En toen was ze proper

Hoe het verder ging met die zindelijkheid. In oktober hebben we er niet mee doorgezet, omdat het praktisch zo moeilijk was. We moesten altijd wel ergens naartoe en dan kreeg ze een pamper aan en zo kregen we het gevoel dat we er niet écht mee konden doorzetten.

Dus dacht ik: fijn, met oud en nieuw ben ik twee weken thuis, ik ga haar dan twee weken droog drillen. Maar madam dacht er anders over: ze had toen een potjeshekel. Ze wou echt niet meer op het potje gaan zitten. En een tweejarige dwing je niet. En ge kunt dat toch niet forceren. Dus plannen opgeborgen en dan maar voor tijdens de moederschapsrust.

De weken voor de geboorte van Sien was ze plots weer heel erg geïnteresseerd in het potje. Een slecht moment om er mee door te zetten, vonden we, gezien de naderende geboorte. We moedigden haar wel aan, maar haar echt hele dagen in haar bloot gat laten lopen (toch dé methode volgens mij), dat deden we dan weer niet.

En dan na de geboorte van Sien gaven we haar nog een paar weken. En toen was het ineens gewoon zover. Ze ging op het potje. Ze mocht een stickertje op haar potje plakken als het lukte en daar was ze heel erg blij mee. Uiteindelijk nog een blad gemaakt en bij vijf stickertjes kreeg ze een cadeautje. Maar ondertussen is dat allemaal niet meer nodig.

We hebben nog wat werk aan de afwerking (afkuisen, potje proper weggieten) maar dat zijn details :-)
En nu vraag ik me af of ik de techniek zou gebruiken die mijn broer ook gebruikte bij Jonas: meteen geen pamper meer aan in bed ook. Het is het proberen waard :-)

En dat ze proper is, is ook niks te vroeg, want binnen een paar weken mag ze naar school! We zien er eigenlijk wel naar uit. Op 19 april is het zover, maar daarvoor mag ze eerst nog eens naar de peuterverwendag op school.

Volgen! Delen!

9 gedachten over “En toen was ze proper”

 1. Bravo voor Janne!
  En wat de nachten betreft: bij de oudste hebben wij dat ook meteen gedaan, geen pamper meer ’s nachts, zonder probleem.
  Bij de jongste had ik daar precies geen zin meer in, om dat te riskeren dat ik ’s nachts zou moeten opstaan om een bed te verversen, dus die deed ik tot 3 jaar voor de zekerheid nog een aan (was wel altijd droog ’s morgens). En de avond dat ze 3 was geworden, zei ze zelf: “Zeg mama, nu wil ik toch wel geen pamper meer aandoen hoor, ik ben wel al 3 jaar hè!”
  Probeer het gewoon eens, zou ik zeggen…

 2. onze kinderarts zegt voor de pamper s nachts: als ge 5 droge pampers hebt op rij, dan kan je proberen om ’s nachts zonder pamper te proberen.
  Pepijn slaapt zonder pamper sinds zijn 5 de verjaardag (als ik 5 ben, dan ga ik zonder pamper slapen, en zo geschiede) en Floris, die wou zelf niet meer zonder pamper op zijn 3 de.

 3. Hier een beetje hetzelfde verhaal. Na een week of drie volledig proper overdag (géén één ongelukje) hebben wij de nacht erbij gegooid. En sie, dat gaat ook wonderwel. De eerste week sliep ze wat onrustiger en toen ik bij haar ging kijken zei ze : ‘Pipi doen’, maar na enkele nachten ging dat helemaal over. En lang leve de stickertjes hé, onze kinderstoel kleeft er vol van.
  Wat spannend, bijna naar school.

 4. Hey,
  Hannah was zindelijk toen ze net 2 1/2 was, dus op de valreep om naar school te gaan. 2 maand nadien was ze vanzelf ook ’s nachts proper ondanks veel drinken (ook voor het slapengaan) en nachten van 12 uur.
  Annika was voor haar kleine boodschappen al in december proper (dus met 2 jaar en 2 maand) en heeft in de Krokusvakantie ook de klik gemaakt voor de grote behoeftes. Bij haar zie ik het echter totaal niet gebeuren dat ze binnenkort al ’s nachts proper zal zijn want haar pamper staat ’s morgens altijd op ontploffen en vaak zijn pyjama, slaapzak, lakens en matrasbeschermer ’s morgens kletsnat.
  Dat brengt ons weer tot diezelfde conclusie: Het verschilt van kind tot kind. Ik zou eens bekijken hoeveel Janne ’s nachts nog in haar pamper doet en dan evalueren of het zin heeft om het te proberen zonder pamper.
  Ah, bij jullie is de eerste schooldag dus ook na de paasvakantie, bij ons ook. Er zijn er hier 4 die daar enorm naar uitkijken: Mama en Papa omdat ze fier zijn op hun kleine spruit, grote zus Hannah omdat zusje er dan ook zal zijn en kleine kapoen zelf omdat ze het niet meer kan afwachten om met haar nieuwe boekentas bij de andere kindjes te gaan zitten.
  Veel plezier ermee.
  Groetjes,
  Anja

 5. Proficiat met de ‘droge’ dochter :-).
  Wat ’s nachts betreft, idd best eens kijken hoe droog haar pamper is ’s morgens. Als ze 3 nachten opeen een droge pamper heeft, kan je die uitlaten. ’s Nachts trainen is in principe niet zo’n goed idee (dus ze er ’s nachts uithalen om op het potje te zetten). Maar als ze het kan, goed he. Elk kind is hier idd anders, een richtlijn is zelfs dat het tot 6 jaar niet abnormaal is dat ze ’s nachts nog niet droog zijn.
  Pauline was hier ook meteen ’s nachts droog als ze overdag droog was, bij Amelie was dat pas 1,5 jaar later.

Reacties zijn gesloten.