Havermout voor kinderen

Ooh ja, ik ben nog steeds een grote havermoutfan. Instant havermoutzakjes koop ik al lang niet meer, al vind ik de cassonadeversie een prima versie voor havermoutbeginnelingen. Ik koop havermout tegenwoordig zowat in het groot, want er gaat geen dag voorbij zonder dat hier havermout gegeten wordt. Op alle mogelijke manieren, daar wordt nogal mee geëxperimenteerd hier. Nogal wat mensen eten havermout tegenwoordig, logisch, want havermout is heel gezond en heeft talrijke voordelen. Maar heel vaak hoor ik erbij: “maar aan mijn kinderen krijg ik het niet gesleten.” Nu, ge weet ondertussen al dat mijn kinderen niet de beste eters van de wereld zijn (understatement), maar inmiddels zijn ze dol op havermout. Drie manieren waarop ik havermout slijt aan mijn kinderen.

Havermoutkoekjes.

Daar zijn ze echt dol op en geef ik vaak mee naar school. Is eigenlijk gewoon het recept van Jeroen Meus, maar dan maar de helft van de hoeveelheid suiker die hij zegt. Serieus, hij doet daar veel te veel suiker in. Dat krijgen ze al genoeg binnen, dus met een beetje minder kan het ook wel. In een zotte bui draai ik er nog wel eens chocoladestukjes door (en dan doe ik er nog minder suiker in). Of rozijnen, dat zou ook kunnen, maar dan lusten mijn kinderen het weer niet meer.

 • 130 g havermout
 • 125 g zachte boter (op kamertemperatuur)
 • 100 g suiker (Jeroen zegt 210 g)
 • 100 g bloem
 • 1 vanillestokje. Of vanillesuiker of vanilledinges
 • 1 ei

Gooi alles samen en mix. Schep met een koffielepeltje kleine hoopjes op een bakpapier en druk plat. Bak een kwartiertje op 180 graden.

IMG_20150907_140637

Havermoutpannenkoeken

Niks leuker dan op een luie zondag opstaan en op het gemak pannenkoekjes beginnen bakken. Is eigenlijk gewoon het recept van op een Quaker doos. Mor lekker.

 • 50 gram havermout
 • 1,5 dl magere melk (ik gebruik amandelmelk)
 • 2 eieren
 • 100 gram griekse yoghurt 0% vet (of een andere yoghurt hé)
 • een snuifje zout
 • 30 gram tagatesse of 60 gram suiker. Of nikse en bijzoeten naar smaak op de pannenkoek, zo doe ik het.

Kap alles samen en mix fijn. Havermout moet fijn gemixt zijn. Laat een vijftal minuten rusten. Ondertussen laat ge uw panneke goed heet worden, beetje boter, bakken. Met dit recept maak je 4 pannenkoeken van het normale formaat, maar daar komen mijn kinders en ik niet mee toe, we gaan dus meestal voor twee keer dat. Liefst eet ik dat met een beetje griekse yoghurt (liefst die van Pur Natur, al is die niet bepaald mager te noemen, mor allez, het is wel de lekkerste van allemaal). En dan bosvruchten en een streepje honing. Een beter ontbijt dan dat heb ik nog niet gehad, echt. Voor de kindjes: met suiker of met choco :-)

Vakantie - ontbijt - buiten - zalig. En ook #healthy

3. Kindjeshavermout

Zelf uitgevonden eigenlijk. De kindjes zijn hier dol op chocomelk (Nesquick) dus ik dacht: we mengen het één bij het ander.

 • 20 gram havermout (zelf eet ik er 30 maar voor kinderen dus beperktere portie)
 • 150 ml melk (ik nam halfvolle melk omdat ze dat het lekkerste vinden, maar amandelmelk, soja, … kan uiteraard ook)
 • Nesquick naar smaak

Ik warm op in de microgolf met de helft van de melk ongeveer. Als het goed gekookt heeft, dan voeg ik er de rest van de melk aan toe zodat het niet te warm is voor de kinderen. Andere mogelijkheid is dat ik het de avond ervoor al overnight in de frigo zet en dan ’s morgens gewoon licht een beetje opwarm (ze hebben dat het liefst warm, maar koud opeten kan natuurlijk ook). Het belangrijkste is vooral dat de havermout goed zacht is, vandaar koken of overnight. Naar keuze afwerken met stukjes banaan door. Of nootjes. De iets gezondere versie maak je met cacao. Maar goed, ik vind deze met nesquick al een goeie instapversie en echt: hun kommetje is in no time leeg. Ideaal voor in de week!

Ik weet wel, door de toevoegingen zijn deze recepten ook weer niet zo super gezond. Maar wel een aangename afwisseling op altijd brood of koekjes uit een pakje waar veel meer suiker in zit. En zo krijgen ze toch al geen afkeer voor havermout en zijn ze de textuur al gewoon.

En nu ben ik nog op zoek naar een lekker havermoutbrood, zonder bananen in, want als ik iets bak met bananen in, dan moeten mijn kinderen er niks meer van hebben. Moeilijke eters, weetwel.

Volgen! Delen!

5 gedachten over “Havermout voor kinderen”

 1. Hey, toffe tips! Ik ben zelf nog niet altijd overtuigd…soms smaakt het me en soms krijg ik het niet door mijn keel :-)- echt bizar.

 2. ik heb het zelfde als Evelyne, ik lust het zelf ook niet altijd. Misschien jouw ideeën eens voor mezelf proberen

 3. Ik heb gisteren de havermoutkoekjes gemaakt en ze waren superlekker, zelfs de kids lusten ze graag. Ik heb de suiker wel vervangen door 50 gr kokosbloemsuiker. Bedankt voor het recept!

Reacties zijn gesloten.