Nieuw schooljaar, nieuwe gewoontes

De focus gaat de laatste jaren steeds meer naar gezonde voeding, ook hier thuis. Voor mij geen enkel probleem, voor de huisgenoten is dat wat anders. Zoals ik al zei in een paar vorige posts, zijn mijn kinderen nu niet meteen de beste eters en er zijn tijden geweest dat ik al blij was dat ze gewoon iets aten.

Tot nog toe at ik warm op het werk. Wij kunnen op het werk dagelijks kiezen tussen vlees, vis, veggie, twee soorten pasta (veggie/vlees), nog wat grillschotels, koude schotels, saladebuffet en broodjes. Enfin, ik kan van héél ongezond (je kan er iedere dag frieten krijgen) naar echt behoorlijk gezond gaan. Het is kwestie van keuzes maken. De man kan ook dagelijks warm eten op het werk, al komt ie daar vaak niet aan toe zegt hij, of hij vindt het niet lekker, en dan eet hij brol. De kinderen konden warm eten op school. Ideaal, niet meer beginnen koken na een werkdag en vooral ook me niet meer ergeren in het niet-eten van de kinderen.

Want ik kan me daar gigantisch aan ergeren. Hoe traag dat die eten. Hoe die zeuren over de kleine portie groenten die ze krijgen. Mijn kinderen kunnen ook gewoon zo heel erg hard bezig zijn met samen spelen dat eten echt niet in hun op komt. Ik stoor dan al-tijd als ik zeg: “Kindjes, het eten is klaar”. Ik probeer me dat allemaal niet aan te trekken, maar eerlijk, op mijn gemak eten doe ik dan niet en laat eten voor mij nu net iets zijn waar ik liefst van al op mijn gemak van geniet.

Maar dus. Toen hoorde ik op school dat het eigenlijk zonde was dat wij moesten betalen voor dat eten want dat Janne toch eigenlijk wel bijzonder weinig eet. En toen begon Janne te zagen om boterhammen mee te krijgen naar school. En toen begon ik na te denken over dat schooleten. Dat wordt in vacuüm getrokken zakken dagelijks aangevoerd vanuit Limburg. Niks tegen Limburg, maar zo duurzaam kan dat toch al niet zijn en lekker ook al niet. Schijnt er altijd al eens gegeten uit te zien.

Dus zijn we begonnen met een proefproject: de kinderen eten twee keer per week warm op school, de dagen dat ze ook naar ballet gaan, dat is wel makkelijk dat ik daarna niet moet koken. Op dinsdag en donderdag krijgen ze boterhammen mee. Omdat ik op woensdag niet werk, wil dat dus zeggen dat ik kook op dinsdag-woensdag-donderdag. En zaterdag en zondag, afhankelijk van de weekendplannen.

Lekker! Mijn moeilijke eetkinderen waren minder overtuigd. #hellofresh

In de brooddoos krijgen ze wat vanalles bij maar ik steek er altijd een portie groenten bij (komkommer, tomaat, wortel, want dat is zowat het enige wat ze lusten) en de afspraak is dat die groenten op moeten zijn. En op school is het voor tienuurtje eigenlijk enkel fruitdag op maandag en woensdag maar we hebben afgesproken dat ze vanaf nu altijd groenten en fruit meekrijgen, zo hebben ze daar toch ook weer wat gezonde dingen mee. Ik vraag ook niet meer welk fruit ze mee willen, ik geef gewoon een mengeling mee, anders zeggen ze toch gewoon altijd: “appel”.

En nu, een goeie drie weken verder kan ik zeggen dat het voorlopig goed gaat. Het vergt wat planning. Niet alleen voor het warme eten, ook voor de boterhammen. Boterhammen en fruit/groenten worden ’s avonds al klaar gezet en in de frigo bewaard.
Warm eten: ik heb een lijstje met dingen die ik allemaal zitten heb en kan klaarmaken. Er zit een grote hoeveelheid spaghettisaus in mijn diepvries. Ongeveer eens per maand ga ik een Smartmat of Hellofresh-pakket bestellen, om me wat extra inspiratie te geven en om de kinderen wat nieuwe dingen te leren eten. In het verleden ook al gedaan en er zitten toch wel al een paar blijvertjes tussen. Ik bekijk echt op voorhand wat hun menu’s zijn en op basis daarvan bestel ik, dus geen abo of zo. Vaak restjes warm eten en die neem ik dan mee naar het werk. Ik ben dol op restjes, ik eet ze vaak nog liever de volgende dag koud op.
De afspraak is ook dat er over avondeten niet gezeurd wordt en dat ze alles moeten proeven. Gaat niet altijd even goed, maar valt toch mee.
Ja, extra werk en extra planning, waardoor de mama eigenlijk niet meer in de zetel ploft ’s avonds, maar rechtstreeks in haar bed. Maar ik heb het er wel voor over, want nu heb ik er tenminste zicht op, op wat ze binnen krijgen en wat niet. En zo hoop ik dat ze ooit een gezond eten gaan leren waarderen :-)

Ha. Einddatum proefproject: einde van het jaar. En dan evaluatie. Meer, minder, we zullen het zien.

Volgen! Delen!

8 gedachten over “Nieuw schooljaar, nieuwe gewoontes”

 1. Veel succes. Ik ben gezegend met grote eters (helaas ook één grote snoeper). Ik kan me inbeelden dat het tegenovergestelde niet gemakkelijk is

 2. Moedige beslissing ! Super moedig, want op het werk/school eten is echt wel een gigantische tijds- en stressbesparing. Wij eten zelf ook op ‘school’ maar hebben een eigen kok in dienst, dus helemaal geen ‘aanvoer’ uit Limburg (Echt ? Limburg => Gent ????). Soms ga ik om 11 uur zelfs al eens ‘piepen’.

  Ook herkenbaar : wat je schrijft over de keuze op het werk. Ook bij ons is het ‘kiezen’ en ik durf wel eens ’t slechtste alternatief kiezen. Donderdag zijn er frieten. Probeer dan maar eens tegen 700 man (en meer !) in te gaan door gèèn frieten te nemen !

  Alvast veel succes !

 3. De wederhelft heeft nooit warm kunnen eten op het werk, de dochter lust liever brood dan warm en ik ben ook al geen fan van grootkeuken dus wordt er hier elke avond (in de mate van het mogelijke) een warme maaltijd op tafel gezet. Voordeel: ik heb perfect zicht op wat de dochter eet. Nadeel: soms ontbreekt wel eens de tijd of de inspiratie om optimaal te koken maar ik doe toch al jaren mijn best. Intussen wel een krak geworden in het prepareren van snelle maaltijden en restjesmaaltijden :)

 4. ik wens je veel succes. Ik probeer 1x per week iets nieuws te maken. voorlopig steeds een recept uit de reclamefolders van de colruyt. Het succes is wisselend.

 5. In Brussel werken en dan ’s avonds nog koken vraagt veel planning. Zeker als je dan ook nog eens gaat sporten of avondles volgt. Maar het eten op mijn werk is verschrikkelijk en altijd ongezond (frieten of gefrituurde aardappelblokjes of kroketten).
  Wat bij mij het best helpt om tijd te besparen, is een weekmenu. Succes ermee!

 6. Begrijp ik goed dat je ook fruit s avonds al klaarmaakt? Tips om dat vers te houden? Want ik verval nogal vaak in het meegeven van druifjes omdat ik dan s ochtends geen snijwerk heb…

Reacties zijn gesloten.