Lopen met Janne

Nadat ik me gisteren ingeschreven heb voor de marathon van Gent deed ik nog een andere inschrijving, voor de Stadsloop. Iedere keer als mijn kinderen mee gaan naar een wedstrijd, willen ze meelopen, en dat is er eigenlijk nog nooit van gekomen. Dus de Stadsloop van Gent is het ideale moment.

Het was bijna een gezinsinschrijving geweest! #stadsloop Jullie komen toch supporteren hé? #runwithkids #running

Sien doet er mee aan de KidsRun (1 km), dat is genoeg voor haar.
Maar voor Janne kwam ik op het idee om haar de 5 kilometer te laten meelopen. Ze wordt later dit jaar 10 en ze is best sportief, dus dat is iets wat ze wel moest aankunnen. En ze was meteen héél enthousiast!

Dus begonnen we met trainen. Hoe begin je daaraan, een kind klaar stomen voor de 5 kilometer? Je zou het natuurlijk gewoon kunnen doen met de Start2Run app. Ik raad het altijd aan, aan mensen die beginnen te lopen, omdat het de ideale manier is om op te bouwen. Zo lang ze ook niet sprinten gedurende de tijd die ze mogen lopen, uiteraard.

Maar voor Janne wou ik eerst eens zien hoe ver ze kon geraken. Ik luister naar haar ademhaling en maan haar voortdurend aan om vooral niet te snel te willen lopen. Ze hoeft maar een teken te geven en we wandelen een beetje. Echt op gevoel dus. Luisteren naar haar lijf. Twee à drie keer per week. Lang hoeft dat niet te duren, je bent hoogstens een half uurtje weg.

Want wij geloven in een wereld waar je kunt zwemmen in rivieren en groentjes kweken in de stad. #devistuin #janne1709 #stadsloop #start2run

Na een paar keer had ze door dat het toch niet zo makkelijk zou worden. Dat het niet is van: we gaan hier efkes rap ne keer meelopen en dat kost geen moeite. Want ja, verder is haar leven natuurlijk nog vrij eenvoudig: heel erg veel moeite moet zij niet doen: op school is ze goed mee en dansen doet ze zo graag, dat is niet echt werken naar iets toe. Maar net dan wou ik doorzetten. Omdat het ook belangrijk is dat ze dat leren, dat niet alles zonder moeite gaat, dat je soms moet werken/trainen voor iets maar dat de voldoening dan erna wel groot is.

Het is niet dat ze van mij dan moet blijven lopen. Ze moet het enkel verder doen als ze dat graag doet. Maar die 5 km, die gaan we nu wel eens samen doen. Daarna zien we dan wel weer. Maar hé, ik kocht haar een coole outfit en madam was weer helemaal enthousiast. Dat heeft ze zeker van mij: een nieuwe outfit is goed voor de motivatie!

Als je meeloopt met je moeder op de Stadsloop mag je een mooie tenue hebben. #teamdecathlon #stadsloop #Gent #janne1709 #running #runwithkids

Het is ook wel kei gezellig natuurlijk: het is een activiteit alleen met mij (en ze hangt nogal aan mij tegenwoordig), eens zonder haar zus. We bouwen dat samen op en ik ga haar begeleiden tijdens de stadsloop, van begin tot eind. Het is echt iets van ons twee en daar genieten we beiden van. En niets moet dan: zij bepaalt het tempo, zij kan eigenlijk niks verkeerd doen, gewoon lopen. We babbelen en lachen onderweg. Ik vertel, zij luistert: over Gent, over lopen, over het leven. Ik zet haar uit de wind als het nodig is. Zoals ik altijd doe.

Over hoe leuk het is om samen te gaan lopen. En over hoe ik hoop dat ze in lopen ook een uitlaatklep kan vinden. En dat jullie allemaal mogen komen supporteren, voor haar! #janne1709 #running #runwithkids

En gisteren had ze een rotdag op school: ruzie met haar vriendinnen, alles zat tegen, ze zat er wat door. En we gingen lopen. En het ging haar ontzettend goed af. Ze wou lopen en blijven lopen, niet wandelen. En ze liep voor het eerst het hele toertje: 3,8 km. Traag, maar ze deed het wel. En ik was zo gigantisch trots. En zijzelf ook. Ik zag haar groeien en haar zelfvertrouwen toenemen. En zo werd een slechte dag alsnog een goeie dag. Oh, eigenlijk hoop ik echt dat ze in dat lopen ook dé perfecte uitlaatklep vind, net zoals dat bij mij het geval is. Mag ook in iets anders zijn hoor. Maar uitlaatkleppen zijn zo belangrijk. .

Lopen met je kinderen. Het is méér dan ik er op voorhand van verwacht had, eigenlijk. Leuker. Beter.

Maar dus, op 21 mei. Om 14 uur staan we samen aan de start. Het parcours is nog niet bekend, maar komt binnenkort wel online denk ik. Kunnen jullie dan alsjeblieft heel luid supporteren voor haar? Ze verdient dat zo hard!

Volgen! Delen!

6 gedachten over “Lopen met Janne”

 1. Ik heb ook gelopen met de kinderen. De jongste liep zich de longen uit het lijf, de oudste, die ging helemaal voor de medaille. Ondertussen is dat zo’n tien jaar geleden. Nu zit de oudste in zijn laatste jaar Bio-Ir en wat doet hij tussen het schrijven van zijn thesis door ? Een toerke lopen. Hij profileert zich absoluut niet als ‘loper’ en ik zie hem nog niet mee te doen aan wedstrijden, maar soms denk ik: misschien is dat het resultaat van dat samenlopen zo lang geleden.
  Hij gebruikt het nu ook als uitlaatklep, om het hoofd leeg te maken.
  Zo zie je maar dat het zelfs op lange termijn behoorlijke gevolgen kan hebben !

  duimen omhoog voor je dochters ! En ook voor straffe Lien !

 2. Ik heb met mijn oudste (nu 8) al 2 keer de Pallieterjogging in Lier gelopen (5 km). In juni doen we de derde keer mee. We trainen er niet zoveel voor. Hij voetbalt, is heel sportief en heeft een prima conditie. Maar af en toe lopen we wel samen. Vorig jaar was hij met zijn vriendjes heel snel vertrokken en heb ik hem pas de laatste 2 km kunnen inhalen. Bij de spurt op het einde heb ik hem kei hard moeten laten gaan. Beetje confronterend maar ik was wel heel trots. Ik ga trouwens regelmatig lopen terwijl de kinderen mee fietsen of op de go-cart meerijden. Niet zo ontspannend maar beter dan niet lopen.

 3. De eerste wedstrijd , samen met mijn zoon (toen 14 )zou hij er 10 lopen en ik 5 km .
  Hij kwam de man met de hamer tegen …
  De tweede wedstrijd , 10K hebben we op het laatste gesprint . Ben nipt verloren .
  Alleen recupereert hij op seconden en ik …
  Ze zijn zo flexibel en sterk …

 4. Ik supporter, heel luid! Voor jullie 2. En een nieuwe outfit doet het altijd goed op vlak van vrouwelijke motivatie!

Reacties zijn gesloten.