Lien leest, digitaal

Dames en heren, ik heb me een Kindle gekocht, een e-reader. Het is te zeggen, ik krijg er één voor mijn Kerst maar hij is eigenlijk al in gebruik.
Ik, dochter van een drukker van papieren boeken en papierliefhebber in het algemeen. Ik vraag me eigenlijk soms af wat hij daar zou over denken maar bon, een mens moet mee met zijn tijd.

Pas op, ik hou ook vreed van papier zulle, meer dan gemiddeld zelfs. Misschien ook net daarom dat ik er één gekocht heb. Er wordt al genoeg papier verspild en papier om erna gewoon in mijn boekenkast te zetten, het hoeft niet zo echt. Temeer omdat we een grote boekenkast hebben en dat die al behoorlijk gevuld staat.

Dat en het nieuwsgierig gadgetfreakske in mij. Michel, Bruno, Goya en Lilith waren daar al een tijdje zeer enthousiast over en mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld.

Dat en het feit dat ik weer wat meer boeken wil lezen. Ik ben een lezer, maar de laatste maanden zat ik wat in een dipje. Zo’n dingetjes kunnen me daar helemaal uithalen. Ik zou gelijk beter ook een leuk loopgadget kopen, zit ik me zo te bedenken. Maar boeken lezen als ge veel op pad zijt, is niet zo handig, dat was mijn excuus. Meenemen is vaak moeilijk als ge al vanalles mee te zeulen hebt.

Kindle

Maar dan was er nog een obstakel, ik wou er principieel wel maar 100 euro aan uitgeven. Via de Amazon.com zou me dat al snel op een 110 euro uitkomen, dus dat kon niet. Wreed hé, die principes somtijds. Amazon.fr die levert ze aan 99 euro, helaas niet in België. Gelukkig was er Daan, een studiegenootje van vroeger. Hij woont en werkt in Parijs (hoe wijs is dat niet?) en komt nog al eens terug naar Gent. En zo had ik een paar weken later (via een omweggetje) mijn Kindle (en Lies ook).

Nogal wat mensen vragen me waarom ik dan geen tablet kocht. Voor eens en altijd, een tablet en een e-reader, dat zijn twee totaal verschillende dingen, die je voor totaal verschillende doeleinden gebruikt. Een paar verschillen:

 • Op een tablet kan je ook boeken lezen ja, maar dan lees je nog altijd op een scherm. Na een hele dag op een scherm te zitten turen, verlangen mijn oogskens naar rust. Een Kindle of een e-reader, dat leest als papier, dat is geweldig voor uw oogskens. Mensen met slechte ogen vinden het trouwens heerlijk dat ze kunnen lezen zonder bril of lenzen: gewoon het lettertype groter zetten.
 • Mijn Kindle kan twee keer in een doorsnee tablet. In het begin dacht ik zelfs dat ik het te klein ging vinden. Nu vind ik het ronduit handig, boek vasthouden en bladeren met één hand.
 • Een e-reader dient enkel om te lezen, op een tablet kan je meer. Het hangt ervan af wat je wil doen hé. Ik wou enkel kunnen lezen, maar dan wel goed, dus een e-reader was evident. Voor de rest gebruik ik mijn smartphone of laptop wel.
 • Een e-reader kost dan ook veel minder dan een gemiddelde tablet (al beginnen ze daar tegenwoordig ook ferm mee te smijten, edoch, vooralsnog zie ik niet in waarvoor ik een tablet zou kunnen gebruiken).

De echte boekenliefhebbers, die kijken me dan weer min of meer geshockeerd aan. Bijna alsof ik een verrader ben. Geen echte boeken meer. Geen papier meer voelen of ruiken, geen bladzijden meer omslaan. Geen boeken meer om in de kast kunnen zetten… Maar mijn kast staat dus al vol. Ik droomde ook ooit van een kamer vol boeken, een zetelke en een tafelke voor mijn glas wijn. Ondertussen heb ik er me bij neergelegd dat ik beter tevreden kan zijn met mijn wand vol boeken. Als ik de mensen hoor die nu terugkomen van het boekenfestijn ben ik alleen maar blij dat ik voor die stapel boeken geen plaatske meer moet zoeken, mijn huis staat al vol genoeg. Boeken die je soms herleest, maar boeken die daar meestal maar gewoon staan te staan.

Ik was ook een beetje bang voor het gevoel, maar serieus, na drie bladzijden was ik helemaal verkocht. Ik kan Lilith alleen maar bijtreden, al die zogenaamde nadelen vallen meteen weg. Op een knopke duwen is even geestig als een blad omslaan. En een boek, dames en heren, ge moet serieus zijn, ge moet dat moet lezen, ge moet daar niet aan zitten ruiken en voelen. Dat is. Een boek, dat gaat em over de magie van de de woorden en de zinnen die er in staan, de magie van het verhaal. De drager, dat is ook maar de drager. Dan kunt ge het u beter maar zo gemakkelijk mogelijk maken, denk ik zo. En boeken, die gaan nu weer mee in mijn tas, want nu kan dat, geen overbodig gezeul meer. Het allerallergrootste voordeel. Ik heb hem altijd en overal mee. Ik kan altijd en overal een paar bladzijden lezen. Leutig!

Kindle

Oh ja, en ge kunt er ook nderlandstalige boeken op zetten ja. Ge koopt ze gewoon bij eboekenweb.be of e-boek.org of zo, ge haalt er de DRM af, ge zet het om in .mobi en hup op de Kindle. Of lees het na bij Goya. Ik lees alleen maar Nederlandstalige boeken dus, geloof me, het werkt. En Amazon denkt erover om samen te werken met boek.be voor Nederlandstalige boeken en Amazon gaat ook digitale boeken uitlenen, dus het komt nog helemaal goed.

En zo heb ik nu al tientallen boeken klaarstaan, die ik wil lezen, of herlezen. En zit ik nu tegenwoordig zelfs ook op Goodreads. Wie weet volgt er hier af en toe zelfs een boekbesprekingske.

Twee dingen die ik me nog afvraag:

 • Als ik een boek lees dat ik écht goed vind, zal ik dan nog een papieren editie kopen?
 • Als ik het boek niet vind digitaal, zal ik het dan op papier kopen? Tot nog toe alles gevonden wat ik wou lezen, alleen Amélie Nothomb niet.

De tijd zal het uitwijzen.

En de wederhelft, die komt iedere avond eens kijken als ik aan het lezen ben in bed. Wat trouwens ook fenomenaal veel gemakkelijker is dan een boek van 500 bladzijden in bed lezen. En dan hij: “Het is mooi. En het is knap en al. Maar het is toch geen écht boek.” Maar volgens mij is hij stiekem wat jaloers. Dat treft, want ik ben ook een beetje jaloers op zijn kerstcadeau :-)

Volgen! Delen!

17 gedachten over “Lien leest, digitaal”

 1. Mooi om je enthousiasme van het scherm te voelen spatten… echt zo blij als een kind :-).

  Ik ben zo helemaal verkocht aan de Dwarsliggers: kleine boekjes die gewoon in je broekzak kunnen en die ik overal meeneem… toch nog met echt papier (van dat heel erg dun), en toch ook anders.

  Ben ik nu toch ook een beetje in? :-)

 2. Welkom in het clubje :)
  Om op uw vraag te antwoorden, wat mij betreft: ja en ja. Ik koop nog altijd papieren boeken (vooral non-fictie bestaat vaak niet digitaal), maar echt goede literatuur koop ik wel eens op papier en dan erm… ‘leen’ ik de digitale versie wel van ergens om het boek onderweg te kunnen lezen. (Ik ben voorstander van het licensie-model: bij aanschaf van het papieren boek zoudt ge de digitale versie gratis erbij moeten krijgen –zoals de cd bij de vinylplaat.)

  Veel plezier ermee!

 3. Toch een paar dingen duidelijk maken…

  Neen, ik ben niet jalers, zelfs allerminst. Ik hou van échte boeken, van écht papier, van échte geur, van échte kreuken en ezelsoren, ook al wil ik niet tegendraads of hopeloos ouderwets zijn.

  Is zoals het verhaal van cd’s die ik ben blijven kopen, voor mij geen downloads, dank je.

 4. AAAAARGHHHH, Lien!!

  Jij bent helemaal gebrainwashed door al die kindlers!! :-)
  Getuige deze zin: “En een boek, dames en heren, ge moet serieus zijn, ge moet dat lezen, ge moet daar niet aan zitten ruiken en voelen.” Ge moet daar keihard wèl aan ruiken en voelen, was dat nu :-)

  (al wil ik er stiekem toch ook wel eentje, ooit)

 5. Ik weet dat de kerstman eentje voor mij onderweg heeft (de kerstman weet niet dat ik dat weet), maar geen Kindle. Ik hoop dat de kerstman gelijk heeft, want ik lees alleen maar over Kindle en hoop dat ik ook content zal zijn met een andere e-reader.

 6. En zo blijf ik twijfelen, natuurlijk. Want een boek goed lezen op elektronische wijze, trekt me enorm aan, de prijs ook, maar er ook mijn krant kunnen op lezen zou ik toch ook wel een straf voordeel vinden. Dan zijn mijn vingers proper na een treinrit en spaar ik nog meer papier uit. Hmmmm.

 7. @Kato: al een sjans dat ik niet ook ge applebrainwashed ben hé ;-) En geef maar toe: ge zijt gewoon kei-jaloers!!! :-)))

  @Bie: dat kan dus, maar ik zou nog eens uitgebreid moeten testen of dat op iets trekt.

  @Griet: jep!

 8. ik zal wel hopeloos ouderwets zijn maar ik wil papier voelen en ruiken als ik lees… net zoals ik het cd dooske wil kunnen openmaken, het boekske eruit halen, de cd door m’n handen laten gaan.. ik ga weer naar de bib sinds kort trouwens ipv boeken te kopen wegens ook geen plaats meer. Veel leesplezier in elk geval!

 9. Ik ging me ook een kindle aanschaffen, maar heb besloten nog wat te wachten tot die met het touch screen ook beschikbaar is in België. Ik begrijp niet waarom wij enkel nog maar de oude versie kunnen kopen.

 10. Och wijs!
  Ik ben ook aan het overwegen! Tegenhouders zijn:
  – ik ga nu naar de bib en lees dus gewoon gratis (als ik op tijd terugbreng tenminste)
  – ’t is toch nog altijd behoorlijk kostelijk

Reacties zijn gesloten.