Windpokken

“Het valt wel mee, die windpokken” zeggen ze. Of: “ze worden daar sterker van”. En mijn huisarts wou niet vaccineren, die doet dat enkel bij verzwakte kindjes.

Maar als ik had geweten wat ik nu weet, dan had ik wat meer aangedrongen. Janne staat echt onder de pokken. Dat zou op zich nog kunnen meevallen, ware het niet dat er ook op gevoelige plaatsen pokken staan: in de oren, op de oogleden, op haar edele delen. In haar mond heb ik nog niet durven kijken. Ze heeft ook hoge koorts.

Ze ligt de hele nacht zachtjes te huilen van de jeuk en de pijn. Ze krijst als ik haar moet verzorgen. Ze roept de hele tijd: “pijn” en “koud” (door de koorts?).

Mijn hart breekt hier de hele tijd. En ik voel me schuldig dat ik niet meer aangedrongen heb bij de dokter. Het valt misschien mee bij de meeste kindjes. Maar ge zult er maar ééntje hebben waarbij het niet meevalt, gelijk hier.

En nu kan ze al meteen niet naar school. En het ging nochtans een leuke week worden: morgen naar het Miat en donderdag naar Puyenbroeck.

Nu afwachten of Sien het ook krijgt. Soms hoor je dat borstvoeding genoeg beschermt, maar ook niet altijd. En als ze het niet krijgt laat ik haar vaccineren. Zeker weten. Al moet ik naar tien dokters gaan.

Volgen! Delen!

24 gedachten over “Windpokken”

 1. Vertel mij wat. Wij zijn met KleineMeid in het ziekenhuis geëindigd. Er bestaat wel een goede siroop die je ze ’s avonds mag geven die de jeuk goed tegengaat. Hier hadden ze allebei (ja, ze hadden het allebei betere nachten met een slokje siroop)
  Veel beterschap voor Janne en hopelijk blijft Sien gespaard.

 2. Ocharme toch. Ik heb vroeger de ‘windpok’ gehad. Welgeteld eentje. Of dat echt telt, weet ik eigenlijk niet.

  Veel beterschap voor Janne!

 3. Zielig, hè. Leah stond ook vol blaasjes op de meest vervelende plekken. Volgens de dokter was het een klein wonder dat ze nog wilde eten. Fenistil druppeltjes hielpen wel een beetje tegen de ergste jeuk. Blijkbaar geven dokters niet graag een inenting omdat de besmettingsleeftijd bij niet ingeënte kindjes dan stijgt, waardoor het voor hen gevaarlijker wordt. Maar als Leah ooit een broertje of zusje krijgt zou ik hem/haar toch ook liefst laten inenten.

 4. Lotte had het ook zo erg zitten! Tot op de onderkant van haar voetjes. Fenistil druppeltje hielpen niet echt vond ik. Veel smeren met een poeder/zalfje tegen de jeuk. Floor heeft het toen niet gekregen, blijkbaar tóch beschermd door de borstvoeding! Hopelijk blijft Sientje ook nog even gespaard.

 5. Ocharme! Wat een kwelling, voor allebei! Veel goede moed, veel sterkte, en ik hoop mee dat Sien gespaard blijft en Janne snel geneest!

 6. Oei, die heb ik ooit ook enorm gehad. Met pokken op de ergste plaatsen die je maar kan bedenken. Ik heb er ook nog altijd littekens van. Vooral in mijn gezicht en eentje vlak boven het streepje tussen mijn 2 borsten.

  Veel sterkte aan Janne!!!

 7. Ocharme Janne! Ik hoor de laatste tijd steeds vaker van kindjes die serieus afzien van de windpokken. Elmo heeft ze ook nog niet gehad, ik trouwens ook niet, misschien toch maar eens om een inenting gaan?

 8. Het is toch zo dat pasgeboren kindjes alle antistoffen hebben van de mama. Aangezien jij al de windpokken hebt gehad, is het onmogelijk voor Sien om de windpokken te krijgen. Na een periode van verschillende maanden, nemen de antistoffen van de mama af en de zelfgemaakte antistoffen van Sien nemen toe (want dan is het kindje sterk genoeg om zelf antistoffen te maken). Dit is uiteraard de theorie. Ik hoop dus dat de theorie gelijk is aan de praktijk voor Sien.

  Maar hoogstwaarschijnlijk wist jij dit ook allemaal al :)

 9. Hoe ‘ouder’ de kindjes zijn als ze het krijgen, hoe erger het is. Enfin, dat is wat mij altijd verteld is geweest. Mijn oudste heeft het op 2,5j gehad en had het echt heeel erg zitten. Alle andere kinderen kregen het voor hun eerste verjaardag en het viel altijd nogal goed mee. Ik deed stijfsel (‘Remy’) in hun badwater, dat helpt voor uit te drogen en ontsmet en verzacht een beetje…

 10. Onze meisjes hebben dat gelijtijdig gehad. De jongste was 6 maand en de oudste 1,5 jaar. De oudste heeft welgeteld 4 pokken gehad, 2 op haar hoofd, 1 op haar buik en 1 op haar rug. Maar de jongste! Wat was me dat! Een pokkenmonster was dat na een paar dagen. En elke dag dacht ik: nu kan het niet meer erger en dan had ze er de volgende dag nóg meer!
  Remy stijfsel in badwater, dat kreeg ik ook als tip van de kinderarts en ook een soort uitdrogende lotion van het merk A-derma. Echt héél goed spul, dat laatste.
  Veel beterschap voor Janne!

 11. Ik sluit me aan bij tante hilde. Hier kregen de twee zonen ze rond hun eerste verjaardag, maar de dochter pas toen ze 4 was. Bij de zonen viel het goed mee, weinig pokken, niet veel jeuk of koorts, maar bij de dochter! Amai, dat hebben we geweten. Het kind was er ook echt niet goed van, net zoals je beschrijft bij Janne. Op aanraden van de apotheek smeerde we met Cicalfate van Avène, werkt herstellend en is ook antibacterieel. Dat helpt de pokken uitdrogen en vermijdt lidtekens, al is dat natuurlijk nooit sluitend.
  Over dat baden, daar heb ik altijd tegengestelde adviezen over gehoord. Wel baden om de jeuk te verlichten, om uit te drogen. Niet baden als er korstjes zijn om daar geen lidtekens te maken als ze eraf weken.
  Anyway, veel beterschap voor Janne!

 12. Wat aanvullend goed kan helpen tegen de jeuk is talkpoeder met menthol, maar waarschijnlijk wist je dat ook al. Veel beterschap!!

 13. Zeker bij de apotheker gaan informeren, die hebben de nodige middeltjes om ofwel in het badje te doen ofwel de pokjes afzonderlijk te deppen.
  En ja, voorkomen dat Janne de pokjes open wrijft.
  Zo zielig toch dat ze d’r van zijn.

 14. Een tijdje geleden had Estelle ook de windpokken, dat viel bij haar al bij al nog redelijk mee, aangestipt met Cytelium en Fenistil gegeven. Iedereen vertelde me dat Olivia het wel nog niet zou krijgen omdat ze nog te klein is, maar 2 weken later had ze er ook van hoor en ze stond vol vol vol. En dan 2 weken later had tante S. ook de windpokken, die had ze nochtans als kind al gehad maar blijkbaar niet erg genoeg. Als je windpokken maar in lichte vorm doormaakt kan je dat dus nog eens krijgen…. Janne zal ze dus zeker geen 2e keer krijgen.

 15. Bij ons vielen de windpokken ook helemaal niet mee, maar Vicje die toen nog zeer klein was heeft het gelukkig niet overgekregen. Als zo’n kleintjes dat krijgen bestaat trouwens de kans dat ze ’t nog nen tweede keer krijgen, dus hopen dat Sientje het niet oppakt

 16. Dat Remy-stijfsel schijnt echt enorm goed te helpen, vooral om ’s nachts toch wat beter te kunnen slapen. Het klinkt een beetje raar, maar ik hoor er van alle kanten veel goede resultaten mee, dus het proberen waard ?
  Heel veel courage hoor, klinkt erg zwaar !!

 17. Ik was ook van plan om nummer drie te laten inenten nadat nummertje twee toch wel her en der de lidtekentjes zijn hele leven zal meedragen, maar ook hier werd het door de huisarts, de dokter van K&G en de kinderarts afgeraden. En ondertussen kreeg de jongste op dik één jaar – net een paar dagen voor we op vakantie vertrokken – de windpokken. Gelukkig heeft hij er niet al te veel last van gehad …

  Heel veel beterschap voor Janne, hopelijk wordt ze snel beter en blijft kleine Sein gespaard!

 18. Oei Oei, het schapeke. Onze 2 meisjes (toen 2,5 en net geen en toen wel 1) hebben het deze zomer op vakantie gekregen (we konden bijna niet terugvliegen). Allebei heel erg van afgezien. Blijkbaar hebben kinderen die zweten en het warm hebben het veel erger… We hebben toe allemaal franse medicatie gebruikt. Fin, het was alleszins geen leuke vakantie…

 19. Dan viel het blijkbaar nog mee voor Corneel: nogal wat blaasjes (vooral in zijn haar) maar geen jeuk of ongemakken en slechts een beetje koorts. De dokter had wel iets voorgeschreven tegen de jeuk.

 20. De oudste hier had het gematigd maar de kleinste die toen een jaar was, stond onder…. in die mate dat ze haar mond niet meer dichtkreeg door de vele pokken op haar lippen en dat ze niet meer kon slikken door de pokken op tong, wangen en slokdarm. Daardoor kon ze niet eten, drinken en kon ze geen speeksel meer afslikken. De kinderarts heeft haar toen gehospitaliseerd om ze intraveneus medicatie (tegen de pokken zelf en tegen de hoge koorts) en vocht te kunnen toedienen. Vreselijke toestanden…. Op dat ogenblik werd er nog niet echt ingeënt… het had haar veel leed bespaard.

  Anderzijds als je het te licht krijgt, dan heb je niet genoeg antistoffen en kan je het nog eens een tweede keer krijgen. Dat heb ik zelf aan mijn been gehad…. ook niet bijster gezellig…

 21. Oei, mijn moederhart zou ook heel hard breken vrees ik. Aukje is al tot 2 keer toe in contact gekomen met windpokken, maar heeft het nog nooit gekregen. Ik was nog zwanger van Jitse (4 dagen later ben ik bevallen), dus dan was het ook even heel spannend, want dan zou ze ons niet mogen komen bezoeken in het ziekenhuis (tranen met tuiten heb ik toen gehuild).

  Hoe gaat het er ondertussen mee? Helpt de medicatie al een beetje?

 22. dat van dat stijfsel, had ik dat nog niet gezegd eens? Mira heeft een superdroog vel en ik doe dat standaard in haar badje. Werkt zeer verzachtend.

 23. Awel, ik ben geen fan van (teveel) vaccineren, maar ik ga na het lezen van jouw ervaringen toch ook wel eens langs bij de huisarts (dezelfde huisarts… :) om om een vaccin voor Wolf te vragen, al is het maar om onze kleine Arthur niet in gevaar te brengen. Ik heb me nooit gerealiseerd dat de windpokken zo erg kunnen zijn, maar mijn hart breekt eveneens als ik hoor hoezeer Janne afziet.

  ‘k Ga het argument van niet zo bijzonder goede luchtwegen echt wel ten volle aangrijpen voor onze jongens.

Reacties zijn gesloten.