Inspanningstesten: done

Bon, het ligt hier een beetje op zijn gat precies hé. Het is nochtans niet omdat ik niets te vertellen heb, integendeel. Waar zullen we eens mee beginnen?

De inspanningstesten dan maar. Vorige week dinsdag belde ik eens naar het centrum voor sportgeneeskunde in het UZ. Ik had al horen waaien dat ik 6 weken zou moeten wachten, maar dat bleek nogal mee te vallen. Drie dagen later mocht ik al gaan, op vrijdagmiddag.

Ik was daar dus wel een beetje zenuwachtig voor. Maar het viel wel mee. Ze deden er zeker niet denigrerend naar niet-professionele sporters. Integendeel, ik kreeg lof voor mijn -trage- loopprestaties.

Hoe gaat het in zijn werk? Eerst wat vraagjes over je achtergrond, ziektes in de familie en al.
Daarna op de weegschaal en op de meter. Onthutsend is dat ik nu echt niet langer kan ontkennen dat ik gekrompen ben. Minstens 1 centimeter. Bleh.

Dan onderzoek in rust. Je kon vrij kiezen of je een bloedtest deed of niet en dat heb ik wel extra gekozen. Altijd eens interessant om dat te weten. Maar dat moet dus niet, als je daar geen zin in hebt of je hebt dat nog maar net gedaan is dat niet nodig.

En dan de looptest (of fiets, of roeien, afhankelijk van wat je kiest) op een brede loopband. Je hangt vast aan een hoop draden die vanalles meten. En een masker op uw hoofd om de ademhaling te volgen. Ze voeren de snelheid geleidelijk aan op. In mijn geval gingen de kilometers per 1 naar boven, anders is dat per 1,5 kilometer. Beginnen aan 6 kilometer per uur, drie minuten lopen (wandelen). Daarna moet je zeggen op een schaal van 1 tot 20 hoe lastig je dat vindt. Je hartslag wordt opgeschreven . Er wordt in je vinger geprikt om het lactaat te meten. En dan direct weer 3 minuten, maar dan sneller.

Eens de verzuring is opgetreden, blijf je op dezelfde snelheid lopen. Bij mij was dat op 12 kilometer per uur. Alleen: om de halve minuut zetten ze de helling een graadje hoger. Tot ge erbij neervalt. Figuurlijk dan, want het is beter dat ge niet echt neervalt op die loopband.

Belangrijke randinfo: je loopt in bloot bovenlijf, het is te zeggen dames, je mag wel een BH aanhouden. Het centrum voor Sportgeneeskunde zit op de 14e verdieping, de hoogste. Je loopt met fenomenaal zicht op Gent. Maar zij kunnen u niet zien! :-)

Resultaten heb ik nog niet, die mag ik over een week of twee verwachten met de post. Een uitgebreide analyse en een trainingsschema voor drie weken, geloof ik. Ik kon er ook voor kiezen om een consultatie te vragen om de resultaten te bespreken en dan krijg je een trainingsschema van 12 weken. Maar dat kost 60 euro, daar heb ik niet voor gekozen. En de factuur van dit onderzoek krijg ik ook over twee weken, ik zal jullie dat dan eens laten weten :-)

Volgen! Delen!

2 gedachten over “Inspanningstesten: done”

  1. Ben eens benieuwd voor die van mij op 25/4. Die bloedtest ga ik zeker ook laten doen. Wel interessant om uw ervaring al te weten want die loopband, daar had ik echt geen goed oog in hé. Ben daar in de fitness al letterlijk afgedonderd… Toch interessant om eens te laten
    doen dus. Ben blij dat ik me laten inspireren heb :)

  2. Hebben ze u niet altijd verkeerd gemeten dan, kan je zo snel 2 centimeter krimpen? Allez, het zou voor mijn BMI ook niet echt goed zijn als ik niet 1m70 was :).

Reacties zijn gesloten.