The broken circle: gemengde gevoelens

Vanavond opening van het Filmfestival. Mijn laatste keer dat ik zal mogen gaan als gemeenteraadslid. Maar geen enkele keer had ik er zo’n sterke gevoelens bij. Heeft alles te maken met de film natuurlijk: “The broken circle breakdown

Ik zag het stuk, in 2009. Ik was toen een maand of zes zwanger van Sien en had vreselijk moeten lopen om net op tijd in het theater te geraken. Ik was – als één van de weinigen niet echt overtuigd – en dat had dan vooral met de actrice te maken. Ik geloofde haar niet. In die zin vind ik het niet erg dat ze vervangen werd door Veerle Baetens. Ik ben zeer benieuwd hoe ze het er gaat vanaf brengen. Maar op zich vond ik het stuk wel fantastisch. En Johan Heldenbergh zeker en vast.

De film is van Felix van Groeningen, die een paar jaar geleden ook al het filmfestival mocht openen met de fel bejubelde film “De helaasheid der dingen”. Kan bijna niet mis gaan dus. Daarna mag hij anders ook eens Massis verfilmen, ook al met Johan Heldenbergh.

Over die Johan Heldenbergh. Ik vind die fantastisch. Toen ik hem gisteren bezig zag in Reyers laat, aan het vertellen over wat kunst gedaan had met zijn dorp, dan wil ik hem eens goed vastpakken en knuffelen. En als Termont geen burgemeester zou worden (wat hij wel gaat doen hoor), dan mag Johan altijd burgemeester worden, vind ik. Johan Heldenbergh, dat is een held, mijn held.

Maar sedert ik het stuk gezien heb is er hier veel gebeurd. Ik ben drie mensen verloren die ik doodgraag zag, en daarover gaat de film natuurlijk ook, over verlies. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe mijn beste vrienden hun kindje, mijn metekindje verloren. Het zal dus confronterend worden. En daar ben ik wel een beetje bang voor.

Maar ik kijk ernaar uit. Ik ben verheugd dat ik mag gaan kijken. Ik heb me nooit meer vereerd gevoeld dat ik naar de opening van het filmfestival mag gaan. Maar ik ben ook een beetje bang. Ik hou mijn hart vast. En mijn zakdoek. En de waterafstotende mascara. Maar wellicht treft u me na de film aan met rode oogskens.

Volgen! Delen!

7 gedachten over “The broken circle: gemengde gevoelens”

  1. Dit is een film die ik absoluut wil zien. Heb het stuk destijds gezien en het liet een verpletterende indruk na. En toen was er nog geen sprake van kindjes. Ondertussen is er hier ook een en ander gebeurd en vrees ook dat ik er kapot van ga zijn, van die film. Maar ik denk ook dat hij heel schoon gaat zijn. Geniet ervan, vanavond, en vertel zeker hoe het was!

  2. Ik ben ook stekezot van Johan Heldenbergh als acteur!
    Veel kijkplezier en val in tranen in mijn armen vanavond ik zal je troosten!!!!

  3. benieuwd naar je review, ik zag deze week een interview met heldenbergh met wat voorstukjes vd film en was al helemaal fan.. idd een fantastische schrijver/acteur/…

  4. Ha, daar was ik nu vandaag net over aan het denken: ik wil de film heel graag zien, omdat ik zo veel goeds hoorde over het stuk, maar ik durf echt niet… Sinds ik moeder ben, vind ik het zeer moeilijk verhalen over verlies van een geliefde te horen/zien, zeker als het gaat over een kind. Het is helaas soms de harde realiteit, ik weet het, en doen alsof die niet bestaat, is ook niet goed, maar ik vrees echt dat ALS ik TBCB ooit ga zien, ik heel de tijd zal huilen en er dagen niet goed van ga zijn… Wat een mens al niet moet over hebben voor kunst ;)

  5. Ik durf hem niet gaan zien. Ik ben zo’n ontzettende trunte geworden sinds ik mama ben… De krop in mijn keel doet al pijn als ik nog maar aan het thema van de film dénk!

Reacties zijn gesloten.