Iek zeg

En dan zoekt een mens eens op het internet over hetgeen haar stoere vader overkomen is: een aneurysma

Bij een aneurysma van de aorta in de buik is deze bloeding in 75% van de gevallen dodelijk. Meer dan 50% van de patiënten overlijdt voor aankomst in het ziekenhuis, waarna nog eens meer dan 50% van de geopereerden overlijdt tijdens de operatie.

Hij heeft veel geluk gehad, zeg ik dan!

en ook:

Er is waarschijnlijk enige vorm van erfelijkheid, gezien het vaker voorkomen binnen sommige families. Literatuur wijst uit dat ongeveer 25% van de mensen met een AAA ook één of meerdere aangedane eerstegraads familieleden heeft. Ongerustheid zorgt er voor dat broers en zussen van aneurysmapatiënten zich vaak preventief laten onderzoeken op de aanwezigheid van een aneurysma.

en nog:

Vroeger dacht men aan slagaderverkalking (atherosclerose) als oorzaak van een aneurysma. Dit is echter niet de enige oorzaak, er zijn waarschijnlijk ook andere factoren van belang voor het ontstaan van een aneurysma…. Verder zorgt roken voor slijtage van de aderen. Rokers lopen een aanzienlijk groter risico een aneurysma te krijgen dan niet-rokers. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij rokers en ex-rokers het aneurysma sneller groeit dan bij niet-rokers.

Gisteren heeft ie toch al gezegd dat hij zou proberen stoppen met roken. Niet gemakkelijk, als je al zo’n 48 jaar rookt. Anderzijds is zijn moeder gestopt op haar 70ste met roken, dus ik zie het hem haar wel nadoen!

Lees hier en hier

11 gedachten over “Iek zeg

 1. is me dat schrikken zeg, gelukkig is het goed afgelopen!! Nu hopelijk een vlot herstel voor hem!!
  Ik ken trouwens iemand met een aneurysme in zijn hersenen, een wandelende tijdbom dus. De mens is direct gestopt met werken na zijn diagnose, ondertussen dik 10 jaar geleden. Hij geniet van elke dag van het leven alsof het zijn laatste is…Groot gelijk!

 2. Hij heeft inderdaad heel veel geluk gehad! En een betere stimulus om te stoppen met roken is er bijna niet zeker?
  Enerzijds is jullie jaar niet zo goed begonnen, anderzijds is het misschien ook wel dankzij een wonder dat je papa er nog is.

  Want het kan ook anders gaan jammergenoeg. De man van mijn collega was 30 jaar, leefde kerngezond toen hij plots in de zetel stierf aan zo een gebarsten aneurysma. Vreselijk.

 3. Beetje late reactie… mijn vader heeft vorig jaar net hetzelfde voor gehad. Een geplande operatie die door stom toeval een beetje vroeger plaatsvindt dan eerst afgesproken. Tijdens de operatie een gigantische “ballon” ontdekt. Die dus nog niet gespongen was, maar als de operatie was doorgegaan zoals eerst gepland, dan was het zeker en vast te laat geweest. Het herstel heeft lang geduurd, pas nu (bijna een jaar later) is het weer min of meer in orde.
  En dat roken tja, hij is ook al zo lang van plan te stoppen… Maar dat lukt niet echt. Jammer.

 4. Pingback: LienWeb » De leuke dingen des levens.

Reacties zijn gesloten.