Zolderisolatie: methoden

Zolderisolatie: methoden

Zolderisolatie: methoden

Dak of zolder isoleren?

Wanneer u het bovenste deel van uw huis wilt isoleren, kunt u zowel het dak als de vloer van de zolder isoleren. Als de loft alleen als opslagruimte wordt gebruikt, is het verstandig om de vloer te isoleren. Wilt u deze ruimte als woonruimte gebruiken? Vanzelfsprekend moet u in dat geval het dak isoleren. Uiteraard is het ook perfect mogelijk om zowel het dak als de zoldervloer te isoleren. Een overzicht van zolderisolatiemogelijkheden en -procedures:

Mogelijkheid 1: Isoleer zolderverdieping

De zoldervloer isoleren is de meest geschikte optie om de verwarmingskosten te verlagen. De warmte vanuit de woonkamer stijgt niet meer naar de zolder, dus je hoeft het huis niet meer zoveel te verwarmen. Wat de kosten betreft: vloerisolatie is ook voordeliger.
De manier waarop zoldervloerisolatie wordt toegepast, hangt grotendeels af van de constructie van de vloer. Een draagconstructie van massief beton vereist een andere werkmethode dan een draagconstructie die bestaat uit houten spanten:

 

Isoleer loft met houten draagstructuur

Is de vloer niet van massief beton? In dat geval kan de isolatie worden aangebracht door de ruimtes tussen de vloerbalken te vullen met isolatiemateriaal. Halfharde of zachte isolatieplaten van minerale wol zijn perfect geschikt voor dit doel. Het is het beste om isolatiepakketten te gebruiken met een dikte van 6 tot 9 inch: deze hebben de beste verhouding als het gaat om kosten versus besparingen.

Net als bij dakisolatie moet u altijd een dampscherm gebruiken. Dit moet op de onderkant van de draagstructuur worden bevestigd, in de richting van de warme kant. Het is ook mogelijk om loft isolatieplaten te kopen die al zijn uitgerust met een dampscherm.

 Mogelijkheid 2: isoleer het dak van binnenuit

Een andere mogelijkheid is om de zolder via het dak te isoleren; door het dak te isoleren ervaart u een aangenaam leefklimaat. Bovendien is het hok minder kwetsbaar voor temperatuurverschillen. De eenvoudigste manier om een ​​hellend dak te isoleren is minerale wol te gebruiken.

In het geval van isolatie van het dak met glaswol of steenwol, vult men de ruimtes tussen de spanten volledig met isolatiemateriaal. Het materiaal moet dik genoeg zijn, dus het is raadzaam om daarom lagen van 6 tot 8 inch te behouden. Anders zal de zolderisolatie niet effectief genoeg zijn.

Mogelijkheid 3: Isoleer zolder aan de buitenkant

Wanneer de dakbedekking of dakconstructie moet worden vervangen, is isolatie aan de buitenkant ook een optie. Hiervoor zijn verschillende isolatiepanelen beschikbaar, waarvan sommige zelfs zijn voorzien van latten en contralatten. Het spreekt voor zich dat zolderisolatie aan de buitenkant de meest ingrijpende maatregel is. Wanneer de binnenkant van het hok netjes is afgewerkt en het dak toch moet worden gerenoveerd, kunt u deze optie zeker overwegen. De meest geschikte manier is echter om de binnenkant van het hok te isoleren.

 Loft isolatie kosten

Een loft isoleren is niet zo moeilijk. Deskundigheid en ervaring is echter vereist om thermische bruggen en warmteverlies te voorkomen. Vanwege de hoge loftsubsidies besluiten veel mensen om isolatiewerkzaamheden door professionals te laten uitvoeren. Als je ook aan het lagere energieverbruik denkt, kun je je afvragen waarom je zo lang hebt gewacht met het installeren van zolderisolatie!

Benieuwd naar de juiste loft isolatie prijzen? Op onze offertepagina kunt u gratis informele aanbiedingen van professionele isolatie-installateurs aanvragen.

Leave a Reply