemaal een beetje moeilijk in te schatten, want het is niet dat ze op een dag opstaan en zeggen: “Mama, ik ben er klaar voor!”

Bon, wat deed me besluiten er aan te beginnen?
Ze kent het potje goed genoeg en gaat er vaak opzitten. Meestal als wij ook op het toilet zitten. Ze maakt dan geluiden alsof ze plast en doet alsof ze euh-ja drukt hé. Het was ons al een paar keer gelukt iets op te vangen. Ze is dan meestal bijzonder trots op zichzelf. Ze geeft vaak al aan dat ze naar het toilet moet. Pampers wil ze al een tijd niet meer aan, ze geeft de voorkeur aan pamperbroekjes. En verder doet ze niks liever dan haar poppen en knuffels pampers aan te doen (Bumbalu kan helemaal in één pamper). Als ze de pamper afdoet, dan zegt ze vaak “Eeeeeik!”. Schattig hoor! :-)

Ze is net twee, misschien is dat wat vroeg maar bon, als het niet lukt dan stoppen we er mee en beginnen we later eens opnieuw.

Vrijdag miste ze het potje iedere keer op het nippertje. Soms belandde er nog een deel in. Het slipje op tijd afdoen, is er zeker nog niet bij. Maar ze weet dus goed genoeg dat ze naar het potje moet als ze plast. Alleen is ze altijd net te laat. Vrijdagavond was het er eens helemaal in en dat hebben we met veel euforie onthaald. Hoera!

Zaterdagmorgen begon nog beter: meteen een grote drol in het potje. De euforie werd nog groter: zou ze er nu al mee weg zijn? Niet dus: zaterdag was het net als vrijdag, iedere keer net te laat. Zondag was een moeilijke dag met veel in de auto en bij vrienden op bezoek (waar we verder mochten gaan met de training: ze hebben zelf kleine kindjes, dus hun vloer is al tegen wat bestand). Daar heeft ze dan toch twee uur rondgelopen zonder ongelukjes. Ook wel zonder plasje op het potje.

Thuis laat ik haar rondlopen in t-shirt/kleedje met onderbroekje en haar crocs (pipibestendig). Maar hele dagen thuis blijven, dat is niks voor ons natuurlijk. Ze raden een mens aan om een kind minder goed absorberende pampers aan te doen om sneller zindelijk te worden. Ooit al een winkel gezien die reclame maakt voor minder goede pampers? Maar bij i. las ik een goede tip in de reacties (Mira is nochtans echt nog niet klaar voor de zindelijkheidstraining). De tip: onderbroekje aan laten en er een pamper boven doen. Geen ongelukjes, maar kindjes hebben wel een nat gevoel om de zindelijkheid te bevorderen.

Vandaag onderbroekjes meegegeven naar de crèche. Benieuwd hoe het daar zal gaan want door vakantie en ziekte zijn haar twee vaste verzorgsters er niet. Ook niet echt naar kunnen vragen vanavond. Morgen is S. er terug, eens kijken hoe het dan gaat.

Maar hoe lang proberen we vooraleer we het voorlopig stoppen? Vier dagen? Een week? Twee weken?

Maar eigenlijk hé, zou je daar een week verlof moeten voor nemen zonder uitstapjes te plannen. Maar dat gaat gelijk niet. Tips altijd welkom.

(5 jaar geleden zou ik de kriebels gekregen hebben van dit soort berichten. Nu schrijf ik ze zelf. Ha!)

Volgen! Delen!

16 gedachten over “Zindelijkheid (1)”

 1. Een keer dat Amélie er echt klaar voor was zag ik toch alle dagen vooruitgang in het aantal geslaagde plasjes op het potje (en dus minder en minder accidentjes). Maar vermits het bij ons lang geduurd heeft tegen dat ze zindelijk was moet ge misschien naar mijn raad niet echt luisteren :-) Hoewel ik na een dag of 4 toch zou stoppen als je echt geen verbetering ziet.

 2. Ons dochtertje is ongeveer even oud en zij is ook stilaan de pampers aan het ontgroeien. Praktijkervaring heb ik niet maar eens je ermee begint moet je doorzetten tot ze het helemaal beet hebben, heb ik me laten vertellen.

 3. Ook best eens overleggen met de verzorgsters in de creche hoe zij het aanpakken zodat de aanpak daar niet te erg verschilt van die thuis. Bij mijn dochter werkten beloningsstickers (die op het potje werden geplakt) heel erg motiverend. Veel succes ermee!

 4. Die leeftijd doet er niet zo toe. Fien was zindelijk een maand voor haar tweede verjaardag, Klaas de maand waarin hij twee werd.
  Maar ik ben thuis, dus dat scheelt wel wat misschien.

  Bij zoonlief heb ik er twee weken over gedaan om hem droog te krijgen (Fien was sneller).
  Elk uur – anderhalf uur op het potje zetten in ’t begin.
  Veel hangt af van hoeveel en wanneer ze drinken/eten.
  Voor elke goeie beurt maakte ik een tekeningetje op zijn beloningsblad. Op den duur wou hij liever zelf ff kleuren in het vakje.
  Ik deed mijn twee oudsten wel heel consequent geen pamper meer aan (behalve voor lange afstanden als de kans bestond dat ze in slaap vielen). In de buggy ging er een handdoek onder hun poep, ook in de autostoel.
  Elke uitstap wordt voorafgegaan door een wc-bezoekje. Nog steeds trouwens.

  Geneer je niet om je pruts op te houden boven een berm of zelfs een rioolputje in ’t slechtste geval. Er zijn honden en mannen die erger zijn dan dat hoor!

  Als je Janne in haar blote poep laat rondlopen thuis en ze gaat vanzelf op haar potje zitten als ze moet plassen, dan is ze er zeker klaar voor!
  Zéggen dat je moet plassen en dan ook nog broekjes naar beneden moeten (laten) doen… dat vraagt soms veel van kleine kindjes.

  Veel succes ermee!

 5. Voor Senne ging de overstap van ‘nooit’ naar ‘meestal’ op het potje redelijk snel, maar nu is hij bijna zes, en heeft hij nog minstens 1x per week een natte broek. Dat vindt ie trouwens geeneens erg. Loopt er gerust uren mee rond (op school dan bv) En we hebben nog steeds niet achterhaald waarom dit soms gebeurt. Meestal wanneer ie moe is of hypergeconcentreerd aan iets bezig is. Maar ook niet altijd.
  Ik heb honderdduizend tips van iedereen gekregen, maar voorlopig nog geeneen 100% werkende gevonden. Vooral niet forceren, en enkel positief belonen/nooit straffen – da’s in ieder geval wat de pediater me steeds weer zegt. In de hoop dat het ooit es stopt hé…
  In ieder geval succes ermee :-)

 6. Zoals Katrien zegt: de leeftijd doet er niet toe en thuis in blote poep laten rondlopen: dat broekje kan nog nét iets te lastig zijn om rekening mee te houden. Ze zijn er klaar voor als ze weten dat ze op het potje moet gaan. Janne weet het, dus is ze er klaar voor. Hoe lang het duurt voor ze volledig zindelijk zijn hangt van kind tot kind af: Zelie was op 2 weken zindelijk, bij Jan duurde het 1,5 maand. Niet opgeven en doorbijten eens ge er mee begint, anders lukt het nog trager.

 7. Leeftijd doet er inderdaad niet toe. Maar bij Mia begin ik er nog niet aan, ik ben er van overtuigd dat die zich er gewoon elke keer gaan ‘uitklappen’. Met een hele uitleg gaat afkomen waarom ze toch niet op dat potje moet zitten. Tkind is nogal voorspelbaar. En mondig.

  Maar ze heeft hier genoeg goede voorbeelden he, ik denk dat ze op een dag ook wel gewoon haar broer en zusjes gaat nadoen. Maar ze gaat pas in september naar school, ze heeft nog tijd.

  Wel heel knap van Janne al! Veel succes nog!! Handig ook misschien is ze dan tegen de tijd dat Jip geboren is, volledig droog…

 8. Onze onthaalmoeder hield heel sterk vast aan het ‘2-jaar-en-2-maanden’ punt. Vanaf dan begon ze bij elk kindje met zindelijkheidstraining en volgens haar werkte dat wel. Net in die periode was er ook een verlengd weekend en zijn wij vrijdagavond gestart, het hele weekend door, en tegen dinsdag was de oudste hier ‘proper’. Nog een tip die ik had gekregen: als ze in hun broek doen en ze zijn er niet vies van, dan is het nog te vroeg om te beginnen met de training. Veel succes, Janne zal ’t wel heel snel kunnen!

 9. Ik heb daar een interessant artikel van uit mijn cursus Omgaan met kinderen. Tips hieruit:
  – Het kind om de twee uur op het potje zetten.
  – Plasrituelen invoeren (voor het ontbijt, voor het bad)
  – Leuk moment van maken(vb een liedje opzetten)
  – Belonen (vb met beloningskaarten om in te kleuren)
  – Op vaste tijdstippen een groot glas met drinken geven en daarna op het potje zetten.

  Ik zou er zeker niet mee ophouden, anders worden de kleine vooruitgangen weer teniet gedaan. En tja, voor de rest moeten ze natuurlijk in de crèche ook goed trainen he :)

 10. Van de onthaalmoeder (die ook een verpleegster is) kreeg ik ooit deze uitleg: kindjes beginnen eerst met aan te geven dat ze moeten plassen/kakken/naar het potje gaan, dat is de eerste fase. De volgende stap is dat ze leren van dat plasje op te houden tot ze op het potje zitten en dan pas loslaten, en meestal komt dat iets later. Dat is iets waar ze fysiek klaar voor moeten zijn, en dat is bij ieder kind verschillend.
  Bij haar eigen kindje is ze er pas mee begonnen als ze al 2 jaar en 5 maanden was bvb.
  Aukje geeft op dit moment wel al aan van kaka, maar dat is dan 10 seconden voor ze eraan begint, dus ik kom hier gewoon alle tips pikken als het zover is…

 11. Bij ons in de crèche beginnen ze er op 2 jaar aan, als de ouders het er mee eens zijn. Maar wel eerst met het pamperbroekje nog ( dus niet direct met een slipje) en ze zetten ze dan maximum om de 2uur op het potje. Als ze merken dat de peuter begint door te hebben wat de bedoeling is, vragen ze dan om gewone slipjes aan te doen. Over een maand is het hier dus zover…
  Slecht absorbeerde pampers… ik kan je een goede tip geven: de optrekbroekjes van het merk Care bij Delhaize. Na een uur hadden wij daar soms al ongelukjes mee…. nu, ik had ze misschien beter gehouden voor de zindelijkheidstraining, maar ik heb ze dus in de vuilnisbak gegooid. Let wel, ze kast amper 1 cent minder/stuk dan die van pampers, vandaar dat ik er zo “kwaad” op was

 12. Een tip voor wat extra motivatie voor je dochtertje:
  sticker plakken op het potje wanneer er een plasje of grote boodschap in is!
  (veel leuke stickertjes bij Hema, Kruidvat, oa van Dora, Princess,…)
  Veel succes!

 13. kwestie van die broekjes: een heel goed alternatief is enkele oefenbroekjes kopen van een merk van uitwasbare luiers. Ze vangen één ongelukje op, kind voelt zichzelf nat worden en leert soms ook om terug te stoppen tot ze op het potje zit.
  Wel elk plasje nieuw broekje natuurlijk. Maar ze zijn snel gewassen en gedroogd, zit eigenlijk vrij comfortabel (zolang ze droog zijn!) en bestaat in leuke motiefjes.

  succes!

Reacties zijn gesloten.