20 km van Brussel 2014

De Twintig km van Brussel. Er was/is weer veel rond te doen. Ik hem hem gelopen. Goed getraind en medisch gescreend. Genoeg water gedronken ervoor en tijdens. Zo heel veel meer kan een mens niet doen zeker?

Ik liep samen met Sofie Bracke, mijn loopmaatje van de Midzomernachtsrun van vorig jaar. Niet dat we ooit samen trainen (moeten we anders misschien wel eens doen, gezellig) maar we hebben ongeveer hetzelfde tempo, dus dat is wel leuk voor zo’n lange wedstrijd.
We vertrokken op ons gemakske en heel ontspannen vanuit het laatste vak, dus het was al bijna half elf tegen dat we konden starten. Maar dat geeft niks, we genoten van de sfeer en van het zonneke. Dat is toch wel een groot verschil met vroeger, toen was ik echt super nerveus voor iedere wedstrijd. Nu is dat gewoon een gezonde spanning.

We gingen gewoon om hem uit te lopen, tijd was van ondergeschikt belang. Sofie droomde stiekem wel van een tijd onder de twee uur want ze had de tien km gelopen in de Haven in 57 minuten, dus dat moest wel haalbaar zijn. Alleen was dat vlak, groot verschil met Brussel. Ik heb haar dus uitgebreid gewaarschuwd dat ze daar beter niet te veel op hoopte :-)

Ik liep ontspannen, hield soms zelf wat in om bij Sofie te blijven. Een paar keer heb ik haar gelost, want raar genoeg had zij het lastig bij de afdalingen. Bij de klimmetjes beende ze me dan weer bij. Kilometer na kilometer, de wedstrijd vloog voorbij vond ik zelf. Drinken, druivesuiker, drinken. Water bijhouden, niet wegsmijten want met die warmte kwam het altijd goed van pas. Ik had altijd nog overschot, behalve in de laatste klim misschien. We waren daar zowat de enigen die nog liepen, had ik soms de indruk. In de laatste km ben ik nog efkes doorgegaan en zo ben ik nog even voor Sofie geëindigd. In een tijd van 2:07:55. Niet onder de twee uur, maar dat had ik nu ook eens echt niet verwacht zie. Ter vergelijking: in 2006 liep ik 02:12:04, in 2005 liep ik 2:21:18. Ik word dus beter met de jaren kunnen we wel zeggen. Wie weet duik ik ooit wel eens onder die magische twee uur!

Een paar bedenkingen over heel de kwestie:

 • Om te beginnen: super erg voor die jongeman die gestorven is. Amper 28, tiende deelname. Ik veronderstel dus dat hij wel getraind was en meer liep dan één keer per jaar de 20 km van Brussel. Misschien had ie een afwijking, misschien niet, enfin: het kan iedereen overkomen, vrees ik. Net zoals iedereen kan verongelukken met de auto, volgens mij is dat niet zoveel meer risico.
 • Wat mij betreft mogen ze medische screenings verplicht maken. Dat is minder uitgebreid dan de test die ik gedaan heb. Maar toch, dan ga je er misschien wel een paar uithalen die daar beter niet kunnen aan beginnen. En misschien ga je er ook de last-minutes die meedoen voor een weddenschap of zo wel uithalen. De drempel zal hoger zijn, en daardoor misschien minder deelnames, maar behalve de organisatoren zal niemand dat echt erg vinden, denk ik.
 • Heel wat mensen onderschatten de 20 km van Brussel. En overschatten zichzelf. Ze denken dat wel even rustig af te haspelen. Maar zo gaat het dus niet. Veel volk op het parcours, en geen meter vlak. Dat is zwaar. Gecombineerd met niet/te weinig drinken en de hitte… Tja, ik kon ook op voorhand voorspellen dat er veel afgevoerd zouden worden.
 • Heel populair momenteel: doen alsof lopen ongezond is. Omdat er één dode gevallen is op 40.000 lopers. Dat er iedere dag doden vallen door obesitas en roken, daar kraait geen haan naar, want dat is minder rechtstreeks. Lopen is sport, en sport is nog altijd een zeer goede manier om gezond te leven en obesitas tegen te gaan. Als je altijd traag en op het gemak loopt is het al helemaal geen probleem. Die wedstrijden kunnen wel gevaarlijk zijn. Maar ja, die wedstrijden, ik vind dat toch ook leuk, iets om naar toe te leven en naar toe te trainen. Ik blijf erbij dat niet lopen (bewegen) ongezonder is dan wel lopen.
 • En ik vond het zelfs zo leuk dat ik zwaar overweeg om in oktober opnieuw mee te doen aan de halve marathon van Brussel. Of misschien wel een vlakke halve marathon in Gent, maar daarvoor wacht ik het programma van Gentloopt nog af.

  BrusselDiploma

  Wijs grafiekske… Tempo, hoogte en hartslag op één grafiekske!

  grafiekBrussel

  Volgen! Delen!

  2 gedachten over “20 km van Brussel 2014”

  1. Het is al de tweede keer dat ik denk dat je er na een wedstrijd even goed uitziet als ervoor :-)

   Gebruik je de pro versie van Endomondo? Is die de moeite waard?

  Reacties zijn gesloten.