30 dagen zonder alcohol

Zoals jullie wellicht wel weten dronk ik voor de Verdi-marathon 4 maanden geen alcohol. In het begin was dat lastig, maar na een tijd ging dat vlotjes.

Zo vlotjes, dat ik daar wel wat inspiratie uit wist te halen. Voor een nieuw boek. Ik mailde naar Lannoo en zij vonden het meteen een goed idee. Ik nam contact op met Tournée Minerale en ook zij zagen een samenwerking wel zitten. Dus begon ik te schrijven.

Wat valt daar nu over te zeggen? 30 dagen zonder alcohol, dat is toch gemakkelijk? Gewoon stoppen, klaar!
Voor veel mensen wel. Veel mensen die het geprobeerd hebben schrikken toch wel van het aantal gelegenheden dat er alcohol wordt aangeboden en dat alternatieven niet altijd voorhanden zijn. Dus maakte ik lijstjes met tips. Manieren om het anders te bekijken en aan te pakken. Mindsetting.

Ik sprak met andere mensen die radicaal gestopt waren met alcohol of die meegedaan hadden aan Tournée Minerale. Zij gaven me nieuwe inzichten en inspiratie.

Ik zocht naar alternatieven. Van dingen die je heel eenvoudig zelf kunt maken over dingen die je in de winkel kunt kopen naar de moeilijkere mocktailrecepten. Ik kreeg hiervoor zelfs recepten van de beste cocktailbar ter wereld: Jigger’s. Ook zij gaan steeds meer op zoek naar alcoholvrije recepten omdat er steeds meer vraag naar is.

Er staan ook argumenten in om het met minder of zonder alcohol te proberen. Zonder met het vingertje te willen wijzen. Vooral dat eigenlijk. Alcohol drinken is een keuze die je maakt. Daar is op zich niet veel mis mee (zolang je niet overdrijft) maar het is wel goed om te weten dat het meer nadelen heeft dan alleen maar een kater.

Deze keer was er iets meer tijd maar de deadline viel samen nét in de eerste weken dat ik veranderde van werk. En dat was een zeer lastige combi. Gelukkig was er opnieuw Femke, die de redactie voor haar deel nam (ge weet wel, die van de marathon ook). En was er Katrien die alweer zorgde voor een bijzonder knappe vormgeving. En was er ook Wim, die die Shutterstock-foto’s van de vorige keer maar niks vond en op een paar dagen tijd de hele fotografie opnieuw deed. Waardoor het een bijzonder knap boek geworden is. Zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Bedankt allemaal!

Zeker kopen dus! Oh ja, het is ook goed om te weten dat er voor elk verkocht boek één euro naar de Stichting tegen kanker gaat.

En zelf? Zelf begon ik na mij verjaardag terug wat alcohol te drinken. Minder vaak dan ervoor. Bewuster ook. Ik zoek spontaan overal naar alle mogelijke alternatieven. Net drie weken in Italië gezeten en er heerlijke dingen zien passeren. En nu moet ik er weer invliegen voor de Marathon Van Gent. Dus ga ik dat zonder alcohol doen, want dat gaat net iets beter dan. En dan zien we wel weer verder.

Vanaf vrijdag te koop: hier of in de boekhandel.

Oh ja: er is ook een facebookpagina!

Volgen! Delen!