Vreemde vertrekpuntboeken

Ik hou van boeken met een vreemd vertrekpunt. “Vreemde vertrekpuntboeken”, misschien bestaat daar wel een beter titelke voor, voor zo’n soort boeken, maar ik weet het niet. Maar als je het weet, dan mag je het me vertellen.

Wat ik bedoel met dat vreemd vertrekpunt is iets wat eigenlijk wel zou kunnen, maar waar ge eigenlijk nog niet over gedacht heb. Of iets wat eigenlijk niet kan, maar toch een interessant vertrekpunt vormt. En wat dan ook nog alle richtingen uit kan. Neen, niks met geesten en spoken en trollen graag, het moet wel met echte mensen zijn. Duidelijk? Neen zeker? Wacht, een voorbeeld.

Momenteel lees ik “Voor ik ga slapen“. Het gaat over een vrouw, die een vreemde vorm van geheugenverlies heeft: iedere nacht wordt haar geheugen gewist en moet ze weer compleet opnieuw beginnen. Raar. En het kan alle kanten uit. Ik zit nu halverwege en het boek is echt zeer meeslepend. Iedere keer wil je voort lezen.

De marathon“, van Stephen King, is er ook zo eentje, over jongens die deelnemen aan een soort loopwedstrijd. Ik citeer Wikipedia:

De regels zijn simpel: hou zo lang mogelijk een tempo van 4 mijl per uur aan. Wie onder de minimumsnelheid zakt of een andere regel overtreedt (bijvoorbeeld een andere deelnemer of het publiek lastigvallen, of van de route afwijken) krijgt een waarschuwing. Als de deelnemer drie waarschuwingen heeft gekregen en opnieuw een overtreding begaat, ‘heeft hij het gehad’ en zit de marathon er voor hem op. De term ‘het gehad hebben’ (‘buying a ticket’) wordt aanvankelijk vaag gehouden, maar uiteindelijk blijkt het te betekenen dat de afvallers worden doodgeschoten door de soldaten die de deelnemers voortdurend begeleiden en in de gaten houden vanaf een halfrupsvoertuig.

Al twee keer gelezen, moet ik dringend eens herlezen want het is al van 2005 geleden.

In datzelfde genre staan ook nog de boeken van “De hongerspelen” te wachten. En wil ik ook “22-11-1963” van (alweer) Stephen King lezen. En als u nog zulke tips heeft voor mij: laat maar weten!

Volgen! Delen!

22 gedachten over “Vreemde vertrekpuntboeken”

 1. ‘Bidden wij voor Owen Meany’ van John Irving al gelezen? En hij heeft er wel nog enkele geschreven in het genre ‘vreemde vertrekpuntboeken’.

 2. Wat jij dan zeker moet lezen: De wand, van Marlen Haushofer!

  Ik heb één boek gelezen van Stephen King, Lisey’s verhaal, en ik vond het zooo bar slecht…. dat ik niet snel geneigd ben weer iets van hem te lezen. ‘You hate it or you love it’, of vind jij van niet? Heeft hij zijn ups en downs in zijn boeken?

 3. @Lime: de meeste boeken van Stephen King zijn ook echt niets voor mij. Maar soms zit er een pareltje tussen. Zoals de marathon. En dat nieuwe boek spreekt me ook wel aan, en krijgt hele goeie recensies. Ik ben dus benieuwd!

 4. de boeken van Cecilia Ahern (schrijfster van PS I love you) zijn ook wel steeds zo, aanrader!

 5. Ik hou van wel John Irving. “De wereld volgens Garp” is mijn favoriet. Qua originaliteit kan dat boek zeker tellen. Leuk en verrassend is ook “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” van Mark Haddon over een jongen met autisme die plots met een moord geconfronteerd wordt (en dat op zijn manier wil uitzoeken/oplossen). En ik vermoed dat je Donna Tartts “Verborgen geschiedenis” al gelezen hebt? Die opening kan anders ook wel op het lijstje van “verrassende openingshoofdstukken”. Nog eentje om af te sluiten: “Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit” van Dave Eggers moet je zeker ook ’s lezen. Dat boek begint met een ellenlange handleiding en het verhaal doet je van de ene emotie in de andere schieten. Veel leesplezier!

 6. Ooooh, ‘Voor ik ga slapen’ heb ik gelezen op reis. Zooo goed. Kruipt echt onder je vel!

  Deze moet je lezen: De weg van Cormac McCarthny.

 7. De verborgen geschiedenis van Donna Tartt is inderdaad ook een zalig, bizar boek. Een turf, maar een een plezier om te lezen.

 8. Oh! Je blog-post komt als geroepen! Ik was hier in de koffiepauze op het werk nog aan het hengelen naar een boeken-tip…
  Het is van voor mijn zwangerschap geleden dat ik nog eens de tijd genomen heb om een deftig boek te lezen. En er loopt hier intussen een 18-maandertje rond, dus hoog tijd om nog eens iets anders te lezen dan peuter-boekjes en opvoedboeken!!
  Ik ga de reacties hier even blijven volgen! En straks de boeken-winkel induiken. Ik hoorde al veel goeds over ‘Voor ik ga slapen’, dus die staat bij mij met stip op één op het ‘to-read’ lijstje.
  Donna Tartt staat bij mij met een vraagteken. Ik heb ooit ‘De kleine vriend’ van haar gelezen. En man, man, man, wat vond ik dat saai!!! Is ‘de verborgen geschiedenis’ écht van een andere orde?

 9. @Elke: oei, jij hebt eerst de kleine vriend gelezen? Daar ben ik zelfs niet eens doorgeraakt wegens saaiheid :-) Maar de Verborgen geschiedenis, die heb ik al een keer of drie gelezen, maar die wil ik nog wel eens lezen!

 10. De marathon is gewoonweg schitterend!!!!! Ben echt een king-fan (geweest), alhoewel het nu alweer een tijdje geleden is dat ik er 1 las, maar “Christine” en “De shining”, vond ik echt super en “de leerling” en , en, en….ooooohhhh, ik ga straks naar mijn zolder en terug eens duiken in die Stephen King verzameling. Bedankt voor de tip!!!
  Katrien.

 11. @ Elke: hier nog eentje die géén fan was van “De kleine vriend” maar “De verborgen geschiedenis” al meermaals verslonden heeft. Niet te vergelijken, die twee boeken. Leuke tips hier trouwens. Ik leg alvast een lijstje aan.

 12. voor mij zijn dit ‘Hugo Matthijsen boeken’ . Hij slaagt er in de eerste zin van een column altijd in om een wereld te creëren waarin je dit vreemde uitgangspunt maar normaal vind (‘terwijl boerke Kevin aan het pokeren was met zijn paard was zijn vrouw aan het afwassen met een ipad-app’).

  De meeste boeken hebben een iets minder vreemd vertrekpunt.

 13. Oh, heb je ‘voor ik ga slapen’ al uit? Ik heb dat boek ook onlangs gelezen, ik vond het goed, maar echt goed!

  En ik hou van de boeken van Luc Deflo.

Reacties zijn gesloten.