Isolatietypen

Stijve Vezelplaatisolatie

Stijve vezel- of vezelplaatisolatie bestaat uit glasvezel of minerale wol en wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van luchtkanalen in woningen. Het wordt ook gebruikt wanneer er behoefte is aan isolatie die bestand is tegen hoge temperaturen.

Vezel- of vezelplaat isolatie wordt vervaardigd uit harsgebonden, anorganische glasvezels. Deze kanaalplaten zijn verkrijgbaar met gecoate of gecoate luchtstroomoppervlakken. Het buitenoppervlak van de platen bevat meestal een in de fabriek aangebrachte versterkte aluminium luchtbarrière en een waterdampvertrager. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes van 1 inch tot 2,5 inch. De platen kunnen een R-waarde van ongeveer R-4,0 per inch dikte bieden.

Lees meer over de voor en nadelen van de verschillende isolatietype op bkgdakwerken.be

Installatie

Voor de installatie van vezelplaatisolatie in luchtkanalen is meestal een HVAC-aannemer nodig.

HVAC-aannemers fabriceren vezelplaatisolatie in luchtkanalen, hetzij in hun winkels, hetzij op de bouwplaatsen.

Op oppervlakken van buitenaf kunnen ze de isolatie installeren door deze op laspennen te spietsen en vast te zetten met snelheidsklemmen of sluitringen. Ze kunnen ook speciale laspennen gebruiken met geïntegreerde sluitringen. Niet-gefacetteerde platen kunnen dan worden afgewerkt met gewapend isolatiecement, canvas of weerbestendige mastiek.

Op dezelfde manier kunnen ook de gezichtpanelen worden geïnstalleerd. De verbindingen tussen de planken worden afgedicht met drukgevoelige tape of glasweefsel en mastiek.

Minerale wollen isolatiematerialen

De term “minerale wol” verwijst typisch naar twee soorten isolatiemateriaal:

Steenwol – een door de mens gemaakt materiaal dat bestaat uit natuurlijke mineralen zoals basalt of diabaas.
Slakkenwol – een door de mens gemaakt materiaal van hoogovenslakken (het uitschot dat zich op het oppervlak van gesmolten metaal vormt).
Minerale wol bevat gemiddeld 75% postindustrieel gerecycled materiaal. Er zijn geen extra chemicaliën nodig om het brandwerend te maken en het kan in twee verschillende isolatievormen worden gebruikt: deken (vleermuizen en rollen) en losse vulling.

Een Canadees bedrijf produceert een zachter, vleermuisachtig mineraal product. Dit product is dichter, past beter in de standaardwandcaviteiten en is iets minder gevoelig voor thermische verliezen door luchtconvectie dan de standaardproducten van glasvezelmatten. De thermische weerstand is ongeveer R-3,7 per inch, wat vergelijkbaar is met gespoten cellulose-isolatie of high-density glasvezel batts.

Cellulose-isolatiemateriaal

Cellulose – een materiaal dat wordt gebruikt als losse vulling – is gemaakt van gerecyclede houtvezels, voornamelijk krantenpapier. De houtvezel wordt versnipperd en verpulverd tot kleine, vezelige deeltjes die zich strak in gesloten bouwholtes verpakken, waardoor de luchtstroom wordt afgeremd. Dit zorgt voor een thermische weerstand van R-3,6 tot R-3,8 per inch.

Fabrikanten voegen chemicaliën toe aan de cellulose om deze insecten- en brandwerend te maken. Het grote nadeel van cellulose is dat het meer water absorbeert dan glasvezel of minerale wol. Dit kan een probleem worden als er water uit de buitenlucht lekt, omdat cellulose water in zichzelf opneemt en opslaat. Te veel water kan ook de brandvertrager wegspoelen.

Glasvezelisolatiemateriaal

Glasvezel (of fiberglas) – dat bestaat uit extreem fijne glasvezels – is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het wordt gebruikt in twee verschillende isolatievormen: deken (vleermuizen en rollen) en losse vulling.

Glasvezeldeken (batts en rollen) Isolatie

Fabrikanten produceren nu producten met een gemiddelde en hoge densiteit van glasvezelmatten die iets hogere R-waarden hebben dan de vorige variëteiten. De dichtere producten zijn bedoeld voor het isoleren van gebieden met een beperkte spouwruimte, zoals kathedraalplafonds.

Glasvezelmatten met een hoge dichtheid voor een 2 × 4 inch (51 × 102 millimeter [mm]) stud-framed wand heeft een R-15 waarde, vergeleken met R-11 voor “low density” types. Een matige dichtheid batts biedt R-13 voor dezelfde ruimte. Hoge dichtheid batts voor een 2 × 6 inch (51 × 152 mm) framewand bieden R-21. High-density batts voor een 8,5 inch (216 mm) ruimte bieden ongeveer een R-30 waarde. R-38 voor 12 inch (304 mm) ruimtes is ook beschikbaar.

Een onconventioneel vezelachtig isolatieproduct combineert twee soorten glas, die samengesmolten zijn. Omdat de twee materialen tijdens de productie afkoelen, vormen ze willekeurige materiaalkrullen. Dit materiaal is minder irritant en mogelijk veiliger om mee te werken. Er is ook geen chemisch bindmiddel nodig om de knuppels bij elkaar te houden, en het materiaal wordt zelfs geleverd in een geperforeerde plastic hoes om te helpen bij de verwerking.

Glasvezelvulling Isolatie

De isolatie van glasvezel met losse vulling is gemaakt van gesmolten glas dat wordt gesponnen of tot vezels wordt geblazen. De meeste fabrikanten gebruiken 20%-30% gerecycled glas. Losse vullingsisolatie moet worden toegepast met behulp van een isolatieblaasmachine; deze is ontworpen voor open-blow-toepassingen (zoals zolderruimtes) of toepassingen met een gesloten spouw (zoals die welke zich binnenin de muren of op de zoldervloeren bevinden).

Een variant van de glasvezel losvullende isolatie is de Blown-In-Blanket (BIB). Het BIB is vergelijkbaar met de meer gebruikelijke “natlak” cellulose in die zin dat het materiaal wordt gemengd met een latex lijm, verneveld met water om de lijm te activeren, en geblazen in de spouw van de muur. Tests hebben aangetoond dat muren die geïsoleerd zijn met een BIB-systeem aanzienlijk beter gevuld zijn dan die met andere vormen van glasvezelisolatie, zoals vleermuizen.