Lien wil een nieuwe fiets

De auto werd verkocht en als emotionele reactie daarop kocht ik me een handtas. Een echt wijf ik, hé. Enfin, nog nooit zo’n dure handtas gehad, maar na een paar weken proefdraaien kan ik ook wel stellen dat ik ook nog nooit zo’n goeie, perfecte handtas had. Dat treft.

Zou ik? Ja of nee?

Ja, van hetzelfde merk als mijn behangpapier, ja. En ja, voor mijn verjaardag (eergisteren) kreeg ik van manlief ook nog een ovenschotel. Neen, ge kunt niet te veel hebben van Orla Kiely, vind ik zelf.

Ik heb zin in lasagne! :-)

Maar dus. Met (een deel van) de centjes wil ik een nieuwe fiets kopen. Het is niet dat mijn fiets compleet kapot is (al zou een nieuw spatbord en een nieuwe rem wel mogen), maar hij stamt uit een ander leven. Een leven waarin ik nog geen kinderen had en ik alleen of met Lies lange fietstochten deed rondom Gent. Een hybride fietske, met 24 versnellingen en een vlinderstuur.

Tien jaar hebben we hem al (we, want Lies kocht dezelfde), 10 jaar en ont-zet-tend veel kilometers. Iemand die ont-zet-tend veel kilometers doet met zijn auto doet daar geen tien jaar mee, denk ik dan.

Mijn leven is veranderd, maar de fiets niet. Ja, er hangt nu een haak aan om de fietskar te trekken en er staat een fietsstoeltje op. Die kar, die ik nu als handig beschouw omdat dat daar veel boodschappen in kunnen. Maar die kar kunnen we niet eeuwig blijven gebruiken. Janne moet dringend leren fietsen (neen, ze kan dat nog niet echt, het is geen durfal). Maar alleen naar school fietsen in de stad vind ik nogal lastig. Dus denk ik erover om een follow me te kopen. Dat is een ding waarmee ge het fietske van uw kleine kunt aanhangen aan uw fiets. Dan kun je dus ergens naar toe rijden met haar eraan, daar het fietske loskoppelen en alleen verder rijden. Ik hoor daar heel veel goeds van (handig, stabiel). Het enige minder goede dat ik hoor is dat het veel weegt (4 kg, volgens de handleiding). Misschien moet ik het eens aan Stien vragen, want zij heeft er zo één.

Zelf zou ik een echte stadsfiets willen met een normaal stuur want zo’n vlinderstuur is bij nader inzien niet zo handig in de stad. Ik wil er zo één waar ge een bak kunt op zetten vooraan om de boodschappen in te leggen. Liefst één die er nog een beetje leuk uitziet ook, zoals deze:

Maar die verkopen ze natuurlijk nergens in een fietsenwinkel in mijn buurt. Wat ik nogal handig vind, want als er iets aan is word ik graag snel geholpen. En om snel geholpen te worden bij een fietsenmaker helpt het nogal als ge uw fiets daar ook effectief gekocht hebt. Al kan ik het ook altijd vragen aan Tuub natuurlijk.

Een Achielle is ook leuk, maar daarvan wordt me verteld dat het fietsen zijn die veel onderhoud vergen. Met onderdelen die kunnen roesten en al. Meer voor de hobbymensen. Hmm. Ik ben een semi-professionele fietser die absoluut niet graag zelf aan haar fiets komt.

Veel van die fietsen hebben 3 of 5 versnellingen, weinig hebben er 7. Ik wil er 7 omdat dat ik daar soms boodschappen en kinders ga mee vervoeren, soms helemaal niks. Dat maakt een groot verschil in versnellingen, als ik dat vergelijk met de fietskar.

Deze, wordt me aangepraat door een paar fietsenmakers. Maar waarom zetten ze daar van die lelijke prints op?

Of deze, deze vind ik wel heel schoon. En altijd content geweest van mijn Oxfordje eigenlijk.

En dan moet Janne ook nog een nieuw fietske hebben, 20 inch van kader. Niemand die er eentje staan heeft dat weg moet?

Waarom hebben ze eigenlijk nog geen fietsen van Orla Kiely? Zucht! :-)

Enfin, uw ervaringen en meningen zijn zoals gewoonlijk meer dan welkom hier.

Volgen! Delen!

20 gedachten over “Lien wil een nieuwe fiets”

 1. Ik heb mezelf al jaren geleden gezworen dat als ik ooit een fiets wil kopen voor de kindjes, ik naar de kinderfietsenmarkt op het Zuid ga. Dé perfecte locatie om tweedehands een goeie fiets te kopen, lijkt me. En volgens mij is dat in mei elk jaar…

 2. Die stelling van een fietsenmaker in de buurt moogt ge gerust laten vallen. Tuub is inderdaad de max. Verder weet ik er niets van, dus de fietsenraad laat ik aan een ander.

 3. 2 jaar gelden een Oxford gekocht – en rekening gehouden met mijn lichaamsbouw ;-) Ik hem nog altijd, maar toch serieus kosten gehad. Nu lijkt hij verlost te zijn van zijn kinderziektes. Oef !!!

 4. een paar jaar geleden kocht ik, als beloning voor mezelf :-), een fiets van cortina. vooraan ruimte om een bak of fietszakken op te zetten en tot op de dag van vandaag géén minuut spijt van gehad. Bij Biker verkopen ze die, een aanrader.

 5. Als je vier kilo voor zo’n follow me veel vindt, zou ik misschien toch maar eens nadenken over zo’n mand vanvoor. Ik heb zo’n oxford mét mand, en ik kan alleen zeggen dat dat weegt. Véél. Het went wel, en eens je fatsoenlijk vertrokken bent, stoort het ook niet meer zo heel hard, maar het blijft een serieus gewicht! En veel boodschappen blijven daar toch ook niet in liggen: één zakske en je moet al de hele tijd oppassen dat hetgeen erin zit er niet uitvliegt als je eens over een bobbeltje rijdt ofzo.

  Het ik spijt van die aankoop? Hmm. Niet echt, maar het is toch niet zoals ik had gehoopt toen ik die – uiteraard wel supertoffe – fiets kocht!

 6. Awel he, ik kan u garanderen dat mijn Achielle (de julie heb ik trouwens) de allerzaligste fiets is OOIT! En ik kan nu al raden wie u gezegd heeft dat dat fietsen zijn die veel onderhoud vergen. Door dat zinneke rijdt heel Gent rond op die mottige Cortina’s maar het is dus een flagrante leugen. Ik wilde absoluut een Achielle, omwille van het staal (nee dat is niet zwaarder, het staal van vandaag is niet dat van 20 jaar geleden, minder dik even sterk), omwille van het feit dat het een fiets van bij ons, omwille van de looks en er zit amper plastiek aan. En dat rijdt dan nog eens supergeweldig goed!
  Ik heb trommelremmen, naafdynamo en naafversnellingen. Het enige dat daar kan aankomen is een platte band, en dan is er Tuub natuurlijk he!
  Overigens kunt ge bij den Tuub ook fietsen kopen ;-)

 7. Ah en wat mijne fietsenmaker mij zei is dat ik keigoeie versnellingen heb op mijn Achielle. Ik heb nexus 8 naafversnellingen. Voor een leek is dat eentje meer dan 7 maar blijkbaar trapt mijn nexus 8 veel lichter (het binnenwerk draait niet helemaal mee ofzoiets). Maar naafversnellingen zijn wel duurder, maar dan ook weer onderhoudsvriendelijker!

 8. Ik ken niks van fietsen, maar in het kader van de job hebben we de man achter de Achielle fietsen ontmoet. Supersympathieke mens, schone bedrijfsfilosofie ook. Weet niet of dat de keuze zou beïnvloeden :-)

 9. Ik ken niks van fietsen. Ik heb tweedehands een Batavus gekocht en ben daar heel tevreden over. Mijn man heeft een Gazelle en is ook tevreden. Er staat op ons beide fietsen een stoeltje achterop en een mandje vooraan. Dat mandje op zich weegt heel weinig en er kan toch redelijk wat in. Uiteraard niet zoveel als in een fietskar, maar toch. Een fietskar hebben we ook, een eenpersoonskar omdat die nog net door ons poortje kan. ’t Is wat zoeken soms, maar zo’n follow-me lijkt me wel plezant, al heb ik geen ervaring want ons oudste is nog maar 3,5.

 10. Ik ga me ook trakteren op een nieuwe fiets dit jaar, compensatie omdat we niet weggaan deze zomer :-) dus ik lees graag de suggesties mee!

 11. Ikzelf heb doorgebeten met mijn dochter van nu bijna 6 jaar om toch vanaf haar 4 jaar samen naar school te fietsen. Alle ouders verklaarden me zot wegens bussen van lijn 3, auto’s, … (ze is maar 1 keer gevallen tot nu toe). De eerste 14 dagen zijn moeilijk, maar je ziet de fietskwaliteiten zo verbeteren.

  Nu twee jaar later ben ik een van de weinige ouders die met de fiets naar school komt (de jongere kinderen zitten nog in de bakfiets) terwijl er veel zijn die nog dichter bij school wonen (voor ons is het klop 1 km).
  Maar ze kan ondertussen wel perfect fietsen en is al mee met het verkeer en de bijhorende regels/gevaren.

  Hetgeen mij helpt is dat ik wegens mijn knalrode bakfiets nogal opval en als het nodig is wel mijn ruimte neem.

  Ik zou dus niet gaan voor de ‘follow me’ maar voor een opvallende fiets voor jou.

 12. Naafversnellingen en remmen maken het heel moeilijk om zelf onderhoud aan je fiets te doen, je wiel eruit halen of band plakken is al een immens karwei, zelfs mijn handige man vloekt daarop en zegt dat ik maar naar de fietsenmaker moet gaan. Ik weet dus niet of ik mijn batavus mambo nog opnieuw zou kopen … Bjeurn zou het me alvast verbieden. Ik heb wat spijt dat mijn kader geen standaard vorm heeft. Ik heb 1 dikke buis ipv 2 dunne, waardoor de fiets niet op ons fiets transport systeem past en ik ook geen drinkbus houder kan monteren.
  Ik heb destijds ook getwijfeld over een achiele, maar die fietsen blijken echt wel zwaar te zijn.

 13. Ik fiets dagelijks naar het werk met een Simplex, ben er heel tevreden van. Heeft 3 keer 8 versnellingen (denk ik). Ben ook heel content van mijn 2 fiets-schoudertassen, ik geloof dat mijn record 22 boeken van de bib plus de dagelijkse rommel is.

 14. 2 weken geleden fiets 1 gekocht en tot nu toe heel content van. Er staat bij ons een knalgroen fietszitje op wat het geheel kleurrijker maakt (yelp heeft kleurrijke zitjes). Er zit een dubbele staander op, wat enorm handig is, je fiets staat stabiel terwijl je je kind uit het fietszitje haalt. Maar eigenlijk kan je op elke fiets een dubbele staander laten installeren door je fietsenmaker, dus dat is geen extra argument.
  Fiets 2 was ook een optie maar niet gekozen wegens die print ;-). Die fiets is een echte mama fiets met extra ruimte tussen stuur en zadel voor een kinderzitje voorop, maar dat heb jij niet meer nodig denk ik?
  Maak zeker een testrit vooraleer je koopt, op zicht had ik voor een veel hippere fiets gekozen maar die bleek niet lekker te rijden bij de testrit. Succes met de keuze!

Reacties zijn gesloten.