Oorlogsboeken

Ik ben altijd al bijzonder gefascineerd geweest door de oorlogen. Vreselijke tijden, blij dat ik toen niet leefde. Maar: stof genoeg om over na te denken voor de toekomst.

Dus lees ik al graag eens een oorlogsboek. Fictie of deels fictie, deels waarheid. Maar het zou echt gebeurd kunnen zijn. Ge leeft u in in die tijd, in die personen, en krijgt zo min of meer een beeld over hoe het geweest is. Tegenwoordig zit ik in een oorlogsboekenperiode.

Het is begonnen met “Post voor mevrouw Bromley” (WOI). Ik had eigenlijk niet zo veel van dit boek verwacht. Maar ik vond het een erg sterk boek. WO I. Staat in mijn toplijstje.

Daarna zijn we verder gegaan met “Oorlog en Terpentijn” van Stefaan Hertmans. WO I
Eerste deel vindt plaats in het vooroorlogse Gent, wat heel leuk is voor een Gentliefhebber zoals ik. Maar toen viel ik stil. Lang hoor, twee maanden bleef het boek onaangeroerd liggen. En toen begon ik er terug aan. Het deel over de oorlog leest als een trein.

Hop naar WO II, “Haar naam was Sarah” van Tatiana de Rosnay. In één ruk uitgelezen, allez, op 5 dagen of zo. Wat een verhaal. Het is niet echt gebeurd, maar het zou wel echt gebeurd kunnen zijn. Maar Vel d’Hiv is wel echt gebeurd. Onwaarschijnlijk gruwelijk. Met momenten deed het fysiek pijn om dit boek te lezen. Maar aangezien je dan wel weten hoe het afloopt lees je verder. Geen literair hoogstandje, wel een pageturner. Helaas… een megaklef einde. Laat ik nu echt niet houden van megakleffe eindes. Serieus, die laatste tien % waren misschien leuk voor Hollywood maar die moesten er voor mij niet bij zijn. Het boek is trouwens wel verfilmd. Eentje voor op mijn filmlijstje, gesteld dat ik ooit, films zou kijken.

Daarna “Het familieportret”, van Jenna Blum. Dat was precies het oorlogsboek teveel. Want dat kon me absoluut niet boeien. Langdradig en saai. Dus heb ik nu nog eens One Day herlezen, totaal geen oorlogsboek.

Maar ik ben wel nog op zoek naar mooie fictieboeken die zich afspelen in de oorlog. Als jullie nog tips hebben hoor ik ze graag!

Volgen! Delen!

11 gedachten over “Oorlogsboeken”

 1. Woesten speelt zich af tegen de achtergrond van WOI. Het is niet superexpliciet een oorlogsboek, maar wel een aanrader als je hem nog niet hebt gelezen.

 2. The book thief van Markus Zusak.

  En post voor mevrouw Bromley (Stefan Brijs), ook heel mooi.

 3. Ik stond deze morgen in het herdenkingscentrum van Westerbork op een hele rij boeken te kijken maar gezien ik de overgrote meerderheid al gelezen heb, heb ik geen moeite gedaan er een foto voor het archief van te maken.
  Dit zegt mijn goodreads: Ule van Marc De Bel, The Storyteller van Jodi Picoult, de boekendief van Marcus Zusak, De poppenspeler van Warschau (Eva Weaver), De bibliothecaresse van Auschwitz (Antonio Iturbe), Moffenmeisje (Pam Jenoff), de bakkersdochter (Sarah McCoy), De hemel van Heivisj en Negen open armen (Benny Lindelauf).

  Heb hier meteen nog een beetje inspiratie gevonden want die eerste twee boeken heb ik nog niet gelezen.

 4. ik las in het genre: de bilbliothecaresse van auschwitz, het meisje met de rode jas, de man die naar auschwitz wilde. En de boekendief staat klaar als mijn huidig boek uit is….

 5. “De witte veer” van John Boyne. Over helden, lafaards , dienstweigeraars en homosexualiteit in WO I.

 6. Zonder twijfel: “De boekendief” van Markus Zusak (mijn voorgangers hebben gelijk). En: “The boy in the striped pyjamas”. En ook wel een beetje: “The Reader”.

 7. De boekendief, daar was ik niet zo wild van, maar ik blijk zowat de enige te zijn, dus geef het maar een kans.

  The girl you left behind van Jojo Moyes. Genre Haar naam was Sarah; leest vlotjes, geen hoogstaande literatuur, maar zeer onderhoudend.

  Negen open armen van Benny Lindelauf. Een jeugdboek, maar ik was daar toch van onder de indruk. Vijf sterren in mijn Goodreadslijstje, dat wil wat zeggen.

  Ik heb nog wat oorlogsboeken in mijn lijstje staan, maar ik zou ze niet meteen aanraden, oa De nazi en de kapper van Hilsenrath en A long long way van Sebastian Barry.

 8. Ja, the boy in the striped pyamas is super, the reader is wat bizarder maar ook goed en dan ‘Im Westen nichts Neues’. Dat laatste heb ik wel in het Duits gelezen, maar daar was ik wel zwaar van onder de indruk.

 9. Geen recent boek, maar toch één van de betere! ‘Spionne in het Derde Rijk. Een Vlaamse vrouw in het verzet’, een waargebeurd (!) relaas over Maria de Meersman, Vlaamse spionne in het Derde Rijk dus, met af en toe vermeldingen van wat zich tijdens WO II afspeelde in (vnl) Brussel en haar onwaarschijnlijk spannende avonturen elders. Toevallig ooit van mijn grootvader gekregen, en om de zoveel jaar lees ik die nog eens. Verveelt nooit!

Reacties zijn gesloten.