Om het nog eens over de school te hebben

Hoe zit het nog met de school? Een vraag die we hier vaak krijgen na dat postje van begin september.

Ewel, ik zal dat eens uitleggen. Wij zijn dus gebleven. Ondanks al ons getwijfel zijn we gebleven. En we zijn tot nog toe zeer tevreden met onze keuze. De twee andere mogelijke scholen hadden namelijk géén van beide ons hart en onze ziel gestolen. Bij geen van beide andere scholen hadden we een écht goed gevoel. Weggaan was dus voor ons een vlucht geweest, een negatieve keuze. Terwijl een schoolkeuze een positieve keuze moet zijn, een keuze vanuit het hart. Een keuze waar je best je tijd voor neemt en waar je best echt zeker van bent.

Dus zijn we gebleven. Want op de huidige school hebben we ons eigenlijk altijd wel goed gevoeld. Ondanks de beperkingen. Maar hé, waar zijn die er niet? In communicatie blinkt onze school niet altijd uit, maar kijk, er is een nieuwe website, we krijgen een maandelijkse nieuwsflash. Er wordt dus wel degelijk aan gewerkt. Maar hé, het is een school die aansluit met onze levensvisie, met hoe we zijn en hoe we denken. Het is een gemengde school, met kinderen die van overal komen. Ik vind dat in een stad als Gent wel belangrijk. Het is een school met enthousiast personeel. En over alle vooroordelen tegenover scholen, ik zou zeggen: lees dit eens, zeer interessant leesvoer.

Het enige vervelende momenteel is wel de locatie: kleuterschool in de Abeelstraat, lager in de Onderstraat. Maar ’s morgens kan ik beide kindjes afzetten in de Onderstraat en gaan de kleuters met de bus naar de Abeelstraat. Niets veranderd voor mij dus, ideaal. ’s Avonds kan Janne dan met de bus met de Abeelstraat en kan ik ze in principe allebei daar gaan ophalen. Maar dat is niet ideaal want dan mist ze de uitstekende gratis huiswerkbegeleiding op haar school. Dus laat ik haar regelmatig daar en doe ik twee locaties. Maar ondanks alles valt het dus wel mee. En neen, nog geen zicht op wanneer de kleuterschool terug kan. Dat zal sowieso niet voor dit schooljaar zijn.

Janne zit heel graag op haar school, ze voelt er haar zeer goed in haar vel. Voor haar is er op geen enkel moment een probleem geweest. Voor Sien (nog een beetje kleiner) nog veel minder problemen. Janne leert schrijven, lezen en rekenen, net als overal. Dus voorlopig blijven ze waar ze zitten, dat is zeker.

Of ze daar daarom altijd zal blijven? Ewel, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Als er iets is wat ik geleerd heb aan afgelopen zomer is dat schoolcontexten snel kunnen veranderen. En als dat zo is, ga ik opnieuw alle mogelijkheden onderzoeken, ook die van afgelopen zomer, ja. Maar voorlopig zijn wij content, zeer content.

Of alles nu vergeten en gepasseerd is? Mja, dat durf ik ook niet te zeggen. Er zijn wonden geslagen in vriendschappen, wonden die langzaam zullen genezen, maar dat vergt zijn tijd. Maar bon, ook dat zal wel weer goed komen zeker?

Volgen! Delen!