Laat ons eens onverdraagzaam zijn

Ha. Een titel die je hier niet vaak zult lezen.

Maar inderdaad, ik sluit me aan bij Licht in de duisternis en YAB. Laten we allen samen onverdraagzaam zijn tegen drinken en rijden. Dat doe je gewoonweg niet. Maar toch lijkt daar steeds meer daar een soort van laisser-faire pact over te bestaan: “ja maar een beetje drinken kan geen kwaad… “ of “als ik de controles maar weet te vermijden” of “jamaar ik weet hoever ik kan gaan”.

Vier jonge meisjes stierven de afgelopen week, weggemaaid van de weg, geen kansen, geen dromen meer, pardoes uit het leven gerukt. De twee chauffeurs waren dan misschien niet stiepelzat ze hadden op zijn minst teveel gedronken. Die chauffeurs dachten ook dat ze het wel konden: drinken en rijden. Blijkbaar niet, dát en te hoge snelheid kostte het leven aan vier jonge mensen. Zeer pijnlijk.

Iedereen kent ondertussen wel iemand die het niet gehaald heeft in het verkeer door drinken en rijden of door te hoge snelheid. Of die maanden, jarenlang moet revalideren. Maar toch doet iedereen maar voort. Ach ja, want zij kunnen dat wél. Denken ze.

Dus: laat ons allen onverdraagzaam worden tegen drinken en rijden. Spreek er uw medemens ook op aan. Keur het openlijk af. Ge zijt gewaarschuwd: ik zal erover zagen.

En ik zaag ook tegen mensen die te snel rijden. Snelheidsbeperkingen zijn er echt wel om een bepaalde reden. Die borden worden er niet zomaar voor de fun gezet. Of voor de kas van de staat, gelijk snelheidsduivels wel eens durven te beweren.

En als ge dan een ongeluk hebt, dan rijdt ge niet snel door. 600 vluchtmisdrijven per jaar: dat is toch niet te geloven?

Zo, dat moest ik even kwijt.

Volgen! Delen!

19 gedachten over “Laat ons eens onverdraagzaam zijn”

 1. Met veel afschuw hebben ook wij het nieuws gevolgd. ’t Is erg dat er altijd mensen geliefden (in dit geval nog kinderen) moeten verliezen vooraleer onze ogen open gaan.

  Sommigen gaan het me niet in dank afnemen, maar ‘k vind dat je gelijk hebt. Het aantal discussies dat ik niet al meegemaakt heb, ook in mijn onmiddellijke omgeving, over ‘hoe veel mag je gedronken hebben om er (niet) over te zitten?’… Drink gewoon niet.
  ’t Zelfde met vermoeidheid. Als je (te) moe bent, ga dan even langs de kant van de weg staan. Ben je dan te laat op je afspraak? Niemand die het je zal kwalijk nemen als het ter bevordering van de verkeersveiligheid is. Of dat zou toch niet mogen.

  Maar… tegelijkertijd moet de pakkans ook drastisch verhoogd worden, want de overgrote meerderheid van de bevolking ga je met mooie principes alleen nooit overtuigen. Zeker niet tijdens de komende feestdagen.
  Eén (onnozel, ik weet het) puntje: ik ben zelf echt geen fan van fruitsap en andere zoete drankjes, en ik ken er nog wel zo’n paar in mijn vriendenkring (ik heb zelf een nogal mannelijke smaak, dus ’t gaat hier vooral om mannen). Tijdens mijn zwangerschappen of avondjes als bob is dat dikwijls dé grote frustratie (meestal wordt het dan water of spuitwater). Maar bon. Is er nu niemand met de nodige creativiteit die een lekker niet-alcoholisch alternatief kan bedenken? Zonder suiker/niet klef? Of een alcoholvrij biertje dat eens niet naar zeepwater smaak?

 2. En ja… ze gaan me zien komen… maar ook ik ga véél meer beginnen zagen tegen vrienden en familie.

 3. Oh! Ja! Dat is ook een van mijn stokpaardjes. Niet alleen van dronken rijden, want dat valt nog wel mee in mijn vriendenkring, maar vooral ook van TE SNEL rijden. Ja, 130 op de autostrade is te snel. Ook als ge maar gepakt wordt vanaf 132 km/uur. Ongelooflijk hoeveel mensen zo redeneren: och ze flitsen maar vanaf 132 dus ik rijd 130, dat mag. Unk! Ik hou mezelf zo goed mogelijk aan de verkeersregels. Nu goed, ik rijd geen 48 waar ik 50 mag, ik zal eerder 51 of 52 rijden als ik niet OP het streepje van de 50 kan blijven, dat geef ik toe. Maar ik rijd er geen 60. Of 70! Het is ongelooflijk hoe kwaad je door zowat iedereen bekeken wordt als je durft 50 te rijden waar dat moet. Het is bijna ongehoord, maar 50 rijden zeg!! Hoe durf ik!!!
  En het ligt écht wel aan de mentaliteit van de Belg. Wij vinden dat allemaal maar normaal, te snel rijden. Hoeveel mensen inderdaad niet vinden dat die regeltjes er zijn om de kas van de overheid te spijzen! Man man man… Verkeersveiligheid vind iedereen belangrijk als hij zelf voetganger/fietser/slachtoffer is, maar als het gaat om zijn eigen autootje, oeh dan is verkeersveiligheid plots iets wat alleen voor anderen van toepassing is…

 4. @Lies: ’t is waar, ik voel me soms de rebel in het verkeer omdat ik me aan de snelheidsbeperkingen probeer te houden.

 5. Zelf heb ik het nog niet meegemaakt, maar wel al verhalen gehoord van mensen die iemand die te veel gedronken heeft er van proberen te overtuigen om niet meer te rijden en daar niet in slagen.

  Wat doe je dan? De politie bellen? Tegen dat ze er zijn is de overtreder in kwestie wellicht al vertrokken. Proberen zijn sleutels af te pakken en het risico lopen dat je slaag krijgt van die zatlap?

  Mensen beseffen niet dat ze als ze in een auto zitten even dodelijk zijn als met een pistool op zak.
  En zeg, iemand die zo’n drama veroorzaakt, pak toch eens dat rijbewijs levenslang af aub. En neem direct ook hun auto in beslag, want sommige mensen laten zich niet hinderen door een ingetrokken rijbewijs om achter het stuur te kruipen.

 6. Een kennis woont op een kruispunt waar regelmatig een accident gebeurt, meestal niet erg, blikschade, bocht gemist en die boom ofzo stond in de weg. De laatste keer toen hij hulp ging gaan bieden, zat de chauffeur vast, dus belt die kennis de hulpdiensten. De politie zou ter plekke komen om die chauffeur te bevrijden en op dat moment zegt de chauffeur: “ik heb eigenlijk wel gedronken.” Nu voelde die kennis zich daar schuldig over dat de chauffeur vermoedelijk een pv voor dronkenschap zou krijgen, terwijl zijn dure auto ook al veel zou kosten. Vreemd genoeg kon die kennis op begrip rekenen bij de medetafelgenoten, voor mij gaan rijden en drinken niet samen

 7. 100% mee eens, zoiets doe je gewoon niet. Geen discussies over hoeveel je mag drinken of hoelang je moet wachten, over pakkans en andere zever, gewoon simpel, als je autorijdt, drink je niks. Hoe moeilijk is dat nu? Mensen reageren zo belachelijk overdreven wanneer het op ‘hun auto’ en ‘hun vrijheid’ aankomt. Onvoorstelbaar hoe aanvaard verkeersdoden zijn.

 8. Waarom controleert de politie zo weinig bij cafés? Op de hoek van onze straat bevindt zich een café. Daar staan altijd minstens een tiental wagens geparkeerd. Geen kat die gelooft dat de eigenaars daarvan ’s avonds met hun wagen naar huis keren met alleen maar cola of water in hun maag/bloed. Als de politie daar nu eens vlakbij zou staan en zou controleren…
  Overigens las ik vandaag in De Standaard een interessant opinietstuk van Hendrik Camu. Hij zegt dat we niet moeten wachten op een gedragsverandering in het verkeer (dat duurt te lang en lukt toch nooit volledig), maar dat we gebruik moeten maken van alle veiligheidstechnologieën die er bestaan (snelheidsbegrenzers, airbag aan de buitenzijde van de auto, op de motorkap, camera in de auto die controleert of je in slaap valt, enz.). Lijkt me een goed plan.

 9. Wat die ‘maar 50′ betreft. Da’s inderdaad ook mijn grote frustratie: ik voel mij echt een slak (en zo vinden ook de bumperplakkers achter mij, wellicht). Nu, ik laat mij gewoon niet opjagen. Trouwens ook niet wanneer ik met de fiets rijd. Als er zo’n haastig haantje achter mij zit, remt mij dat nog wat extra af :)

  En weet je wat ik ook erg vind? Op de ring in Gent (kleine ring) voorbijgereden worden (en dat scheelt dan meer dan 5 km/uur) door onze vrienden politieagenten. Overkomt ons écht vaak. Nu, we moeten ons allemaal aan de regels houden, maar dat ‘bakkerij de blauwe streep’ zelfs het goede voorbeeld niet kan geven… pfff… (voor alle duidelijkheid: dit gaat over situaties zonder geluidssignaal en zwaailichten).

 10. Ik kan me trouwens wel vinden in de suggestie van lichtindeduisternis hierboven. Snelheidsbegrenzers, alcoholsloten,… de technologie is voorhanden, waarom die niet gebruiken?

 11. Hier in OZ krijg je aan het begin 12 punten op je rijbewijs.

  Als je 60 mag en je wordt geflitst aan 71, ben je drie punten kwijt. Alle twaalf punten weg: gedaan met rijden voor 3 maanden!

  En op feestdagen en tijdens lange weekends telt alles dubbel. Dus tijdens zo’n weekend twee keer geflitst worden aan 71 is rijbewijs weg!

  En er staat op elke hoek van de straat wel een flitspaal DIE WERKT…

  Hier rijden ze niet te vlug, geloof me!

 12. Wat ik dus zei… een repressief beleid (of, zoals anderen suggereerden, gewoon technische snufjes gebruiken die het te snel of onder invloed rijden onmogelijk maken) is het énige wat gaat werken in ons land (is trouwens, als ik het zo hoor, ook het enige wat elders werkt). De politiek heeft blijkbaar nog steeds de moed niet om dit door te voeren.

 13. Het is afgrijselijk dat iemand die teveel gedronken heeft dat steeds ontkent en zegt ” ge zijt een zaag” en toch rijd. En snelheid…moest ge weten hoeveel er mij voorbijsteken,volle streep of geen streep als ik 70 rijd van Gent naar Eeklo.Of heel kort op je achterwielen rijden met ferm licht! Soms voel ik zo kwaad. Vandaag gehoord dat ze de controle gaan verhogen, ben benieuwd!

 14. Snelheidsbegrenzers ,alcoholslot (ik ken dat niet ) maar voor mijn part kan men het allemaal niet snel genoeg invoeren voor er nog meer slachtoffers vallen dan vorig weekend.

 15. mensen gebruik jullie verstand als je met de auto rijd!!!Niet drinken als je met de auto rijd en ook jullie zware voet niet gebruiken.want kinderen verliezen op zo een manier moet heel hard zijn.en bestuurder van de auto wordt bijna niet gestraft maar ouders van verongelukte kinderen zijn voor de rest van hun leven gestraft.Verdriet en onmacht dragen ze de rest van hun leven mee.Is heel hard om mee te leven en leven van de ouders is verwoest door een onverstandige dronken chauffeur.Zouden moeten levenslang hun rijbewijs afgenomen zijn.

 16. Hey,

  Ik ben blij te horen dat ik niet de enige ‘zaag’ ben op de wereld. Ik ben me, ook als puber, steeds zeer bewust geweest van de invloed van alcohol op het rijgedrag en ben dan ook al vele jaren de seut van het gezelschap. Veel vrienden heb ik er nog niet mee gecreëerd. Mensen vinden me saai en een grote neut, maar het kan me geen bal schelen. Ik wil het niet op mijn geweten als er iemand een ander dood rijdt omdat hij zonodig ‘stoer’ moest zijn en moest bewijzen dat hij wel kan drinken & rijden.
  Als mama van een kleine zoon, mag ik er niet aan denken dat hij zichzelf te pletter zou rijden of zou meerijden met een ‘zat’ vriendje. ik hou mijn hart nu al vast en hoop dat er tegen de tijd dat mijn zoon begint uit te gaan op alle auto’s alcoholsloten zitten.

  De niet hippe mama-BOB

Reacties zijn gesloten.