Aan alle mensen die nog nooit alcohol gedronken hebben

Proficiat. Echt! Flink. Misschien is het ook helemaal niet zo flink omdat je het gewoonweg niet lust, ook goed. Toch flink. En ja, het zal wel niet gemakkelijk geweest zijn. Want in de loop der jaren heb je telkens dezelfde commentaren moeten horen. Over dat je niet drinkt. En iedere keer kreeg je kraantjeswater of vies fruitsap op een receptie. Sorry daarvoor. Dat was fout. We zullen het niet meer doen.

Vandaag begint Tournée Minerale. Heel wat mensen (meer dan 100.000!) proberen voor een maand het drinken volledig te laten. En dat is een fantastisch initiatief, vind ik zelf en ik doe ook mee. Want door een maand alcohol te laten, gaan mensen misschien wel ondervinden dat het al bij al nog meevalt, zo’n maand niet drinken. Gaan ze erna misschien wel nooit meer drinken, of toch veel minder vaak. Gaan ze alternatieven vinden die ze misschien wel lekkerder vinden. Gaan ze misschien ook meer begrip opbrengen voor jullie, de niet-drinkers. Gaan ze misschien zelfs mee ijveren om meer alcoholvrije alternatieven aan te bieden op recepties en feestjes.

Maar de voorbije dagen en weken zag ik opiniestukken van niet-drinkers die vertellen over hun ervaringen. Dat ze zich een rariteit voelen en slecht behandeld door de rest van de wereld. Regelmatig zag ik aankondigingen passeren van mensen die Tournée Minerale mee doen. En iedere keer is het van dat: de nooit-drinkers komen trots vertellen dat ze nog nooit gedronken hebben. Dus wat is daar nu eigenlijk moeilijk aan? Iedere keer lijkt het alsof het toch peanuts is, niet drinken. Kortom, een Tournée Minerale, dat is toch nergens voor nodig?
Wel, ik zou aan jullie willen vragen: hou er mee op. Dat is echt ontmoedigend. Vergelijk het met dat jij zou zeggen dat je een marathon gaat lopen en dat de andere zegt “Nou, wat is daar nu moeilijk aan, ik loop elke dag een marathon”. Of ook “Afvallen? Dat is toch niet moeilijk? Eet gewoon wat minder.”

Door die reacties voelen nogal wat enthousiaste mensen zich plots een problematisch geval. Omdat het voor hen wél een opgave is. Ik heb mezelf nooit als een problematische drinker beschouwd, maar toch is mijn vorige poging gesneuveld in het tweede (!) weekend. Dan al ja. Veel mensen drinken nu eenmaal graag. In gezelschap. Na een zware werkweek. Om even alles minder zwaar te zien. Bij het eten. Of gewoon, omdat het lekker is. Ze kennen de kwalijke gevolgen van alcohol, want wie kent die nu niet? Maar toch… Het is zo moeilijk… Want zo lekker en gezellig…

Ik begrijp dat jullie het er allemaal een beetje moeilijk mee hebben, omdat jullie al heel jullie leven niet drinken. Dat voor jullie een maand niet drinken evident is en daardoor begrijp je wellicht ook niet dat het voor anderen wel een hele opgave is. Maar geloof me: het is echt niet gemakkelijk. Zie er de voordelen van in: het zijn allemaal potentiële toekomstige partners in jullie terechte strijd tegen saaie drankjes op recepties en belachelijke reacties. Dus het is beter om hen aan te moedigen. Een paar voorbeelden “Waaw, super! Jij gaat dat zeker kunnen!” of ook “Tof! Dan zorgen we samen voor lekkere alternatieven op dit of dat feestje”. Of nog: “Super! Dat zal je gezondheid zeker ten goede komen!” En uiteraard ook “Hoera! Nu zal ik niet meer de enige nuchtere zijn op feestjes!”

En oh ja: aan de drinkers die niet willen meedoen: no problem. Volgend jaar is er vast en zeker een nieuwe kans. Geef gewoon toe dat je er geen zin in hebt. Dat het jullie allemaal een beetje te veel wordt: gezond eten, niet roken, sporten en nu ook nog stoppen met drinken. Of dat je bang bent dat je het er te lastig mee zou hebben. Of dat je het gewoonweg niet zou kunnen. Maar ook voor jullie geldt: moedig de mensen die wél willen meedoen aan. Maak geen opmerkingen als dat één maand zonder alcohol voor de gezondheid misschien niet zo’n groot verschil maakt. Dat is misschien zo. Maar daar gaat het hem eigenlijk niet om. Het is vooral een kwestie van bewustwording, een stap naar een leven met minder alcohol.

En al mensen die meedoen: véél succes! Jullie kunnen het!

Oh ja. Mijn Tournéé Minerale is al wat eerder begonnen. In het kader van de marathonvoorbereiding heb ik al geen druppel meer aangeraakt sedert 30 oktober. In het begin was het lastig, maar deze keer lukt het me wel! Dus als ik het kan, dan kunnen jullie het ook! ;-)

Volgen! Delen!

8 gedachten over “Aan alle mensen die nog nooit alcohol gedronken hebben”

 1. Awel, dan ben ik één van die mensen die geen alcohol drinkt en zich ook niet raar bekeken voelt daarvoor (in tegenstelling tot anderen). Ik heb vroeger ook wel iets gedronken maar eigenlijk was dat eerder om gewoon met de rest mee te doen dan dat ik het echt lekker vond. Ik dronk wel eens een kriek of een cocktail maar daar bleef het bij (en ja, ik ben ooit eens goed zat geweest rond een kampvuur met black-out en kater en al – een goeie levensles.).
  En dan trouw je jaren later met een man die uit principe geen alcohol drinkt en op den duur heb je al zo lang niks meer gedronken (ook omwille van 3 zwangerschappen en BV-periodes) dat je vreest om op je kop te staan van één slokje. Het hoeft voor mij gewoon niet.
  In tegenstelling tot vele andere niet-drinkers heb ik me nooit bekeken gevoeld hiervoor. Ok ja, ik moet soms wel eens uitleggen dat ik geen alcohol drink, maar is dat niet hetzelfde als de vegetariër die moet uitleggen waarom hij geen vlees of vis eet? Ik heb nooit het gevoel gehad om als rariteit gezien te worden. En nee, ik heb ook niet het gevoel dat ik iets mis… enne, ik wel een uitbreidde theecollectie ;-)
  Trouwens, op recepties hebben ze vaak ook lekker fruitsap en op restaurant zijn er ook heel lekkere alcohol-vrije aperitiefjes. Ik heb meer problemen op “koffie”tafels waar ze er standaard van uit gaan dat iedereen koffie drinkt (want… koffie drink ik ook niet).

 2. Ik denk eerlijk gezegd dat (sommige van de) mensen die vinden dat ze veel commentaar krijgen op het feit dat ze nooit drinken, daar gewoon net iets te veel mee te koop lopen. Mensen vinden u irritant, en daarom doen ze irritant terug. Ik drink soms, maar vaak ook niet. En er heeft nog nooit iemand mij proberen overtuigen van toch te drinken, van meer te drinken of van wat dan ook te drinken waar ik niet om gevraagd heb. In plaats van de hele tijd te verkondigen dat je nooit drinkt, drink gewoon niet, zonder meer. Je zal er veel minder commentaar op krijgen. En anders moet je gewoon beter gezelschap opzoeken.

 3. Ik zou het graag kunnen, een glaasje drinken voor de gezelligheid, maar jaren leven met een alcoholist hebben van mij een niet-drinker gemaakt.
  De gevolgen van leven met een verslaafde zijn voor vele gezinnen veel erger dan wat je je ook maar kunt voorstellen. Mijn partner eindigde 8 jaar geleden dronken tegen een boom en kon het niet meer verder vertellen. Ikzelf en de kinderen worstelen nog altijd met de gevolgen van het leven met (en nu zonder) hem.
  Van mij doet iedereen met alcohol wat ze zelf willen, zolang ze zelf maar eens stilstaan met wat het doet met hen als persoon.
  Succes voor iedereen die aan de tournée minerale meedoet!

 4. @Sally, sorry, maar zo’n zure commentaar is toch niet nodig?
  Ik voel me zoals in de eerste paragraaf: ik drink niet, omdat ik het niet lekker vind en het feit dat mijn vader een alcoholverslaving had, zal er ook wel mee te maken hebben. Maar ik liep daar nooit mee te koop. Ik heb ook nooit commentaar gegeven op mensen die wél drinken. Maar het blijkt toch heel moeilijk om -bij nieuwe mensen, die je nog niet kennen – water te bestellen. Cola is meer aanvaard, heb ik gemerkt (gek, hé) maar dat drink ik ook niet. Als ze je willen trakteren en je vraagt water: altijd commentaar.
  Soit, ik kan daar mee leven, hoor, als het dat maar is.
  Maar dan viel het me als puber toch al op hoe drinken niet alleen sociaal aanvaard is, maar ook lichte sociale dwang.
  De tournee mineral lijkt me inderdaad goed voor bewustwording, maar we moeten ook niet overdrijven hé. Een collega van mij doet mee, maar tegen de stress pakt hij dan nu ’s avonds soms spierontspanners. Ja, huh, dan toch beter een glas wijn, denk ik?
  Alleszins veel succes ermee, ik hoop dat je lekkere nieuwe dingen ontdekt, en niet te kritisch zijn voor jezelf, mocht het toch eens niet lukken. Elk glas is er één minder, nietwaar.
  @Ilse: dat van die koffietafel is ook zo herkenbaar; standaard draai ik mijn kopje al om, en dan vragen ze wel of je iets anders wilt, hoor.

 5. Ik maak me meer zorgen over het feit dat mensen een maand niet drinken lastig vinden. Dan drink je gewoon veel te veel daarbuiten! Je bent nog jong, maar het feit dat je zo veel drinkt zal je met de jaren echt gaan opbreken. Ik ga niet in detail treden, maar NU is de tijd om zwaar te minderen. Altijd. Niet voor even.

Reacties zijn gesloten.